Tor-Arne Solbakken var i en årrekke en av landets beste skyttere. Men 1993 ble det store året, da Rygge-skytteren toppet en lang rekke strålende resultater med å bli skytterkonge på landsskytterstevnet.

62-åringen fra Rygge er ikke i tvil om at sensommeruka med landsskytterstevnet på Oppdal i 1993 er karrierens høydepunkt.

– Selv om jeg skjøt godt i mesteparten av 1993 så var den uka helt utrolig. Jeg var i toppform både skytemessig og psykisk. Jeg var veldig trygg på meg selv. Jeg holdt roen selv om jeg lå på skive 1 før kongeskytingen, og smelte til med 100 poeng. På landsskytterstevnet ble jeg også norgesmester i feltskyting etter tre omskytinger i feltfinalen. I tillegg tok jo også Østfold medalje i samlagsskytingen. Særlig bedre kan det jo ikke gjøres.

Tangerte norgesrekord
Tor-Arne Solbakken vant kongetittelen med 347 poeng av 350 mulige. Senere på året klaffet det enda bedre.

– To-tre uker etter landsskytterstevnet skulle jeg møte Ola Tore Dokken i noe som ble omtalt som en revansjeskyting for ham. Da klinket jeg til med 348 poeng, noe som den gang var en tangering av norgesrekorden.

Ett skudd fra ny kongetittel
Solbakken var også i 1996 svært nær å bli skytterkonge.
– Jeg ble nummer seks, noe som er mitt nest beste resultat på landsskytterstevnet, men var bare ett poeng unna en omskyting om kongetittelen. Jeg fikk 99 poeng på de ti siste skuddene, og var altså bare et slurveskudd unna.

Et landsskytterstevne er en eneste stor folkefest hvor hele skytterfamilier fra minstemann til besteforeldre gjerne deltar. Det er klasser og muligheter for alle, og for mange er dette en årlig MÅ-opplevelse.

Henger med
Tor-Arne Solbakken har imidlertid ikke vært med på skytternes stormønstring siden 2013, og hevder han nå kun er mosjonist.

– Jeg slenger meg med på enkelte stevner, men trener lite. Har skutt en gang i uka med kaliber 22 i vinter, men det er stevnene som blir treningen min. Men skyting er vel litt som å sykle. Har man lært det så sitter det i kroppen. Treningen er imidlertid viktig med tanke på teknikk og det å holde geværet i ro.

Mosjonisten Solbakken gjør det fortsatt respektabelt på skytebanen, selv om satsingen er begrenset.
– Jeg henger jo fortsatt med i den øverste klassen, smiler han.

Erter de yngre
Skyting er delt opp i fem klasser i tillegg til aldersbestemte klasser og veteranklassene. 62-åringen er fortsatt kvalifisert til å konkurrere med de beste i klasse 5.
– I skyting er man veteran fra fylte 55 år, og jeg kunne konkurrert der. Men veteranene skyter ikke stående skyting, og jeg vil helst stå på beina lengst mulig. Det er det mest artige når en har gjennomført et stevne inkludert en god stående serie.

Rygge-karen synes det er artig at han fortsatt klarer seg fint i den øverste klassen.
– Det har skjedd ganske mye innen skyting, og mange trener veldig mye. Likevel hender det at jeg slår dem, og det erter jeg dem mye for.

– Morsomt er det jo også å se at resultatene mine fra toppårene fortsatt ville vært gode nok til å kjempe om seieren i landsskytterstevnet selv om det trenes mer og at dagens skyttere blant annet har fordelen av elektronisk anvisning av hvert enkelt prøveskudd slik at de kan finstille geværet optimalt før konkurransen.

Er det mulig at vi om ikke lenge kan få en ny skytterkonge fra Rygge Skytterlag?
– Det kan godt hende. Vi har veldig god rekruttering og mange gode ungdommer som kan bli toppskyttere. Men det kreves hard satsing og mye trening. I tillegg har vi gode seniorskyttere med potensiale, som Jan Øivind Runhovde. Det ser absolutt lyst ut, sier tidenes beste Rygge-skytter.

Opplevde terroren
Tor-Arne Solbakken, som har sin yrkesmessige bakgrunn fra sivil jobb i Forsvaret, er fortsatt fra tid til annen synlig i riksmedia, som nestleder i LO. Ved forrige valg av LO-leder var han sågar en het kandidat til å ta over som toppsjef. Forleden var han på tur til Brüssel i anledning LO-vervet samtidig som den belgiske hovedstaden ble rammet at et tragisk terrorangrep.

– En uhyggelig opplevelse, selv om vi aldri følte oss direkte truet. Det var uhyggelig å kikke ut av hotellvinduet og se gater fulle av tungt bevæpnede politimenn.

Tore Kubberød (tekst og foto)

Del
Foregående artikkelSkooler: Rørleggeren som ble datagründer
Neste artikelPopulære illustratører fra Moss
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS