For andre gang har velkjente Per Christian Ellefsen spilt Carsten Anker i Mossespelet. Han kommer gjerne tilbake.- En spennende og viktig historie, og jeg blir gjerne enda bedre kjent med Carsten Anker. Han betød mye for norsk historie, sier skuespilleren.

Sist helg var de siste forestillingene av årets utgave av Mossespelet. En forestilling som ble framført syv ganger i Nesparken og med gode kritikker og tilbakemeldinger. De lokale kreftene står sterkt både på scenen og i kulissene. Manuset er skrevet av Paul Åge Johannessen, mens Linn Olsen hadde regien på årets forestilling. I tillegg hadde Ellen Marie Carlsen ansvaret for de ti personer sterke orkesteret. Blant de lokale skuespillerne som bidro i sentrale roller er Ole Jacob Lindberg, Sofie Bjerketvedt, Per Emil Grimstad og Sanna Bjerketvedt for å nevne noen.

Fra «Elling» til Mossespelet
Det ble også tatt i bruk utenbys krefter i forestillingen. Marcus Paus, sønn av velkjente Ole Paus, står for musikken, mens Per Christian Ellefsen for andre gang fremfører rollen som Carsten Anker. Ellefsen har hatt mange store roller opp gjennom årene, men er vel mest kjent for tolkningen av rollefiguren «Elling» i filmene basert på Ingvar Ambjørnsens bøker.

– Carsten Anker hadde som prins Christian Fredriks gode venn og mentor en stor betydning for norsk historie. Selv var han en beskjeden mann, og selv om aldersforskjellen var stor så hadde de mange viktige samtaler. Carsten Anker inspirerte prinsen, han bygde ham opp og betød nok mye da Christian Fredrik tok avgjørelsene om å abdisere som konge og forlate landet for å redde Norge og freden. Samspillet mellom de to er veldig spennende, sier Per Christian Ellefsen.

Skuespilleren understreker at Carsten Anker slett ikke var vellykket i alt han foretok seg.
– Livet hans var en berg og dalbane. Som forretningsmann gikk han konkurs og på det personlige planet mistet han en datter. Han fikk noen skikkelig smeller i livet sitt.

Kommer tilbake
Ellefsen blir gjerne med på Mossespelet igjen, dersom det om to år blir en ny oppsetning.
– Carsten Anker er en person som jeg liker veldig godt, og jeg blir gjerne med igjen for å utvikle rollen ytterligere. Stykket utvikles jo også fra år til år, og jeg synes vi får stadig bedre grep på det. Som skuespiller så ønsker jeg jo også å bli stadig bedre, og gjennom Mossespelet føler jeg at jeg har det. Blant annet takket være instruktør Linn Olsen som har gitt meg mange nyttige tilbakemeldinger. Det er første gang jeg jobber sammen med henne, og det gjør jeg gjerne igjen.

Inspirerende med spel
Per Christian Ellefsen forteller at han som skuespillere flest synes det er givende og morsomt å være med på et spel.

– Det er morsomt og inspirerende med spel. I Mossespelet har jeg truffet mange nye og dyktige kollegaer. Både profesjonelle skuespillere og entusiastiske amatører bidrar til en enorm glede. Det å spille et utendørs spel er en stor utfordring for alle, som kraftanstrengelsen det er å formidle til publikum i kamp med mange andre lydkilder, smiler den velkjente skuespilleren som har en travel høst foran seg med blant annet tre oppsetninger på Nasjonalteatret.

Utfordring for regissøren
For mossejenta Linn Olsen er det også stort å kunne regissere Mossespelet, selv om hun har hatt hovedansvaret for forestillinger med over 70000 publikummere på Folketeatret og med oppsetninger som Billy Elliot og Mary Poppins på CVen.

De store oppgavene til tross, Mossespelet er en stor jobb for frilansregissøren som bor i Moss. – Dette er ekstremt stort å få til på kort tid. Rammene i Nesparken er utrolig flotte men samtidig store og utfordrende. Med orkesteret er det et syttitalls mennesker som skal fungere sammen, i tillegg til at det også er med to hester. Og hvor mange hundre kostymer vi har aner jeg ikke. Men det er en drøm å jobbe med denne gjengen. En herlig blanding av profesjonelle og dyktige amatører, smiler hun.

Viktig norgeshistorie
Linn Olsen mener også mossingene bør være stolte av historien rundt det som skjedde i 1814.

– Byens sentrale rolle, historien rundt unionsforhandlingene og Mossekonvensjonen og alt det spennende som skjedde er viktig norgeshistorie. Det bør vi mossinger være veldig stolte av, mener hun.

Det var urpremiere på Mossespelet for to år siden i forbindelse med jubileet for Mossekonvensjonen. Arrangører er Mossespelet AS, som har valgt å la det gå to år mellom hvert spel. Det er et stort apparat som har bidratt til det som skjedde på scenen i Nesparken. I tillegg til de 75 personene som har vært i sving på scenen og i orkesteret så bidro et 100-talls personer i forberedelsene.

Tore Kubberød (tekst og foto)

Del
Foregående artikkelNordlie Auto: Audi A4 allroad Quattro i ny innpakning
Neste artikelMoss i sentrum for Kristin
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS