Jørgen Haga er et av Østfold-fotballens største talenter. 20-åringen fra Ekholt BK har hatt en kometkarriere som dommer, og steget raskt i gradene.

– Det har gått overraskende raskt oppover i systemet til nå, og det er veldig gøy og motiverende. Det er viktig å ha kortsiktige mål. Det er tross alt den neste kampen som er den viktigste, og det man selv kan påvirke. Hvor langt man kan nå, det kan man ikke vite. Noen valg må også tas, og fotball er tross alt ikke det eneste i livet heller, smiler Jørgen Haga.

Fikk høythengende pris
Det var som 17-åring, for kun tre år siden, at Ekholtgutten tok valget om å satse på en dommerkarriere. I høst fikk han den høythengende Bragdeprisen som deles ut til en Østfolddommer som har utmerket seg spesielt. Dette er en pris som ikke blir delt ut hvert år.

– Det hele begynte litt tilfeldig. Jeg spilte fotball i Ekholt BK, og som 15-16-åring prøvespilte jeg for et lag på et høyere nivå. Jeg skjønte imidlertid at jeg aldri ville nå langt som spiller. Derfor ble jeg i Ekholt og begynte å dømme ved siden av.

Jørgen Haga utmerket seg tidlig som et dommertalent utenom det  vanlige.

– Jeg fikk beskjed av Østfold Fotballkrets at de ville satse på meg som dommer, og jeg kom med i en talentgruppe. Fotballkretsen anbefalte meg samtidig om å slutte som spiller, slik at jeg kunne ha fullt fokus på å bli en god dommer.

Målbevisst trening
Siden har 20-åringen satset mer målbevisst og seriøst enn de fleste idrettsutøvere i distriktet.

– Totalt trener jeg fem-seks økter i uka i vinterhalvåret. Når fotballsesongen starter blir det mindre trening. Ellers så har jeg alltid vært interessert i fotball, og ser også en del fotball. Etter at jeg ble dommer så ser jeg nok på kampene på en annen måte enn før. En følger med på dommeravgjørelser og hvordan ting løses, og det hender det blir noen diskusjoner med de andre dommerne, smiler han.
Ekholt BK har fire dommere, men gruppa har ikke noe felles treningsopplegg som Jørgen Haga er med på.

– Jeg har kontakt med de andre dommerne i klubben, men trener en del for meg selv. Dessuten følger jeg et fast treningsprogram som jeg har fått av fotballkretsen. Nå på vinteren trener jeg mye kondisjon og intervaller. I tillegg er det faste treninger med talentgruppa i Østfold. I tillegg til de fysiske treningene så blir det jo også en del teori. Det er viktig å kunne reglene og hvert år kommer det alltid noen endringer.

Debuterte i 2. Divisjon
Jørgen Haga har hatt en kometkarriere. I sin tredje sesong som fotballdommer fikk han sin debut i 2. divisjon.

– Da jeg fikk mail fra regionsansvarlig om at jeg skulle debutere i 2. divisjon så ble jeg overrasket. De fleste dommerne bruker nemlig flere år på å komme dit. Det at jeg skulle få debutere i 2. divisjon allerede som 19-åring hadde jeg ikke i tankene da jeg startet opp som fotballdommer.
Det var ikke en hvilken som helst kamp i 2. divisjon dommertalentet fikk sin debut i. Han skulle nemlig lede lokaloppgjøret mellom Kjelsås og Grorud i Oslo.

– Dette er et lokaloppgjør som det gjerne blir litt temperatur og trøkk i. Det skal jo også være tøffere å dømme jo høyere man kommer opp i divisjonssystemet. Det gikk greit. Jeg gjorde ingen avgjørende feil for resultatet, men det var ting som kunne blitt løst bedre. Det er alltid ting som kan forbedres, og man blir aldri utlært, sier han.

Ekholt-gutten må ha gjort sakene sine bra i debutkampen, for han fikk ytterligere en kamp på nivået før sesongen var slutt. Kommende sesong er han likevel i utgangspunktet ikke tatt ut til å dømme i 2. divisjon.
– 2017-sesong blir jo litt spesiell siden antall avdelinger i 2. divisjon er halvert fra fire til to. Dermed trengs kun halvparten antallet dommere. Men målet er å rykke opp slik at jeg i løpet av sesongen likevel får noen kamper på nivået.

Tåler kjeft
For oss som følger fotballen fra tribunen fortoner dommeroppgaven seg som utakknemlig. Det går knapt en kamp uten at spillere kjefter og krangler med kamplederen.

– Det blir en del kjeft, og i media er det stadig fokus på unge dommere som slutter på grunn av hetsing og mye kjeft. Så ille har jeg ikke opplevd at det er. Litt kjeft må en alltid tåle og regne med, og det er greit så lenge det er spontanreaksjoner.

– Så lenge det ikke er personangrep så tåler jeg det. Men noen ganger så undrer jeg meg over reaksjonene til spillerne. Situasjonen er soleklar, men likevel så reagerer de. Samtidig så har jeg jo spilt fotball selv og vet hvordan det kan koke litt. Jeg var nok heller ikke den greieste spilleren selv heller, ler han og understreker at han stort sett har gode opplevelser som dommer.

– For oss som dømmer er det også en stor trygghet og støtte i det gode miljøet som er blant dommerne i Østfold. Vi er en veldig fin gruppe som støtter hverandre.

Forbilder
I løpet av en fotballsesong dømmer Jørgen Haga cirka 30 kamper.
– Det er mange som dømmer mye mer, og det kunne jeg også gjort. Men fotballkretsen anbefaler oss i talentgruppa at vi ikke bør dømme mer enn en til to kamper i uka slik at vi er topp fokuserte, har
maksimalt overskudd og presterer vårt beste i hver kamp.

De fleste fotballspillere har et forbilde og det har også dommerne.
– Nasjonalt er forbildet Svein Oddvar Moen som har dømt både Champions League og i EM. Internasjonalt kommer jeg ikke utenom Pierluigi Collina, som med sin autoritet var selve symbolet på fotballdommere, smiler den ambisiøse 20-åringen.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkel– Visst går det an i Moss
Neste artikelBruce Naigles: Mannen med alle figurene
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS