En oppskrift fra 1939 ligger bak det store antallet kokosbollene som hver dag ruller ut av samlebåndet på Den Lille Kokosbollefabrikken i Råde.

– Kokosbollene våre er ferskvarer uten konserveringsmidler, understreker Ricky Eriksen som driver bedriften sammen med sønnen Tommy.

Den Lille Kokosbollefabrikken ble startet opp i Storgaten i Moss i 1997. Åtte år senere flyttet bedriften til Sagene i Oslo, men de siste to årene har familien Eriksen vært tilbake i Mossedistriktet. Nærmere bestemt i Mosseveien 20, like ved Karlshus sentrum. Her produseres rundt 10.000 kokosboller i uka.

Ferskvarer
– Vi lager kokosboller etter en gammel oppskrift. Det vil si at kokosbollene våre er ferskvarer som ikke bør ligge i kjøleskapet mer enn to uker før de spises. En del av kokosbollene som finnes på markedet er stappfulle av konserveringsmidler slik at de kan oppbevares i månedsvis, sier Ricky Eriksen.

Han er opprinnelig Oslogutt, men som hadde 13-14 år av oppveksten på Dilling i Rygge. Han pendler fortsatt mellom boligen i Oslo og kokosbollefabrikken i Råde, mens sønnen Tommy har bosatt seg i Moss.

Populært utsalg
Den Lille Kokosbollefabrikken er i aller høyeste grad en familiebedrift. Det er Ricky og sønnen Tommy som styrer bedriften, men hele familien er involvert. Fabrikkens moderne utstyr har kapasitet til å lage hele 1000 kokosboller i timen. Hver dag går cirka 1500 smakfulle boller ut fra fabrikken til utsalgssteder i regionen og Oslo samt fra deres eget konditori i tilknytning til fabrikken. Totalt er det cirka 20 steder du kan få kjøpt bollene fra Den Lille Kokosbollefabrikken i Råde.

– Utsalget vårt her i Råde er godt besøkt av lokalbefolkningen. I tillegg til kokosboller selger vi også baguetter og annen lunsjmat. Det kommer også folk kjørende fra andre steder for å kjøpe kokosbollene våre. Blant annet har vi en del svensker innom. Selv om kokosbollene i Sverige er billigere så synes de våre er best. Det er hyggelig, smiler Ricky Eriksen som forteller at en må være morgenfugl for å drive stedet.

– Vi må opp før de aller fleste. All produksjon foregår på morgenkvisten og ferdig før klokken ni, slik at utsalgsstedene får dagsferske varer.

Ingen kaloribomber
Han understreker at kokosboller slett ikke er så usunne som mange skulle tro.
– Kokosbollene består av 99 prosent eggehvitte som jo kroppen vår trenger. Det er ikke mer enn cirka fem gram sukker i hver kokosbolle, og en bolle består av mellom 90 og 100 kalorier. Tidligere var vi nede i 46 kalorier i hver kokosbolle, men da var sjokoladetrekket for tynt. Men uansett er det ikke rare sjokoladen på hver bolle, sier kokosbolle-veteranen.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (Foto)

Del
Foregående artikkelVeteranbilprisene rett til himmels
Neste artikelØrretens beste venner
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS