Eplet har falt nærmere stammen enn hos de fleste i familien Isaksen. Knut Steinar Isaksen var en av landets beste brytere i flere år og hentet hjem seks NM-titler for seniorer, to kongepokaler og bronse i U20-EM. Nå følger samtlige fire sønner i farens fotspor.

Moss Atletklubb var på 80- og 90-tallet en av landets desidert beste klubber med en rekke brytere i både norgestoppen og verdenstoppen. I tillegg til verdensmester Line Johansen hadde den lokale bryteklubben sterke utøvere som Sven Langseth, Knut Steinar Isaksen, Knut Erik Johansen, John Robert Johansen og John Rusvik Johansen.

Et fantastisk miljø
Gjengen hentet topplasseringer og titler i en årrekke og det på en tid hvor Norge hadde OL-vinner Jon Rønningen og flere andre topp internasjonale brytere. Det ble jobbet knallbra i treningslokalene i Blinken under Rådhusbrua, av både ambisiøse utøvere, dyktige trenere og gode ledere.

– Det var et fantastisk bra miljø den gang. Vi var en gjeng som var omtrent jevngamle som trente sammen med fra vi var ungdommer og som dro rundt på stevner sammen. I tillegg satset vi hardt, og det var treninger hver eneste dag, sier Knut Steinar Isaksen.

OL-drømmen brast
44-åringen var bortsett fra Line Johansen den som hentet hjem flest titler til Moss Atletklubb. I perioden 1991 til 1997 vant han seks NM-titler for seniorer, to kongepokaler og en bronsemedalje fra U20-EM. Som gutt-, ungdom- og juniorbryter var Knut Steinar Isaksen en gullgrossist fra han i 1983 vant sin første tittel i ungdoms-NM i 37-kilos klassen.

– Det er mange flotte minner fra tiden som bryter. Medaljen fra U20-EM henger nok aller høyest av plasseringene jeg oppnådde. I tillegg fikk jeg gleden av å delta i fire VM og tre EM, med en syvende plass som beste plassering. Den største skuffelsen var at jeg aldri fikk deltatt i OL. De olympiske lekene i Atlanta i 1996 var det store målet mitt. Jeg skulle kvalifisere meg gjennom EM samme år, men kom dessverre ikke langt nok. Dermed brast OL-drømmen.

Valgte studiene
Som 25-åring så ga Knut Steinar Isaksen seg som bryter for å prioritere studier.

– Jeg dro til Australia for å studere, og der var det ikke noe miljø for gresk-romersk bryting som er den stilarten vi driver med. Det ble fem år der nede og det var aldri aktuelt å gjenoppta brytingen da jeg kom hjem igjen. Da var tiden inne for å prioritere jobb og familie, sier mossingen som nå jobber som lege ved kirurgisk avdeling ved Sykehuset Østfold på Kalnes.

Jeg ga meg nok tidlig, for ofte er det rundt 30-års alder man er som best i bryting. Det henger sammen med fysisk styrke, teknikk og erfaring. I tillegg blir man en smartere bryter med årene. Bryting er litt som sjakk. En kan oppnå mye med å ha en god taktikk. En bør ha både en god plan-A og en plan-B. Det taktiske henger sammen med erfaring.

Landets beste juniorklubb
Knut Steinar Isaksen er fortsatt involvert i Moss Atletklubb. Han sitter som nestleder i  styret. Styreleder er John Rusvik Johansen, som var i norgestoppen på samme tid som Isaksen.

– Jeg er også med på sidelinja under treninger og stevner siden jeg har fire gutter i alderen 7-15 år som alle er aktive i Moss Atletklubb. Det er morsomt og naturlig å være med så lenge en har barn som er aktive.

Isaksen forteller at rekrutteringen er god og at det er flere talenter som kan ta opp arven fra de som utgjorde gullalderen på 80- og 90-tallet.

– Det skjer veldig mye positivt i Moss Atletklubb for tiden. På bryteskolen, som trener en gang i uka, er det et ti-talls barn. I tillegg har vi en fin gjeng på mellompartiet som trener tre ganger i uka. Etter å ha jobbet godt med rekruttering noen år har vi nå en gjeng med talentfulle ungdoms- og juniorbrytere som det skal bli spennende å følge videre. Noen av dem kan nå veldig langt og allerede så sørger de for at Moss Atletklubb hevder seg. Blant annet ble Moss beste klubb under Kolbotn Cup i fjor høst og vi var beste klubb i junior-NM.

– Nylig ble vi også tredje beste klubb i senior-NM etter to sølvmedaljer og en bronse.  Foreløpig mangler vi prikken over i-en i form av seniorgull, men bryterne våre er fortsatt unge og har mye å gå på. Det kan bli mye moro i årene framover.

Fire brytesønner
Knut Steinar Isaksen bidrar selv i aller høyeste grad til den gode rekrutteringen i Moss Atkletklubb. Han har fire sønner som er aktive i klubben.

– Det er nok litt forskjellig hva de fire legger i brytingen, men for 12-år gamle Sebastian ser det veldig lovende ut. Han gikk til topps i sin klasse i Kolbotn Cup, som er landets største brytestevne.

Det kreves mye for å bli en god bryter. Knallhard fysisk trening i tillegg til brytingen.

– Barn trenger ikke trene så mye, men riktige holdninger er viktige. Når man kommer opp i ungdomsalder må treningen økes radikalt og de seniorene som satser på bryting må trene flere ganger om dagen.

God trening og lite skader
Som i en del andre idretter skjer rekrutteringen i bryting ved at tidligere aktive motiverer barna sine til å begynne.

– Vi har nok en del utøvere som har foreldre som har vært i miljøet selv. Men jeg synes jo at vi har brukbar pågang også av andre. Bryting er en veldig sunn idrett. Man trener veldig allsidig og uansett hvor langt man driver det på matta så sørger treningen for at man opparbeider en veldig god kjernemuskulatur.

– Det er dessuten veldig lite skader i bryting med tanke på at det er en kampsport. Selv om det er både tøffe tak og fall så er det svært sjelden skader. Dette henger sammen med at utøverne er såpass godt trent og at en blant annet trener mye på fallteknikker. Når en bryter er skadet så har skaden ofte oppstått utenfor brytematta, smiler Knut Steinar Isaksen.

Fakta: Knut Steinar Isaksen, 44 år
Moss Atletklubb
– To kongepokaler
– Fem NM-gull for seniorer 1991-1997
– Et uttall NM-gull som gutt, ungdom og junior
– Deltok i fire VM og tre EM

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelBruce Naigles: Mannen med alle figurene
Neste artikelFrimerkesamlere en udøende rase
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS