Flere kjente norske artister benytter strengeinstrumenter laget hos Harald Hougaard på Røed gård på Jeløy. I 13 år har han drevet som gitarmaker etter at han utdannet seg ved Musikkinstrumentakademiet (MIRA) i Moss.

Harald Hougaard startet som elev på MIRA hos Øivind Fjeld på gitarmakerlinja i 1998. Da skolen flyttet til Sarpsborg fulgte han med som lærer, han tok svennebrevet i 2002, jobbet en del hos Øivind Fjeld i Fredrikstad før han startet opp for seg selv på Røed for 13 år siden.

– Jeg bygger omtrent alt av strengeinstrumenter utenom fioliner. I tillegg blir det mye reparasjoner, av alle typer gitarer og strengeinstrumenter.
Selv om reparasjonene av enkelte gitarer koster mer enn det ville vært å kjøpe en ny så er det mange som gjerne vil ha det gamle instrumentet. Ofte er det en historie knyttet til
gitaren, forteller gitarmakeren. Han forteller om en pastor ved en menighet.

Moss, gitarmaker, RøedGård, Jeløy– Han kom inn med en bærepose som skranglet. Det viste seg å være en gitar i mange smådeler. Gitaren hadde tilhørt han som startet menigheten, og at instrumentet derfor hadde en historisk verdi. Jeg satte sammen puslespillet, og gitaren ble god som ny, smiler han.

God og gammel
Han understreker at selv om det kan koste mer å reparere en gammel gitar enn å
kjøpe en ny så er det flere fordeler med å reparere.

– Treverket endrer seg til det positive på en gammel gitar som har ligget og tørket. Mange års vibrasjoner og grunn av bruk gjør også at treverket går seg til. En del gitarer blir derfor bedre med årene.

Mistet alt i brann
Harald Hougaard var en av de som ble rammet da låven på Røed brant ned for seks år siden.

– Det var helt forferdelig. Alt forsvant av verktøy, materialer, maler jeg har laget selv opp gjennom årene og ikke minst de irske bohramtrommene jeg også drev med.
Forsikringen var også dårlig, men takket være hjelp av venner og kjente har jeg gradvis bygd opp virksomheten igjen foruten de irske trommene. Men jeg gjør ikke det en gang til, for det har vært en tøff periode, sier han.

Han trives godt på Røed.
– Røed ligger veldig landlig, men stedet har mange besøkende. Viktig er det også at gården har et stort og rikt miljø med kunsthåndverkere.

Kurs og konserter
Er det mulig å leve av gitarverkstedet?
– Man overlever, men det er ikke noe å anbefale for småbarnsfamilier med mye gjeld, smiler gitarmakeren.

– Men jeg sper jo på med en del andre ting. Blant annet holder jeg en del konserter,
og jeg gir også undervisning. Nå skal jeg ganske snart i gang med flere kurs. Jeg holder også låtskriververksteder, både for talenter som vil opp som artister og som events hos firmaer.

  I tillegg skal jeg holde konsert i Moss bibliotek 7. november. Det blir en Bob
Dylan-aften, og da passet det jo bra at Dylan nylig fikk Nobelprisen i litteratur. Jeg vil da ta publikum med på en reise hvor jeg både fremfører låter og forteller anekdoter fra artistens liv.

Tribute-konserter
Selv om Harald Hougaard skriver masse musikk selv og har gitt ut fire CDer, så er det stort sett tribute-konserter han holder.

– For noen år siden var det Cat Stevens jeg fremførte låter av, nå er det Dylan i tillegg til Leonard Cohen. Det er greit å ta artister som har litt rufsete stemme,
smiler han.

Gitarmakeren, som har Mike Oldfield som favorittartist, har laget ganske mange strengeinstrumenter opp gjennom årene.

– Jeg har kastet meg over en crazytrend og lager alt mulig av rare strengeinstrumenter. Nå holder jeg for eksempel på med en 16-strengers mandolin på oppdrag for en amerikaner. Mandolinen får massevis av vikingsymboler.

Kjente kunder
De akustiske kassegitarene han har laget har alle fått navn etter Beatles-låter. Selvsagt er hans egen favorittgitar selvlaget, og flere kjente artister setter pris på mossingens
kunnskaper.

– Øystein Sunde har en reisebanjo som jeg har laget, og to av Lars Klevstrands tre
favorittgitarer er laget av meg. I tillegg har jeg levert en mandola til Henning
Kvitnes og en baccalaocoster til Frode Alnes, smiler Harald Hougaard.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelStamsaas, Moss: Edge, ny stor-SUV fra Ford
Neste artikelLærte av legendene, er selv en legende
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS