Kjell Nordby var en av landets desidert beste fotballdommere på 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. En karriere som kom seint i gang, men som ga flere ti-talls internasjonale dommeroppgaver, 73 tippeligakamper og det han mener er det store høydepunktet: Cupfinalen i 1987.

Det var tilfeldigheter som gjorde at Kjell Nordby begynte å dømme. Han var også godt voksen sammenliknet med de som satser som fotballdommere i dag. – Jeg begynte å dømme da jeg som 28-åring fikk kneproblemer og ble satt på bakken for en periode som jagerflyver. Da måtte jeg finne noe å gjøre, og siden jeg hadde spilt litt fotball i ung alder så tenkte jeg at jeg kunne prøve meg med litt dømming. Jeg var blant dem som syntes det var mye dårlig dømming, men den holdningen endret seg raskt da jeg fant ut hvor vanskelig dette egentlig var, smiler pensjonisten som i alle år representerte Rygge IL som dommer.
Kometkarriere
Uansett så skjøt dommerkarrieren hans raskt fart. Etter å ha rykket opp som dommer med en divisjon så å si hvert år så var han i 1981 som 35-åring klar for eliteserien. Der ble det 73 kamper før han ga seg i 1993. I tillegg fikk han flere titalls internasjonale oppgaver, både som dommer og mest som linjedommer, blant annet på Olympiastadion i Munchen.
– Det var mange store opplevelser, og jeg fikk gleden av å reise Europa rundt med ei fløyte, gule kort og røde kort. Blant de opplevelsene jeg husker best var da jeg fikk være linjedommer for Einar Halle på Wembley i 1989 da England møtte Albania til VM-kvalifisering. Dette var kun to uker etter Hillsborough-tragedien og det var lenge uvisst om kampen skulle spilles. Men kampen begynte med ett minutts stillhet, og at det kan være så stille på et fullsatt Wembley var magisk og til å få gåsehud av. Men da minuttet var over så startet lurvelevenet. Jeg har aldri opplevd maken til lyd og stemning.
71-åringen har ingen spesielle hendelser eller morsomme historier han synes det er verdt å trekke fram. – Men jeg har møtt og blitt kjent med mange fargeklatter og fotballpersonligheter. En av disse er Nils Arne Eggen, som jeg hadde et veldig godt forhold til. Etter at jeg ga meg som dommer så besøkte han meg både i Bodø og på Andøya. En utrolig engasjert og hyggelig person.
Mer ros enn ris
Kjell Nordby erkjenner at det kan være tøft å være dommer. – Det blir litt pepper innimellom, men det må man tåle. Ellers så fikk jeg mer ros enn ris. Det var mange positive opplevelser og jeg følte en stor glede med å dømme. Hvis ikke hadde jeg ikke holdt på. Jeg opplevde aldri de store skrekk-episodene som har knekt flere dommere.
Han angrer heller ikke på så mange avgjørelser han tok på fotballbanen. – Jeg har aldri angret på noen av de røde eller gule kortene jeg har delt ut. Men når jeg har gått gjennom kampene for meg selv i etterkant så har det hendt jeg har angret på de kortene jeg ikke delte ut.
Tøffere for dagens dommere
Nordby er ikke i tvil om at dagens dommere har det tøffere enn det han og kollegaene hadde for tre-fire tiår siden.
– Nå er det mange kameraer rundt banen som fanger opp enhver situasjon. Det blir vist situasjoner på storskjerm og i TV-studio sitter eksperter og kjører bilder i slowmotion flere ganger før de konkluderer med at det er begått en dommertabbe.
– Men det verste med utviklingen er all filmingen og juksingen. Jeg kan ikke skjønne at det skal være nødvendig. Men nå er det etter det jeg har forstått satt ned et utvalg i England som går gjennom kampene og gir karantener dersom de kommer over situasjoner med juks. Det er for galt at verdens beste fotballspillere skal måtte jukse seg til fordeler.
Måtte ta raske avgjørelser
Ved siden av dommergjerningen har Kjell Nordby et langt liv i Forsvaret bak. Han var utdannet jagerflyger og en av de første i landet som fikk opplæring på F16. Selv om Rygge har vært basen i mesteparten av Kjell Nordbys voksne liv har karrieren i Forsvaret brakt ham landet rundt. Han har blant annet vært stasjonssjef både på Andøya og Bodø, og de siste par årene av forsvarskarrieren gjorde han tjeneste i London.
Han har tidligere fått spørsmål om karrieren i Forsvaret hadde positiv betydning på hans prestasjoner som dommer.
– Om kombinasjonen var en fordel vet jeg ikke, men når en flyr jagerfly så må en ta avgjørelser svært raskt. Det må man også som fotballdommer.
Dommerforeningen
Kjell Nordby var også initiativtaker til Norsk Dommerforening. I fem år var han også foreningens første formann da den ble etablert i 1986.
– Det var litt andre betingelser for dommere den gang enn i dag. Vi måtte utføre gjerningen ved siden av full jobb, men med litt organisering og administrasjon så løste det seg. Da jeg dømte så fikk vi 200 kroner for å lede en eliteseriekamp. Jeg husker det ble ramaskrik da dommerforeningen fikk hevet dette honoraret til 300 kroner. En klubb mente de kunne gå konkurs. Men de økonomiske problemene har de vel klart å få på andre måter.
Etter at Kjell Nordby sluttet å dømme så holdt han i cirka ti år på som dommerobservatør og kampdelegat for Norges Fotballforbund. Nå har han lite eller ingen kontakt med dommermiljøet.
Han jobber fortsatt litt i et firma i Fredrikstad og fritiden benyttes til å spille golf. – Dette er en idrett som man kan ha glede av til man blir gammel ved siden av å holde seg i god form. Det er aldri for sent å starte.
Del
Foregående artikkelArild Kubberød: Reddet gammel klassiker
Neste artikelGrand Barber Shop med egen olje
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS