Kjell Foss har aldri vært særlig bilinteressert, men han nyter livet med sin Citroën 2CV 1984-modell og sin Jaguar XJ6 1995-modell. Det har han gjort hver dag de siste tolv årene, og det har han tenkt å fortsette med.

– Så det er ikke en gammel drøm, eller to, som du har realisert her?
– Nei, faktisk ikke. Det var mer eller mindre tilfeldig. Jeg var lite opptatt av biler i ungdommen, selv om jeg husker registreringsnummeret på den første bilen min, det var YT 11805, lyseblå folkevognboble 1970-modell. Før det hadde jeg scooter, Lambretta, typisk nest best.

For øvrig var det ordinære og «fornuftige» biler i familien Foss, fram til 18. mai 2005.

– Hva skjedde?
– Jeg hadde begynt å føle en viss interesse for Citroën 2CV, syntes det var en original og sjarmerende bil. Alternativet var å kjøpe en Vespa scooter, typisk best, men jeg dro til Mysen for å se på 2CV’n. Og det ble Citroën.

Ytterpunkter
Kjell har en viss tilhørighet til et maskulint kafemiljø hvor den gjennomsnittlige bilinteressen er markant større enn hans egen, og en dag et års tid etter Citroënkjøpet ble det over den daglige kaffekoppen rapportert om en strøken årgangs-Jaguar i bruktmarkedet. Vakker bil, tenkte vår mann. Lekkert klassisk design, og så mørk blå da, gitt. Kanskje ta en titt?
Titt ble det, og Jaguar ble det.
– Ja, jeg falt fullstendig for den. Sånt er jo subjektivt, men jeg kan ikke tenke meg noen penere bil. Den er jo flott å se på til og med bakfra.

Dermed var det to ytterpunkter som hadde funnet sin daglige parkering i innkjørselen i Cort Adelers gate, og siden den dagen har Kjell Foss vært mer enn tilfreds med billivet sitt.

– Jeg liker veldig godt eldre biler som holdes ved like, og har for øvrig ikke på noen måte bildilla, sånn som faren min hadde. Han prøvekjørte en hel haug med biler, særlig etter at han ble pensjonist.

Kjærestebil
Det er stor stas å putre rundt i en Citroën 2CV, synes Kjell, men det er ikke en bil for de lange dragene.
– Nei, det blir nok stort sett ganske lokal trafikk, med sånn omtrent Son som ytterpunkt. Men det er en utrolig sjarmerende bil, intim og nær, kjærestebil. Folk blir blide og glade, og vinker til oss. Og så er alt veldig enkelt med den, finnes ikke elektronikk.

– Dermed skrur du kanskje på den selv?
– Nei, jeg har aldri skrudd på bil, selv om jeg faktisk er ingeniørutdannet. Det der får kompetente folk ta seg av.

– OK. Enn livet med Jaguaren?
– Det er en helt annen verden. Når jeg har lyst til å kose meg setter jeg meg i den. Den er en fryd å kjøre, og når vi skal en tur til Oslo eller Strømstad, vi har sommerleilighet på Koster, er det Jaguaren som gjelder. Vi har venner i Aarhus og Odder i Danmark, og turen dit får en ekstra kvalitet når den foregår med Jaguar. Og så har kjæresten min lyst til at vi skal ta en tur til Nederland, det tror jeg kan bli riktig bra.

– Ikke noen tekniske problemer med Jaguaren, den er tross alt 23 år gammel?
– Absolutt ikke, den går som en klokke, starter alltid, og det er aldri noe galt med den. Det er rein luksus og komfort, og en estetisk nytelse.

Utfyller
Kjell Foss har altså levd sitt ganske så todelte billiv i tolv år, og det har han tenkt å fortsette med. Men det har vært interessenter.

– Jeg satt på Mors Café da det kom en ukjent kar bort til meg og spurte om han kunne få kjøpe 2CV’en. Den hadde jeg gitt 24.000 kroner for noen år tidligere, men jeg hadde kostet på den en del, så jeg svarte ham at den ble nok dyr, minst 60.000. «OK, blir du sittende her litt så stikker jeg hjem og henter pengene», sa han.

– Men du solgte ikke?
– Det var nok aldri aktuelt. På samme måte som man ikke kan rangere barna sine har han ingen uttalt favoritt blant de to. Han steller dem godt, setter bort alt vedlikehold, og lar Jaguaren håndvaskes med jevne og ikke altfor lange mellomrom.

– Men jeg kunne ikke hatt bare Jaguaren eller bare 2CV’en, de utfyller hverandre på en perfekt måte. Jeg kan ikke tenke meg en bedre miks.

 

Tekst Lars Rune Debes
Foto Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkel– En ny familefavoritt?
Neste artikelStadig flere ber Kolsrud om hagehjelp
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS