Karianne Kjærnes er blant mye annet en av Norges mest fremtredende korister, og har vært med og vunnet Eurovision Song Contest.

Og så kan hun spille obo.
– Obo? Ingen naturlig favoritt på nachspiel, kanskje?

– Nei, men da kan jeg ha med meg blokkfløyte. Ikke noe særlig bedre, spør du oss. Musikken kom tidlig inn i livet hennes, faktisk allerede da hun gikk i barnehagen.

– Ja, jeg gikk i musikalsk barnehage hos Eva Torvaldsen. Og så var jeg med i Ramberg skolemusikkorps, med busserull og østerdalslue, ingen drømmeuniform for en ungjente, akkurat, i tre – fire år. Der spilte jeg tverrfløyte. Det ble piano i mange år for Karianne, og altså obo.

– Ja, jeg tok timer hos Renee Rasmussen i Oslo. Det var gøy, men teknisk ganske krevende.

– Kan du spille obo nå, da?
– Jeg kan få til noe, men bør nok heller holde meg til fløyta eller sangen.

Spydkast
Men det var ikke bare musikk for unge Karianne, det var idrett også. Hun var et talent i flere øvelser, som mellomdistanse, terrengløp og spyd, og trente blant annet sammen med storesøsteren og eldre gutter. Og så hadde hun en mor som var en aktiv inspirator, og heiet henne opp Rambergbakkene.
– Det ble mye trening, ja, i perioder hadde jeg aktiviteter hver eneste dag.

– Ble du ikke lei?
– Jo, jeg gjorde nok det, og ga meg da jeg var 14 – 15 år. Da hadde jeg blant annet blitt kretsmester i spydkast. Men jeg klarte å finne tid til venner, også.

Så Karianne avviklet den aktive idrettskarrieren, men musikken fortsatte hun med, og fikk en overbevisende opplevelse av at kombinasjonen musikk og humor var noe for henne da hun spilte i russerevyen på Kirkeparken. Deretter ble det Sagavoll Folkehøyskole med sang som hovedinstrument, og dermed var hun i gang. Hun fortsatte med musikk grunnfag, tok toårig utdannelse som musikalartist ved Bårdarakademiet, og har bachelorgrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Og fikk umiddelbart jobb.

– Ja, jeg begynte på Dizzie Showteater i 2002, hvor jeg spilte med Øystein Sunde, og deretter med Øivind Blunck og Nils Vogt.

Høydepunkter
– Så hvordan var det for en ung jente fra provinsen å bli kastet inn i showbiz i hovedstaden?

– Det var helt greit, slett ikke noe sjokk. Ikke noe festpress eller noe sånn, det der styrte jeg selv. Og som regel er man så sliten etter en forestilling at man heller vil hjem og ta et rolig glass vin i sofaen enn å herje på byen.

Det begynner nå å bli ganske mange år som Karianne har markert seg som en profilert frilanssanger, artist og skuespiller. Hun er mye brukt som soloartist, og er en av landets mest fremtredende korister. Hun har vært med i Beat for Beat fire ganger,
Nobelkonserten, Spellemannsprisen, Allsang på grensen, Idrettsgallaen, Artist-
gallaen, Hver gang vi møtes og Melodi Grand Prix. Og hun har opptrådt sammen med stjerner av betydelig format, som Carola, Sissel Kyrkjebø, Kurt Nilsen, Nik Kershaw, Madcon og Sara Brightman, for å nevne noen.

– Noen høydepunkter?
– Da vi vant Eurovisjon Song Contestfinalen med Alexander Rybak i Moskva i 2009. Det var fantastisk, og den superstjernefølelsen vi hadde da vi landet på Gardermoen 17. mai skal det mye til å slå. Det var tusener av flagg, og brannmannskapet lagde vannportal som vi gikk igjennom. Og dette resulterte jo i stor interesse og mange nye oppdrag.

Og så har Karianne ganske nylig opplevd et høydepunkt på det lokale planet, nemlig forestillingen «Sammen» med Ole Jacob Lindberg.

– Ja, det har absolutt vært et høydepunkt for meg, jeg forbinder så mye positivt og godt med Parkteatret og Moss.

Fortsette
Selv om hun også har hatt mange sentrale roller har store deler av karrieren hennes funnet sted to skritt bak, som korist.

Hvordan oppleves det?
– Jeg kan gjerne stå framme også, og det har jeg jo gjort i ganske mange sammenhenger. Men jeg trives absolutt som korist, og har ikke en kjempedrøm om å gi ut egen plate, for eksempel, jeg vil ikke gi ut noe bare for å gi ut noe. Jag har blitt spurt om å være artist i Melodie Grand Prix, men jeg har mer lyst til å lage noe i egen regi.
Gjerne et soloshow en eller annen gang.

For øvrig har hun mer enn nok å gjøre, blant annet med ulike produksjoner i Den kulturelle skolesekken, med Heine Totland i «Buddy Holly», med Jorunn Hauge i «Koristens ABC», og diverse studio- og eventjobber.

– Så dette har du tenkt å fortsette med?
– Ja, dette har jeg lyst til å fortsette med i mange år til. Jeg har jo fått flere bein å stå på etter hvert, og kan som sagt godt tenke meg å sette opp noe selv, gjerne på en større scene i Oslo. Men jeg trives også kjempegodt slik jeg har det nå, og synes det er hyggelig å bli kjent med, og jobbe sammen med, så mange fine folk.

Lyden av Norge
Trivelig har hun det også hjemme, med mann og datter på to og et halvt år i enebolig på Jeløy, Karianne Kjærnes er nemlig en av de mange unge som har vendt tilbake til Moss etter å ha bodd en del år utenbys, i hennes tilfelle i Oslo.

– Det er fantastisk deilig å kunne nyte naturen og sjøen her på Jeløy, og så er det så fint å kunne la barn få en slik oppvekst.

– Hvordan er det å kombinere artistlivet med småbarnlivet, da?
– Det går helt greit, men det krever jo en stram logistikk. Og så prøver jeg å holde meg i form, så jeg løper to – tre ganger i uka. Det er fint å få luftet hodet og få
landet ting på den måten. Og så bør man være i god fysisk form i dette yrket.

– Men et glass vin i sofaen kan du ta?
– Det kan jeg ta. Gjerne to glass også.

Til slutt, det er Karianne Kjærnes som synger P4-jinglen: «Lyden av Norge…»

Telkst: Lars Rune Debes
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelRenault Talisman; Utfordreren
Neste artikelEllen Nordqvist Sjøblom: Rask i steget
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS