Ikke  mange  norske idrettsutøvere, uansett gren, kan  vise fram tre eksemplarer av HM Kongens pokal. Det kan Kai Svingen (70) fra Moss! Totalt ble det 10 NM-titler på den treffsikre bueskytteren.

Kai Svingen Bueskytter– Du får arrestere meg hvis jeg tar feil. Men meg bekjent er det ingen andre utøvere i distriktet vårt, kanskje ikke i Østfold, og relativt få på landsbasis, som kan skilte med  tre kongepokaler i premiesamlingen. Det er mulig at bueskytter-kollega Jan Erik Humlekjær fra Fredrikstad har samme antall, sier Kai Svingen der vi sitter  på en benk i skyggen under et av de store trærne i Eidsvolds gate.

Udokumentert
– Jeg har sju forbundspokaler også. Hvor de er, vet jeg faktisk ikke. Ikke har jeg medaljer eller utklippsbøker heller. Jeg gjorde det jeg gjorde på bueskytterarenaen, og ferdig med det. Jeg har aldri vært opptatt av å dokumentere idrettskarrieren min, sier han.

– Men kongepokalene – alle tre merket med Olav Vs emblem – har han altså tatt vare på.
– Vi har tre barn, to gutter og ei jente, og da blir jo fordelingen grei , smiler han. (I parentes bemerket: Datteren er Line Svingen, som var landets  første kvinnelige helikopterpilot i Luftforsvaret., og som nå jobber i organisasjonen 4Africa).

– Hun har vel arvet noe fra fader’n, da. Stahet, kanskje, humrer han.

OL-boikott
Kai Svingen, og Moss Bueskyttere, var dominerende på 1980-tallet.

– Jeg begynte med bueskyting høsten 1976, og på nyåret i ’77 ble jeg nummer seks i min første konkurranse, forteller han.

– Naturtalent, altså?
– Kanskje det. Som guttunge «var» jeg jo Robin Hood, flirer han.

Men Kai Svingen kom ikke gratis til pokaler og titler.

Det var først i 1980 at han ble norsk mester, innendørs i Tønsberg, og sikret seg den første gjeve kongepokalen.  Samme år var det OL i Moskva. Som kjent endte det med norsk boikott av lekene på grunn av Sovjetunionens innmarsj i Afghanistan, og dermed ble det ingen deltagelse for den nybakte norgesmesteren.

– Det er ikke sikkert at jeg hadde blitt tatt ut uansett. Jeg var nok litt for frittalende for enkelte i forbundet, smiler han.

Sju på rad
Uansett: Den sportslige suksessen fortsatte for Svingen. Han vant NM utendørs sju år på rad (!) og tre titler innendørs – 10 norske mesterskap totalt, altså. Det er imponerende!

For de uinnvidde: I en såkalt FITA-skyting må skytterne forholde seg til fire ulike hold – henholdsvis 90, 70, 50 og 30 meter – og en skive som måler 122 centimeter. Med andre ord: «Den gule» i midten er på 12,2 centimeter.

Og du skal sikte og beregne godt for å treffe den når avstanden er 90 meter. Prøv selv!

– Persen min på 90 meter er 304 poeng, mener jeg. Det var nordisk rekord i sin tid, men klubbrekorden var på 306.

Totalt på fire hold oppnådde jeg 1288 poeng. Det skjedde  på Makrellbekken i Oslo og var norsk rekord, det også, erindrer Kai Svingen.

Må være sterk
Bueskyting er ikke for sveklinger.

– Når buen skal spennes, må det en kraft tilsvarende 25 kilo til. Og det skal skytes 36 piler i serier på tre og tre, redegjør han.

– Igjen: Prøv selv!
– Den må være sterk som klarer noe slikt?

Veldig mye handler om teknikk. 
Den fysiske styrken hadde jeg takket være arbeidet mitt som maler. Og jeg var nok naturlig sterk. Jeg lettet 300 kilo fra
bakken før jeg fylte 16 år. Det skjedde i forbindelse med et veddemål da jeg var på sjøen. Jeg hadde tre og et halvt år i utenriksfart da jeg var ung, og det angrer jeg ikke på, forteller han.

Så sent som 29. juli gjennomgikk Kai Svingen en omfattende hjerteoperasjon.

– Legene fjernet en svulst på 4,9 x 2,6 centimeter som satt i venstre hjertekammer. En stor pingpongball kalte de den.

– Da var det nok en fordel å være sterk.

– Og å ha et hjerte for bueskyting…

Per L. Johansen (tekst) 

Jørn Mortensen (foto) 

Del
Foregående artikkelHar spilt i 113 år
Neste artikelSpennende nyhet fra Renault
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS