Jørgen Hauge er inne i sin sjette sesong som birøkter. En hobby som både har blitt en lidenskap og en fin  biinntekt. For det er ikke noe problem for mossingen å omsette honningen biene hans produserer. Nå venter Jørgen Hauge spent på resultatet av solsikkeblomstringen på Ekeby gård i Rygge.

At birøktingen har blitt langt mer enn en vanlig hobby for Jørgen Hauge er det ingen tvil om. Mossingen snakker både varmt og engasjert om det som startet ved en tilfeldighet.

– Jeg var på jakt etter en ny hobby, fordi jeg trengte noe å sysle med. Opp gjennom årene har jeg hatt flere hobbyer som har vært svindyre og tidkrevende. Jeg søkte meg litt fram og kom over informasjon om birøkting. Dette virket veldig interessant og jeg bestemte meg for å prøve, sier han.

En givende hobby
Og det har ikke Jørgen Hauge angret et eneste sekund på.
– Dette har vært utrolig givende fra dag en. Det appellert til mange aspekter i livet mitt samtidig som det også er bra for naturen. Biene er svært viktige og det har jo lenge vært snakk om at biene er utrydningstruet. Da er det jo viktig at mange driver med birøkting.

Vitenskap
Jørgen Hauge startet i 2012 med bier i liten skala. Sakte men sikkert har hobbyen utviklet seg i takt med at birøkteren har tilegnet seg kunnskap.
– Jeg startet på null når det gjelder kunnskap, men har gradvis lært nye ting. Birøkting kan nesten sammenliknes med vitenskap. Man blir aldri utlært, for det er stadig nye kurs man kan ta. Jeg har tatt flere kurs og vil nå også bli godkjent slik at jeg kan produsere mine egne dronninger. Det er svært praktisk å være selvforsynt med dronninger, for de koster en del penger i tillegg til at det i perioder er manko på dronninger.

– For de som ønsker kontakt med andre birøktere så er det også foreninger. Her er det mulig å treffe andre som har drevet på med birøkting lenge, og som kan ha masse nyttig kunnskap som de deler med andre. Det er foreninger både i Råde og i Moss.

Skal utvide
Jørgen Hauge har fra den spede starten nå 12 bikuber i Våler, på Jeløya og nå også seks kuber på Ekeby gård i Rygge.

– Planene er å utvide ytterligere. Kanskje dobler eller tredobler jeg antall bikuber neste år. Det er plass til flere kuber her på Ekeby, og i tillegg håper jeg å få plass på flere gårder rundt omkring. Tilbakemeldingen fra bønder er at de ved å ha bikuber i nærheten også får bedre avlinger. Det har jeg spesielt hørt fra en bringebærdyrker. De som driver med squash, agurker og tomater har også stor nytte av biene for å nevne noen andre eksempler. Så dette blir dermed en vinn-vinn-situasjon.

Mossingen forteller at han i tillegg til honningproduksjon også får andre produkter ut av birøktingen.
– Jeg produserer også vokslys, leppomader og den type produkter. Honning kan brukes til så veldig mye og er veldig sunt, smiler han.

Mange hobbyrøktere
I følge Norges Birøkterlag finnes det i dag cirka 40.000 bikuber i Norge. Dette er en kraftig nedgang fra 1980-tallet. Mange av de største produsentene har gitt seg, mens det er et økende antall som har bikuber på hobbybasis. I følge Norges Birøkterlag er det kun cirka 720 av de drøyt 4000 medlemmene som har mer enn 25 bikuber og som dermed kan kalle seg næringsbirøktere.

For landbruket har biene en stor verdi, fordi mange planter er avhengige av pollineringen. I følge birøkterlaget har denne pollineringen fra både honningbier og andre innsekter en verdi for landbruket på minimum 150 millioner kroner.

Del
Foregående artikkelNissan Micra frir til yngre bilførere
Neste artikelArild Svenson: Lokalpolitikk og vedhogst
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS