Moss Cykle Klubb samler interesserte i å drive sykkelsport på alle nivå. Både i terrengsykling og på landevei, er gruppene åpne for jenter og gutter, damer og menn. Vi har møtt damene som er godt i gang med oppkjøringa til Lillehammer-Oslo 18. juni.

Moss Cykle Klubb har hatt et aktivt damemiljø i mange år og har hentet hjem den gjeveste medaljen flere ganger. Både landeveissykling og terrengsykling har aktive utøvere, og damene trener jevnt hele året.

Moss Sykel klubb jenter

– Vi trener på Spenst på vinterstid, og kjører blant annet intervalltrening sammen med skiklubben. Så fort snøen har smeltet og det er nogenlunde bare veier, er vi ute, sier Åse-Helen Kristiansen. Det blir mye trening, gjerne fire, fem ganger i uka. Vi her i Moss skal ha faste treninger et par ganger i uka, og etter hvert ha samlinger med resten av Østfold-rytterne.

– Og da sykler dere langt?
– Ikke nødvendigvis, men vi kjører ganske hardt. For å henge med de gode må man det. Mengdetrening er også viktig, det tar tid å bli god.

Jobbe som et lag
– Det neste store måler er Lillehammer-Oslo, og for første gang stiller vi med rent damelag fra regionen Østfold.

– På hvilken måte lader dere opp til konkurranser?
– Foruten målrettet trening er det viktig å ha et godt kosthold. Tidligere hadde kanskje noen av oss enda mer fokus på å spise oss opp, og drikke masse, men det ble ganske stress. Men å spise sundt er viktig uansett, sier Åse. Det viktigste i lagkonkurranser er å gjøre sitt beste og tenke at man har gjort det man kan. Det å hente styrke i hverandre er også viktig, finne ut hvem som har styrke i bakkene, og hvem som kan ligge på flata å dra. Vi skal jobbe som et lag og dra veksel på hverandre. Det fine er at vi er mange å ta av og vil nok dra litt ulikt.

Og på slutten når noen beginner å bli slitne, vil det alltid være noen som har krefter igjen. Som klubb er vi litt delt, noen av oss sykler mest terreng, og andre sykler mest landevei, derfor er det morsomt å samle oss som et lag, og å gjøre noe sammen, sier Åse.

Individuelle konkurranser
– Vi er ulike som utøvere og mange av oss konkurrerer også individuelt. Ca halvparten av oss har vært med i NM og to av oss har deltatt i VM. Der ble det to fjerdeplasser, en i klassen 30-39 år, og en i klassen 40-49 år. Det må vi si oss fornøyde med, selv om målet hele tiden er å bli bedre.

Ellers har klubben utøvere som har syklet etapperitt i Canada og noen har deltatt på Finmarksrittet. På sistnevnte ritt ble det andreplass i klasse med både damer og herrer, det er meget bra.

Det er en teknisk krevende løype hvor man navigerer etter GPS-spor. 30 mil over vidda i løpet av 24 timer. Ikke noe for pyser, med andre ord, smiler Åse.

Holde fokus
– Hvorfor sykling, hva er det som gjør denne idretten interessant? – For min egen del var det omtrent det eneste jeg kunne drive med etter en skade, sier Åse. Det er i tillegg herlig å være så mye ute, det gir en helt egen ro å sykle ute i skog og mark, eller på landeveien for den del.

Man får sett mye rundt omkring, og det er mindre belastende på kroppen enn for eksempel løping. Jeg liker også at det er en del taktikk. Man må være litt smart, å ligge på hjul, og holde ryggen på den som er foran deg.

Det å ligge tett gir minst mulig luftmotstand, og dermed bedre flyt. Man må stole på hverandre, det blir litt som å dra ned rullgardina, og fokusere fullt og helt på det man driver med.

– Er det mye skader?
– Det er ikke så mye, men litt blir det jo. Riktig utstyr er kjempeviktig og hjelm og hansker er et must. Hansker er undervurdert, i hvert fall på landeveiskjøring, sier hun.

– Hvor fort går det?
– I Lillehammer-Oslo ligger vi på et gjennomsnitt på 35-40 kilometer i timen. Det virker ikke så fort, men skulle det først skje noe går det så fort at man ikke rekker å tenke. Jeg tenker aldri på at jeg er redd, og god balanse og kroppsbeherskelse er viktig. Det gjelder å ha fullt fokus, og å være konsentrert, som med all annen idrett, avslutter Åse.

Del
Foregående artikkelFastboende campingturister
Neste artikelKulturarv på flaske
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS