Jeløy Radio var operativ som sender fra 1930 til den ble nedbemannet i 1995, samtidig som senderne fremdeles ble brukt til kortbølgetrafikk. Samme året kom daværende direktør i Telenor, Tormod Hermansen til stedet, og ble fascinert av det han så. «Her skal det være hotell», mente han. Og det ble det.

Foto Jørn Mortensen
Stillingen som hotelldirektør ble utlyst, Kirsti Albert søkte, og hun fikk den. Og når hotellet nå feirer sitt tyveårsjubileum, de åpnet dørene for gjester i 1997, er hun fremdeles på plass.
– Skal du aldri gi deg, da?
– Nei, jeg er bergtatt av dette stedet, det har vært et eventyr å få være med å starte opp og å drive Hotell Jeløy Radio, tyve fine år på jobb.
Butler
Det var en meget kompetent ung kvinne som kom til det nyetablerte hotellet sydvest på Jeløy, hun har utdannelse fra Sveits, hotellfagets hjemland, og fulgte deretter opp med økonomi og hotel management i England. Og toppet det hele med å bli øyrikets første kvinnelige butler.
– Hva i all verden?
– Jeg har alltid vært fascinert av engelske tradisjoner og former, så da jeg var der sendte jeg inn en søknad til Ivor Spencer School of British Butlers, og fikk et meget kontant nei. Det var absolutt ikke aktuelt for dem å ta inn kvinner. Det var på midten av åttiårene.
– Men du ga deg ikke?
– Nei. I 1986 kom det et forslag til endring i tronfølgeloven som åpnet for kvinnelige regenter i Norge. Så jeg tok på meg finstasen og ba om å få en samtale med Ivor Spencer. Det fikk jeg, og fortalte om den nye situasjonen på hoffronten. Og hvis vi skulle få en kvinnelig regent var det vel bare rett og rimelig at vedkommende kunne få velge en kvinnelig butler dersom hun ønsket det? Jeg kom inn, som skolens første kvinnelige elev.
– Og ble butler?
– Ja, jeg ble butler.
– Men ikke på Slottet?
– Nei, jeg fant jo mitt Soria Moria på Jeløya.
Funkisperle
Det er et spesielt tankesett, og gleden ved å yte service, som må ligge bak, mener Kirsti Albert, og sikter til driften av Hotell Jeløy Radio. Man må ha stoltheten og holdningene i hjertet og blodet, og alltid jobbe for at hotellet skal preges av kvalitet på alle områder. Og dette gjelder ikke bare service og bevertning, men også i aller høyeste grad stedets arkitektur og interiør. Jeløy Radio er en funkisperle beliggende i praktfulle omgivelser, og dette er noe som meget bevisst og konsekvent har fått prege den fysiske utformingen. Møbler og belysning er preget av klassisk nordisk design, med navn som Arne Jacobsen, Verner Panton og Poul Henningsen, i samspill med moderne samtidskunst. Dessuten er det lagt betydelig vekt på omgivelsenes farger og lys gjennom de skiftende årstidene.
– Her lukter det dyre konsulenter?
– Nei, dette har vi nok stort sett stått for selv. Jeg har jo vært med hele tiden, og har hatt god hjelp av spesielt resepsjonssjef Elisabeth Dilling, som har vært her i 14 år.
– Og så har det vanket gode ord i både norske og utenlandske interiørblader og reisemagasiner?
– Ja, veldig hyggelig, mener Kirsti Albert.
Og legger til at det er helheten som teller, og at overnattingsdelen i den restaurerte låven, og kjøkkenet under mangeårig og høyst kompetent ledelse av Terje Gullåsen, også er sentrale elementer.
Åpnet for andre
Hotell Jeløy Radio ble høytidelig åpnet 7. mai 1997, med blant andre Telenor-direktør Tormod Hermansen, ordføreren i Moss, Greta Kant, og fylkesmann Erling Norvik til stede. Og Kirsti Albert var klar til å ta imot de første gjestene sammen med sin ferske stab.
Opprinnelig var stedet tenkt å være Telenors storstue for sine ansatte, og de tre første årene fungerte det som nettopp det. Så åpnet det seg etter hvert gradvis også for andre gjester, og ikke minst lokalbefolkningen tok det i bruk til bryllup, konfirmasjoner og annen selskapelighet.
– Men man kan ikke stikke innom på en kjapp middag?
– Nei, hvis man skal spise bør man nok ringe dagen før, det må samordnes med det vi har av arrangement og andre gjester. Men det går fint å komme innom for en kopp kaffe.
– Hvordan opplever dere konkurransen med blant annet Refsnes Gods?
– Vi samarbeider godt med både godset, Son Spa og Støtvig, og bruker hverandres kapasitet når det trengs.
– Så har vel dere en kjempefordel med en mektig økonomisk aktør som Telenor i ryggen?
– Vi har slett ikke ubegrensede midler, og vi skal forsvare et budsjett, vi også. Men Telenor er flinke til å ta vare på stedet, og har respekt for forvaltningen. Det er ikke minst det som gjør oss til et hotell i særklasse, påpeker Kirsti Albert, og vi er for en stakket stund tilbake i den erke-
britiske hotellkomedien med John Cleese.
Omdømmepris
Det har vært fine år på radioen, spennende, strevsomt, og mye gøy, forteller direktøren.
– Latter og glede må vi jo ha, det er helt avgjørende for å trives. Selv om det kan være travelt og slitsomt mange ganger så passer vi på å ta vare på det lekne og morsomme. Og det går fint an å kombinere en mer formell og korrekt stil med en avslappet og munter tone.
– Ok. Problemer?
– Det kan være krevende å få til oppussing og oppgradering, bygningen er et eget verneobjekt, og vi ligger i et landskapsvernområde.
Men det går seg til, vi finner løsninger. Og så er vi en liten organisasjon, som enkelte ganger kan være sårbar.
– Høydepunkter?
– Vekst gjennom atten av tyve år, mottatt omdømmepris, etablert oss som attraktivt kurs- og konferansehotell for store norske konsern. Og så er det daglige høydepunkter ved å jobbe sammen med engasjerte og dyktige medarbeidere, avslutter Kirsti Albert, som fremdeles stortrives etter tyve år i den gule funkisbygningen i grenselandet mellom tradisjon og utvikling.
Lars Rune Debes (tekst)/Jørn Mortensen (foto)
Del
Foregående artikkel30 år med festuke i badebyen
Neste artikelSkal ruste opp Elverhøy
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS