De er trygdet og ikke i ordinært arbeid, men vil så gjerne bidra eller være en del av et arbeidsfellesskap. To eller flere dager i uken møtes en gjeng kvinner og menn med håp om at det er arbeidsoppgaver til dem. I snart fem år har Kirkens Bymisjon i Moss hatt prosjektet «I jobb Moss». – Dette betyr enormt mye for meg. I stedet for å sitte hjemme i isolasjon treffer jeg andre samtidig som jeg gjør noe nyttig samtidig som jeg tjener litt ekstra penger, sier Kjell Stenby.

Kjell Stenby er en av de mest ivrige deltakerne i «I jobb Moss». Et prosjekt Kirkens Bymisjon har hvor privatpersoner, kommuner, privat næringsliv, borettslag eller foreninger kan melde inn at de har arbeidsoppgaver de trenger å få utført. Kirkens Bymisjon tar litt betalt for oppdraget, slik at de kan finansiere administrasjonen av prosjektet og ikke minst kunne gi deltakerne litt lønn for innsatsen.

– Jeg har vært med i tre år, og fått en helt annen hverdag. Dette betyr mye for meg, for i stedet for å sitte alene foran TV`n så føler jeg at jeg gjør noe nyttig. Jeg treffer andre mennesker, har fått et sosialt nettverk og tjener litt ekstra i tillegg til uføretrygden, sier Kjell Stenby.

Et nytt liv
45-åringen har vært ufør i 15 år. Han forteller at de tre årene med «I jobb Moss» har vært viktige for ham.

– Tidligere drev jeg en del med fiske, men det ble mye innesitting og negative tanker. Nå gjør jeg noe nyttig i tillegg til at jeg også lærer mye. Blant annet har jeg gått kurs i bruk av motorsag. Og aller viktigst så har jeg truffet kjærligheten gjennom prosjektet, smiler han og legger armen rundt samboeren Gro Kåsmoli som også er deltaker i «I jobb Moss».

Det er mange av deltakerne i «I jobb Moss» som undertreker den viktige betydningen tilbudet har for dem. Deltakelsen har gitt dem en bedre helse både fysisk og psykisk samt et helt nytt og utvidet sosialt nettverk. Kirkens Bymisjon inviterer også deltakerne med på sosiale arrangementer som konserter, soppturer og julekveld for å nevne noe.

Store og små oppdrag
Tirsdager og torsdager samles deltakerne i «I jobb Moss» for å gjøre arbeidsoppgaver for de som har meldt inn at de trenger hjelp. Etter en felles frokost i Arena Moss og et møte hvor dagens oppgaver blir fordelt så går turen ut til oppdragsgiverne.

– Gjengen tar det meste av store og små oppgaver når det gjelder forefallende arbeid. I perioder har det vært mye å gjøre med en blanding av både små og store oppgaver, men det er også perioder hvor det er stille. Det er mange som ikke vet om oss og hva vi kan tilby. Dette gjelder både potensielle oppdragsgivere og deltakere, sier Odd Kjetil Valen, avdelingsleder i Kirkens Bymisjon i Moss.

Gjør byen renere
Han forteller at arbeidsgruppe har en svært viktig samfunnsnyttig og miljømessig funksjon.

– Blant annet har Kirkens Bymisjon i Moss en visjon om at Mosns skal bli landets reneste by, og det bidrar så absolutt denne gruppa til. Blant annet fikk vi i oppdrag av Moss kommune å rydde Trollåsbekken på Kambo. Dette var et omfattende prosjekt som krevde mye av deltakerne. Blant annet vasset de i perioder med vann til livet. Men da vi var ferdige så hadde vi fjernet over 30 tonn søppel. Totalt har vi levert over 100 tonn søppel til gjenvinning på Solgård. Rydding av strendene for både søppel og sprengtråd har vi også vært en viktig bidragsyter til.

Skogsrydding
Rydding av skog og busker er andre oppdrag de har hatt en del av.

– Vi har ryddet langs hele sykkelstien fra Mosseporten til Vålers grense. I tillegg var det «I jobb Moss» som ryddet skogen ved kapellet på Jeløy da kirkegården skulle utvides med 20 mål. Vi har også ryddet Åvangen borettslag for buskas og trær. Dette er oppdrag som har tatt tid og som har gitt oss forutsigbarhet. I tillegg har vi faste oppdrag som å vaske i kirkene.

Fleksible og effektive
Odd Kjetil Valen forteller at han er imponert over arbeidsinnsatsen, viljen og fleksibiliteten deltakerne i «I jobb Moss» viser.

– I utgangspunktet samles vi tirsdager og torsdager, men veldig mange av deltakerne stiller opp til alle døgnets tider hver eneste dag hvis det er behov for at oppgaver må gjøres. Det spiller heller ingen rolle om det er helligdager. Er det noe som MÅ tas så stiller folk opp. Jeg kan understreke at gjengen også er svært grundig og effektive.

Ønsker flere oppdrag
Avdelingslederen håper de kan få enda flere oppdrag i tiden som kommer.

– Det er mange som ønsker å bidra. Til vanlig er vi rundt 20 personer, men i 2017 hadde vi 60 forskjellige personer innom og vi har mer enn 100 mennesker på listene våre. Nå som vi også er slått sammen med tilsvarende tilbud i Rygge så er vi enda flere. Jeg er også sikker på at det rundt omkring sitter flere mossinger som gjerne ville vært med, men som ikke kjenner til oss.

Hva tar så «I jobb Moss» på seg av oppdrag?
Vi tar på oss alt mulig av forefallende arbeid. Det kan være faste oppdrag som vasking eller store og små jobber innen rydding av skog, flytting, rydding av dødsbo, snømåking, maling, klipping av hekker, hagearbeid og masse annet som privatpersoner og bedrifter trenger hjelp til. Flere av deltakerne har etter hvert skaffet seg både sertifikater, kurs og solid kompetanse.

– Ellers så har vi også kjøpt inn en stor søppelstøvsuger som vi håper mange vil ha bruk for. Utover våren vil vi organisere en drift av denne. Vi oppfordrer oppdragsgivere til å melde seg. Mange av deltakerne i «I jobb Moss» betjener også Skattkammeret som låner ut skøyter og annet vintersportsutstyr til barn og ungdom.

Tore Kubberød Tekst
Jørn Mortensen Foto

Del
Foregående artikkelNorges største padel senter i Moss
Neste artikelVar den eldste i landet med svart belte
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS