Fastelavn på Wikipedia; kommer av det ordet «kvelden før fasten». Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 uker før 1. påskedag. Tradisjonene har endret seg og nå er det boller, fastelavnsris og kos vi forbiner med fastelavn.

Fastelavn er egentlig en hedensk vårfest. Riset skulle vekke kvinner, dyr og trær til fruktbarhet. Fastelavn var et symbol på overgangen mellom sommer og vinter, spirende kvister beseiret snø og istapper. Det ble også brent bål denne dagen. Andre skikker som ble gjennomfør denne dagen var utkledningsleker, våpenkamper og spenne nakne jomfruer foran plogen.

Denne dagen er avslutningshelg for karneval i flere land. Norge hadde karnevalsmarkering på hele 1800-tallet.

Mange norske hjem har som tradisjon denne dagen å bake boller med krem eller med syltetøy i midten av bollen.

12 posjoner

FASTELAVNSBOLLER
Foto: Matprat

INGREDIENSER

  • 100 g smør
  • 3 1⁄2 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • 1⁄2 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 l hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 stk egg

Kremfyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 12 ss jordbærsyltetøy
  • 2 ss melis

SLIK GJØR DU

1. Smelt smør i en kjele, og ha i melk. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen.

2. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og kardemomme. Ha i hvetemel og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

3. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. La bollene etterheves på et lunt sted. Knekk et egg, visp sammen og pensle bollene.

4. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 7 – 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.

5. Lag kremfyll. Visp kremfløte til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

6. Skjær toppen av bollene og legg på kremen og syltetøy. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

KildeMatprat
Del
Foregående artikkelELTEFRITT GRYTEBRØD
Neste artikelVarmepumpe: Viktig med vedlikehold
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS