Det du ser her, er de to gullmedaljene fra VM i bryting som mossejenta Line Johansen sikret seg  på 1990-tallet. Men Line, nå med etternavnet Kjønigsen, har fått merke på kroppen  at medaljen også har en bakside. 

Men la oss først ta det som er positivt. Det sportslige. Og da er det naturlig å begynne med ei jente som «alltid» visste at det var bryter hun ville bli. Det skulle imidlertid bli en trang fødsel. Lines pappa, Alf  Omar Johansen, var med i Moss Atletklubb. Men han ønsket slett ikke at datteren skulle drive med noe så maskulint som bryting. Det var en guttegreie, og dermed basta! Men så var det noen andre jenter som begynte i MAK, og da kunne han ikke nekte meg lenger, humrer Line, som i dag er 45 år gammel tobarnsmamma, gift med Tommy og bosatt i Onsøy i Fredrikstad kommune.

Trente med gutter
Line var allsidig. Hun var turner også, og hun løp mellom Idrettens hus og atletklubbens lokaler i Blinken for å rekke begge treningene. Ja, Sprints fotballskole hadde også besøk av frøken Johansen. Men det var bryting som var det store. Line, som  trente med guttene i gresk-romersk stil, måtte tåle en støyt, men ble raskt både sterk og smidig.

Til å begynne med var det ikke så mange jenter Line hadde å bryne seg på. Men de som stilte opp, ble stort sett feid av matta av den råsterke ungjenta fra Moss.  Og merittlisten ble imponerende etter hvert. Den inneholder en rekke NM-titler NM, samt én kongepokal, og Line sikret seg fem titler i det som var uoffisielt VM for ungdomsbrytere.

Fikk grisebank
I 1987 ble det første offisielle VM i kvinnebryting arrangert på Lørenskog – i fristil. Line var 17 år og stilte i 53 kilo-klassen. I finalen møtte jeg en fransk 30-åring. Det var et sjokk, og jeg fikk grisebank, erindrer hun.

Etter denne leksjonen gikk litt av lufta ut av ballongen, og Line tok det roligere en periode. Men MAK-trener Jan Stawowski fikk lokket henne tilbake til brytematta. Hun  la seg i trening igjen, og det ga resultater. I 1990 sikret Line seg bronse i 65 kilo-klassen under VM i svenske Luleå.  Samme valør ble det på VM-medaljen i Tokyo året etter (61 kilo) og i Frankrike i 1992 (57 kilo).

Dobbelt gull
Men i 1993 ble VM avviklet i hjemlige Stavern. Line Johansen var tilbake i 53 kilo og brøt seg til gull etter en ultraspennende  finale mot en japansk rival. Året etter gjentok hun bedriften i Sofia i Bulgaria, da i klasse 57 kilo.

– Jeg husker at jeg slet forferdelig med å komme ned i vekt, men jeg vant likevel. Det var moro, sier hun.

Og her er vi ved det som er negativt: Som du ser, har Line vandret opp og ned vektstigen – mellom 53 og 65 kilo.

Det er forferdelig tungt, både fysisk og mentalt, å måtte pine seg ned i vekt flere ganger i året . Problemene startet da jeg var 15 år og kroppen var i forandring. Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer, og jeg ønsker ikke å framstå  som sytete. Men faktum er at jeg fremdeles sliter med helsa, sier hun.

Ikke skal jeg påstå  at brytingen har all skyld for at systemet mitt fremdeles er i ulage. Men for å si det sånn:  Det er  jo nærliggende å tro at det er en sammenheng.  Det siste året før jeg sluttet, pinte jeg meg ned fem kilo på like mange dager.  Klart at sånt setter sine spor, legger hun til.

Forfatter og maler
Men Line Johansen (unnskyld; Kjønigsen) har talenter utover det å gruse konkurrentene på brytematta. Hun er utpreget kreativ og har gitt ut (foreløpig ) to) hobbybøker – eller oppskriftsbøker, om du vil. Den første  handlet om hvordan man kan lage ting til babyer – klær og leker, blant annet. I den neste viser jeg  hvordan man kan dekke bord til små og store  anledninger. Denne boka er for øvrig kommet ut på fem språk, sier hun.

Og som ikke det er nok: Line  er også blitt kunstmaler.
Ja, jeg maler. Og det gir meg mye. Sammen med pappa Alf har jeg skaffet meg et atelier i «Bastion 5» i Gamlebyen i Fredrikstad. Å uttrykke seg på et lerret er både stimulerende og utviklende, sier den tidligere verdensmesteren.

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelHonda HR-V; Endelig tilbake!
Neste artikelFotball hver dag
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS