Et hjerteinfarkt er ikke verdens undergang og ensbetydende med et passivt liv. I 11 år har fysioterapeut Ingrid Andren sørget for at østfoldinger som nylig har vært gjennom et infarkt eller innsettelse av stent har kommet i gang med trening. Ved Moss sykehus er det fem grupper som trener seg friske.

Det er fengende musikk, høye kneløft, høyt tempo, høy puls og svette kropper i den lille treningssalen på Moss sykehus. Ikke ulikt saltrening på et hvilket som helst treningssenter. Forskjellen er at alle deltakerne i salen på Moss sykehus ganske så nylig har vært rammet av hjerteinfarkt eller fått innlagt stenter.
Innsatsen er det heller ingenting å si på. Fra en litt forsiktig start på de første fellestreningene har deltakerne blitt stadig mer trygge på seg selv og hva de tåler. 
– Erfaringen med trening etter infarkt er veldig gode. Trening forebygger nye problemer og som regel er ikke hjertet skadet etter infarktet. Derfor tåler man ganske mye, sier fysioterapeut Ingrid Andren som innrømmer at hun i løpet av sine 11 år ved Sykehuset Østfold har blitt veldig glad i hjertetreningen.
Tåler treningen
Hun understreker at alt skjer under kontrollerte former og at det alltid er en sykepleier med på treningene.
– Det er dessuten en nøye planlagt progresjon i treningen. Alle får først seks uker med to treninger pr uke på noe vi kaller 2A. Her følger vi Ullevålmodellen, hvor vi i løpet av en treningsøkt gir deltakerne tre pulstopper. Det viktigste med denne treningen er å få folk fort i gang etter infarkt og ikke minst få alle til å forstå at de faktisk tåler ganske mye trening.
– Etter at deltakerne har vært gjennom 2A så får de tilbud om 2B som er en del hardere trening. Her faller det dessverre av en del, noe som er synd. For det er veldig viktig at alle fortsetter med treningen. Resultatene viser at prosenten pasienten som får nye infarkt er mye høyere blant de som ikke trener enn de som trener. 
Grundig oppfølging
Deltakerne blir nøye fulgt opp av sykehuset mens de er med på 2A. Det starter med en oppstartssamtale med en sykepleier, og parallelt med treningen er det også et ukentlig undervisninsmøte hvor det gås gjennom totalt seks forskjellige temaer. Økt kunnskap og økt trygghet blant de som har vært syke er målsettingene med dette opplegget. 
Blant temaer i undervisningen er hjertet og hjertesykdommer, medisiner, trening/teori om trening, kosthold, arbeidsliv, krisereaksjoner etter akutt sykdom og andre utfordringer som møter deltakerne i hverdagen. 
Viktig at man fortsetter
Ingrid Andren understreker at det er fase 3 som er den aller viktigste treningen.
– Da skal folk ut på egenhånd og trene utenfor vårt organiserte tilbud. Den livslange treningen som skal holde dem i form og forhåpentligvis redusere sjansen for nye infarkt. I tillegg til å trene på egenhånd eller et av mange treningssentra rundt i Østfold velger stadig flere å bli med i en av de mange cardiogruppene som er opprettet. 
Del
Foregående artikkelStø kurs med Per Christian
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS