Siden 2010 har Olaug Borchs hjerte slått litt ekstra for Oslos rusmisbrukere og bostedsløse. Stort set hver eneste onsdag har mossekvinnen tatt toget inn til Oslo med bager og poser fulle av klær hun har samlet inn. Nå har hun fått innsamlingshjelp fra tiendeklassingene ved Bytårnet skole.

Olaug Borch har blitt et kjent og kjært ansikt blant de mange rusmisbrukerne og bostedsløse som holder til i Oslos gater. Siden 2010 har hun nemlig tatt toget inn til Oslo hver eneste onsdag med bager og poser fulle av klær.

– Jeg har etter hvert blitt godt kjent i rusmiljøet i Oslo og vet hvor folk oppholder seg. Når folk ser meg så kommer de som regel bort og spør om jeg har noen varme klær til dem. I tillegg går jeg bort til de områdene hvor jeg vet de oppholder seg, forteller Olaug Borch.

På teatertur
Det var tilfeldigheter som gjorde av pensjonisten startet med sitt veldedige arbeid blant Oslos bostedsløse og rusmisbrukere.

– Jeg var på en teatertur i Oslo, og på vei til teateret traff jeg på flere som satt på gata og ba om penger og hjelp, deriblant to jeg kjente fra Moss. Da fikk jeg en tanke om at jeg kanskje kunne gjøre noe for disse menneskene..

Filmet av Petter Uteligger
Opp gjennom årene har hun blitt svært så godt kjent blant både de som lever på gata i Oslo og andre som hjelper til. Hun forteller om en morsom episode som gjorde at hun endte med at et TV-team fra God Morgen Norge på TV2 fulgte henne i to timer.

– En periode observerte jeg at en av de bostedsløse hadde et flott kamera. Han spurte så om han kunne filme meg, før han fortalte hva han holdt på med. Det var Petter «Uteligger» Nyquist som lagde den første serien der han bodde på gata i over 50 døgn. Han tipset TV2 om meg og dermed kom henvendelsen fra God Morgen Norge. Men ellers så har jeg valgt å ligge lavt i terrenget, for jeg er egentlig ikke så glad i oppmerksomhet.

Trenger varme klær
Det er ikke lite varme klær, sengetøy, pledd og tøy Olaug Borch har hatt med seg på toget til Oslo i løpet av de syv årene hun har holdt på.

– De fleste på gata er forferdelig tynt kledd selv på vinteren. Noen av de stedene hvor de står er det i tillegg veldig værutsatt. Pengene de får tak i går heller ikke til verken klær eller mat, men rusmidler. Derfor trenger de hjelp, og som godt er så er det flere som bidrar og gjør tilværelsen deres litt bedre.

Selv om Olaug Borch har ligget litt lavt med sitt humanitære arbeid så er det stadig flere i Moss og omegn som vet om henne.

– I tillegg til familie og venner så har det etter hvert blitt ganske mange bidragsytere. Det hender jeg legger ut ønsker på facebook om hva som trengs, og da dukker det stadig opp ukjente mennesker på døra mi med ting de vil bidra med. Det hender også det står sekker utenfor huset når jeg kommer hjem.

Bidrag fra tiendeklassinger
Nå har mossekvinnen også fått solid hjelp fra et tjuetalls tiendeklassinger på Bytårnet skole, som har «Innsats for andre» som valgfag. Et valgfag som har gjort at elevene har bidratt på mange måter i samfunnet, som på bo- og servicesentrene, hatt konserter og spillkvelder for eldre, syklet eldre mennesker rundt i byen på rickshaw, gjort frivillig arbeid på Kattehuset og flere andre ting.

– Jeg hørte om Olaug gjennom en venninne, og elevene syntes dette var et godt prosjekt. Elevene hadde også sett Petter Uteligger, slik at de forsto at det er mange i Oslo som trenger hjelp, forklarer kontaktlærer Kristin Sekkelsten.

Trenger sjåfør og lager
Læreren forteller at de vil fortsette å bidra til Olaug Borchs klesinnsamling.

– Tiendeklassingene vil fortsatt samle inn ting, og vi vil også fortelle om dette på skolen til de andre elevene. I tillegg håper jeg også andre i byen vil støtte opp om det viktige arbeidet Olaug gjør. Blant annet gjennom å låne henne lokaler som kan brukes til lagring, kjøring til og fra Oslo og under selve utdelingen blant de bostedsløse i Oslo.

Olaug Borch innrømmer at det hadde vært flott med den type hjelp.

– Jeg kjører ikke bil, og er helt avhengig av toget. Dermed er det jo begrenset hvor mye jeg får med meg på hver tur. Når det gjelder lagring så kommer det til tider så mange ting inn at både uteboden og gjesterommet er fulle. Er det noen som har lyst til å være med meg rundt på gata i Oslo så bør de tåle litt av hvert. Det har ikke uvanlig at jeg har vært vitne til at narkomane for eksempel har satt seg et skudd. Men er det noen som vil hjelpe så ta gjerne kontakt, sier hun.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

 

Del
Foregående artikkelRefsnes skole; «Verdens flotteste matterom»
Neste artikelVil lære mossinger tango
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS