The Norwegian Polo Club er landets første og hittil eneste poloklubb. Fira ganger i uka er det treninger på Kubberød gård på Jeløy.

Det er Thea og Nick May som står bak poloen på Kubberød.
– Vi bor i Fredrikstad og det var helt tilfeldig at vi havnet her på Kubberød. Det var bekjente av oss som tipset oss om stedet. Vi trenger et sted med stor nok plass, både til å spille og til hestene. Faktisk hadde vi aldri vært på Jeløya tidligere, og for et flott og idyllisk sted, sier Thea May.
Nick May har flyttet til Norge fra England hvor han var svært aktiv innen polo.
– Nick spilte også selv, men det var mest som instruktør og coach gjennom sin egen poloskole i England han holdt på. Selv om vi flyttet til Norge så ville han gjerne holde på med sporten sin. Nick hadde åtte polohester som vi har hentet til Norge. I tillegg har vi skaffet oss ytterligere noen hester, slik at vi nå har 15 hester til disposisjon for de som vil forsøke seg.
Cirka 20 aktive
Ganske mange har vært innom Kubberød gård på Jeløy og forsøkt seg på ballspillet som foregår på hesteryggen.
– Vi har nå cirka 20 medlemmer som spiller jevnlig. Disse kommer hovedsakelig fra Osloregionen, men også fra andre områder på Østlandet. Det er sikkert 200-300 personer som har forsøkt seg. Blant annet har vi hatt en del events og utdrikningslag. En del av medlemmene er svært aktive og spiller flere ganger i uka. Vi har faktisk også fått i gang en egen barnegruppe med fire jenter som trener ivrig for å bli gode.
En sport for alle
Thea May forteller at det er en fordel å ha ridd før, men det er slett ingen forutsetning.
– Halvparten av de som spiller jevnlig i klubben har aldri ridd tidligere. Hestene er så snille og vant til dette at man ikke trenger noen forkunnskaper. Et par av de som startet hos oss uten hesteerfaring har faktisk blitt så god at de kan konkurrere på et høyere nivå. De har derfor vært med både i England og Spania. I tillegg har vi medlemmer som har spilt under opphold i andre land og som derfor er glade for at det nå også er muligheter i Norge.
– Det fine med polo er at sporten kan bedrives av folk i alle aldre. Den eldste hos oss er 63 år. Han spiller faktisk sammen med sønnen sin. Mange setter pris på å kunne spille på like villkår på tvers av generasjoner og kjønn. Lagene settes sammen basert på et handikapsystem slik at de blir mest mulig jevnbyrdige.
Eneste klubb
Norwegian Polo Club er landets første poloklubb. Thea May håper sporten vil spre seg geografisk slik at det blir flere spillere i Norge.
– Om sporten blir stor i Norge er usikkert, og det er så vidt vi vet heller ikke flere klubber på gang. Den største utfordringen for de som vil forsøke polo er tilgangen på polohester.
– Vi er heller ikke avhengige av flere klubber for å få konkurrert. Vi har stadig interne turneringer. Heller ikke i Sverige og Danmark er sporten stor. I Sverige er det to klubber, og Danmark har en poloklubb i København. Disse klubbene har vi kontakt med.
Ikke snobber
Mange ser på polo som en snobbesport som de forbinder med adelen i England.
– Jeg er klar over det, men vi er veldig opptatt av å være inkluderende. Alle som er hos oss ser at miljøet er veldig bra. Polo som sport er dessuten i stor endring på verdensbasis. Mange steder tas sporten inn i skolene med tanke på å rekruttere barn og ungdom tidlig. Det legges dessuten vekt på å rekruttere flere kvinner.
– Det koster dessuten ikke noe mer å drive med polo hos oss enn hva andre idretter koster. Vi har mer enn nok hester som folk kan låne. Men det er klart, dersom man skal satse, ha egen hest, spille veldig mye og reise rundt på stevner så blir kostnadene ganske høye, sier Thea May.

FAKTA
– Polo er den raskeste lagsporten i verden.
– Det er den eneste sporten hvor du MÅ spille med høyre hånd.

– Det er flere varianter av polo. Tradisjonelt spilles det på gress, men det spilles også i ridehaller, på stranden eller på snø.

– En utendørsbane er 270 x 180 meter.

– Det er normalt fire spillere på hver lag, men i noen tilfeller spilles det også med
tre spillere på hvert lag.

– Det laget som scorer flest mål vinner.

– Lagene er bygget opp av spillernes handicap hvor -2 er lavest og 10 er høyest. Det er kun ni spillere i hele verden som har 10 i handicap.

– En omgang i en polokamp kalles chukka. Det kan være fire, seks eller åtte chukkas i
en kamp, alt etter nivået som spilles.

Tekst: Tore Kubberød
FOTO: Jørn Mortensen
Del
Foregående artikkelTil L.A. for å bli bedre i poledance
Neste artikelEn leken «kraftkar» fra BMW
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS