Det har vært håndball hele livet for Truls Knudsen. Som spiller fikk han med seg både NM-tittel, europacup og landskamper på aldersbestemte landslag. Etter at han ga seg som aktiv har han jobbet med håndball på alle mulige plan.

To sesonger med HK Herulf i toppserien, fire sesonger med Fredensborg/Ski som den gang var landets beste klubb, seriemesterskap og sluttspillseier i 1991 og NM-tittel i 1992, fire år med europacup og landskamper på junior- og ungdomslandslaget. Med det er Truls Knudsen sammen med Gunnar Pettersen distriktets meritterte håndballspiller.

– Jeg hadde som mål å komme med på A-landslaget også, men sånn ble det dessverre ikke. I overgangsperioden fra junior til senior fikk jeg en alvorlig kneskade som satte meg en del tilbake. Etter skaden fikk jeg aldri den utviklingen jeg hadde ønsket.

Men for all del, jeg har opplevd mye som spiller. Blant annet fikk jeg gleden av å spille på lag med mange av datidens stjerner i norsk håndball, sier Truls Knudsen og
nevner Tor Edvin Helland, Lars Tore Rognlan og mossingen Gunnar Pettersen.

En annen idrett
Sønnen til den tidligere Rygge-ordføreren Ulf Knudsen synes håndballen har hatt en rivende utvikling siden han ga seg som spiller.

– Heldigvis har utviklingen gått framover. Det de driver med i dag er noe helt annet enn det vi holdt på med. Mens vi kunne ha kamper hvor det ikke ble scoret mer enn 20 mål totalt så scores det i dag enormt med  mål. Da vi spilte så fikk vi lov til å ha ballen i minutter før dommeren blåste for passivt spill. Nå skal det avsluttes raskt. Spillet er raskere, og spillerne må ha et helt annet treningsgrunnlag enn på min tid. De må ha en enorm utholdenhet og en ekstrem teknikk fordi alt går så fort. Det har blitt stor underholdningsverdi på håndballen og det er jo det folk vil ha.

Lokal bekymring
Like fornøyd er han ikke med utviklingen av nivået på den lokale håndballen.
– HK Herulfs herrelag er flaggskipet, men helt nede på nivå tre. Her kjemper de riktignok i toppen i år, men det er knalltøft å ta skrittet videre. For HK Rygges damer har nedturen vært enda større, etter at de et par sesonger var i 1. divisjon. Jeg håper også de snart hever seg, men det er en lang vei til toppen for begge disse lagene.

Knudsen mener det som har skjedd i den lokale håndballen er symptomatisk for all idrett i Mosseregionen.
– Tidligere var Moss en skikkelig idrettsby. Moss Fotballklubb kjempet i
eliteserien, håndballen var på et høyere nivå, Moss Idrettslag hadde stjerner som Are Nakkim og Geir Moen og andre idretter markerte seg også i toppen. Nå er Moss FK nede i kjelleren og det er langt mellom norges-toppene i de største idrettene.

– Hvorfor det har blitt sånn i Mossedistriktet er et godt spørsmål, og kanskje er tiden inne til å se på hvordan idretten igjen skal løftes. Det er en lang prosess med mye arbeid, men det betyr veldig mye for de unge utøverne rundt i klubbene at de har lokale topper å se opp til og som viser hva som skal til for å bli god.

Krets og klubber
Etter at den aktive karrieren var over har han jobbet med håndball både på kretsplan og klubbnivå. I en årrekke var Østfold Håndballkrets hans arbeidsgiver. Her var han blant annet daglig leder i ti år.

– Men så skulle håndballNorge omorganiseres og kretsadministrasjonene ble lagt ned til fordel for større regions-kontorer. Hadde kontoret for denne regionen blitt liggende på denne siden av Oslo så hadde jeg nok fortsatt, men det ble vedtatt at kontoret skulle være på Strømmen. Derfor valgte jeg å si opp.

Etter det startet Truls Knudsen å jobbe i klubber. Første oppdragsgiver var Ski HK, hvor han kombinerte oppgavene med jobb på Ski videregående skole. Senere har han hatt ulike engasjement som trener og sportslig leder, deriblant i Herulf og HK Rygge.

Inspirerende uansett alder
Han understreker at det er like morsomt å jobbe med de aller yngste håndballspillerne som
seniorspillere. Derfor storkoste han seg da han i HK Rygge blant annet jobbet med ferieklubbtilbudet som klubben hadde for småklassene på skolen.

– Det gir meg veldig mye inspirasjon å komme på en trening hvor jeg møter forventningsfulle gutter og jenter som så tydelig viser at de gjerne vil lære noe. Det er en stor glede å bidra til at barn trives på håndballtrening samtidig som jeg kan se at de utvikler seg. Derfor er jeg glad for at Ski HK denne høsten har engasjert meg til å gjøre en jobb med håndballskolen deres. Dette er et tilbud jeg skal følge opp gjennom hele
sesongen.

På farta som konsulent
I sommer sluttet Truls Knudsen i 30 prosents stilling i HK Rygge. En stilling han kombinerte med gymlærer på Malakoff videregående skole. Dette er dermed det første året på lenge som 56-åringen ikke har noe fast engasjement i klubb eller på annet nivå i håndballhierakiet. Nå jobber han som konsulent med eget firma.

– Jeg tilbyr mine tjenester for håndballklubber som vil ha skolering. Dette med skolering er noe jeg har jobbet med i mange år. Jeg tilbyr mine tjenester for både spillere, trenere og ledere.

Jeg ønsker å bidra til at kvaliteten på arbeidet klubbene gjør blir enda bedre.
– Hovedsakelig dreier det seg om klubber rundt på Østlandet, men jeg har også
tidvis oppdrag i hele Norge. I perioder har jeg til og med jobbet i Nord-Norge.

Dessuten er jeg innimellom foredragsholder for Norges Håndballforbund. Selv om jeg enkelte ganger har stoppet litt opp, tatt en vareopptelling og tenkt på om tiden er inne for å finne på noe nytt, så håper jeg fortsatt at håndballen kan være et levebrød. Det er det jeg kan og brenner for, smiler han.

Tore Kubberød (tekst)
Tom Wiik (foto)

Del
Foregående artikkelHar beholdt verdigrunnlaget
Neste artikelVil blir best!
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS