Veteraner? Så  avgjort! Veteraner med «super» foran. Steinar Jacobsen og Per Berg har til sammen 113 år bak seg i Krapfoss Hornorkester. Smak på den!

Steinar Jacobsen (78) er en beskjeden mann.
– Jeg har alltid likt meg best i bakkant, sier han.

– Det var nok grunnen til at han som 16-åring, i august 1952, veide for eller imot: Skulle han våge å ta steget over fra Moss Guttemusikkorps, der han allerede hadde spilt i fem år, til de voksnes arena i Krapfoss Hornorkester?

Han torde. Steinar  fant sin plass i rekkene. Og der har han vært siden. Du skal ikke være spesielt sterk i hoderegning for å komme fram til at Steinar Jacobsen har traktert sitt tenorhorn i ess, eller althorn, om man vil, i 63 år. 63 år sammen-hengende!

– Et mer trofast orkestermedlem skal du lete lenge etter.  Jeg tror vi kan telle på ei hand de gangene Steinar har stått over en øvelse. Og han har vært med på samtlige konserter og andre arrangementer Krapfoss Hornorkester har deltatt i, sier Per Berg.

– Ja, det har vært et par sjukdomsgreier opp gjennom årene som har ført til at jeg har vært nødt til å holde meg hjemme. Ellers er  øvingskveldene hellige, sier Steinar.

– Hva betyr Krapfoss Hornorkester for deg?
– Det har betydd, og betyr, alt! Jeg er dypt takknemlig for at jeg har fått være en del av dette fellesskapet i så mange år, sier han.

– At takknemligheten går den andre veien også, ser vi et tydelig bevis på hjemme i Øreveien. På veggen  henger diplomet som tilkjennegir at Steinar Jacobsen er utnevnt til æresmedlem av Krapfoss Hornorkester. Der er også  diplomet som viser  at orkesteret ble tildelt Mossianaprisen i 2000. Det er mange av oss som vet å sette pris på de meget dyktige messingblåserne med røtter i østre bydel.

– Den samme gunsten –  æresmedlemskap, altså –  er blitt Per Berg til del. Og relativt sett er han på linje med Steinar Jacobsen. I år kan Per Berg nemlig notere seg for «gullbryllup» med Krapfoss Hornorkester. 50 år sammenhengende, altså. Det er ikke verst for en kar på 66 år…

– Flere av medlemmene i orkesteret har mange år på baken. Men vi to er de eneste av «gamlegutta» som ikke har noe opphold, sier mannen som senest 14. august blåste fanfaren  ved fossefrokosten i Moss.

– I 1958 begynte Per Berg som aspirant i Krapfoss Guttemusikkorps. Og siden 1965 har det altså vært hornorkesteret.

– Jeg har spilt ulike instrumenter. Begynte på althorn med rotasjonsventiler og fortsatte med ventiltrombone. Deretter ble det euphonium og så kornett. «På mine eldre dager» spiller jeg det samme som Steinar, det vil si tenorhorn i ess.  Et brassband er som et blandet kor, og Steinar og jeg ligger i midtsjiktet – på klangfargen, altså, doserer Per Berg.

Musikalsk har Krapfoss Hornorkester en todelt historie. 
I utgangspunktet var vi et marsjorkester. Men i 1986 meldte vi oss på i NM for brassband. Siden har vi flyttet hovedfokus over på konkurranser og konserter. Men vi er også, og fremdeles, et marsjorkester, sier de to æresmedlemmene.

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto) 

Del
Foregående artikkelBMX, en tøff sport for alle!
Neste artikelKai Svingen var mangeårig mester i bueskyting 
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS