Mossingen Kristian Lapsley er MMA-proff men må til utlandet for å gå kamper.  39-åringen håper nå at politikerne opphever forbudet i kjølvannet av at de slapp Cecilie Brækhus og de andre proffbokserne til.

– Vi håper på en effekt av at Stortinget opphevet forbudet mot proffboksing og at de gjør det samme med MMA. Men det er en lang vei å gå. Vi har dyktige folk som jobber opp mot politikerne for å vise dem at MMA faktisk utgjør færre slag mot hodet enn i boksing, sier Kristian Lapsley.

Var ferdig med kickboksing
Mossingen kom i gang med MMA-satsingen veldig seint, etter å ha vært en av de beste i Norden i Kickboksing i en årrekke. I en sport hvor Norge er blant de beste har han vunnet både norgescupen og Skandinavisk mesterskap, i tillegg til at han har blitt nummer tre i nordisk mesterskap og tatt to sølv i Irish Open.

– Jeg følte at jeg hadde gjort det jeg skulle i kickboksing og var ferdig med det. Jeg trengte ny motivasjon for å fortsette treningen. MMA er dessuten en kampsport med færre smeller til hodet. Så for en fem-seks år siden startet jeg satsingen.

I løpet av disse årene har jeg gått seks kamper som amatør med fire seire og fire proffkamper hvor jeg har vunnet to.

Mellomvekter
I et stevne i engelske Norwich nylig slo Kristian Lapsley en spanjol. Her gikk han i klassen lett tungvekt, mens han til vanlig konkurrerer i mellomvekt.

– Da slapp jeg å fighte mot vekta. Grensen for lett tungvekt er 93 kilo, omtrent der jeg ligger i trivselsvekt, mens mellomvekt har en grense på 84 kilo. Jeg tror nok jeg kommer til å satse på mellomvekt framover. Rett og slett fordi gutta i lett tungvekt veier opp mot 100 kilo, fordi de gjerne er en del høyere enn meg, har større rekkevidde og mye tyngre slag. Men de gikk jo bra mot spanjolen i Norwich, selv om han var innpå to meter høy og dermed var atskillig høyere enn meg.

Ti økter i uka
Kristian Lapsley har ikke satt seg noen konkrete mål som MMA-utøver.
– Jeg har ingen ambisjoner om å bli verdensstjerne, men forsøker bare å bli så god som mulig og få maksimalt ut av talentet mitt de kommende årene. Derfor trener jeg steinhardt.

I løpet av ei uke blir det gjerne ti økter på litt forskjellige steder. Jeg trener en del med Moss Kickboksingklubb i kjelleren på Melløs stadion, litt hos Sarpsborg Chi, Valhall i Larvik, Prestige i Fredrikstad og Frontline i Oslo. Det blir gjerne økter både før og etter jobb, sier teamlederen ved Asko Øst i Vestby.

Småpenger
På det nivået mossingen driver så er det ikke spesielt lukrativt å være profesjonell.
– I  noen stevner er betalingen OK, men i England, hvor jeg har gått noen kamper, så er betalingen lavere. Etter at utgiftene til reise og opphold er dekket så sitter jeg vel igjen med 5000-6000 kroner etter en kamp. Men jeg synes det er veldig greit å gå kamper i England. For det første har jeg et bra nettverk der, og i tillegg er det enkelt å reise dit.

Du er 39 år. Hvor lenge kan du holde på med en så tøff sport?
– Det går ikke på alder, men heller på hvor mange år du bør holde på. En tommelfingerregel sier at ti år som aktiv er en grense med tanke på den julingen kroppen får. Det vil si at jeg fortsatt har noen år igjen.

Talentfull kjæreste
MMA-miljøet i Moss er ikke så stort for tiden. Men det er enkelte utøvere Kristian Lapsley tror kan bli gode, deriblant kjæresten Silje Wahl.

– Silje har ennå ikke gått kamper, men viser veldig lovende takter på trening. Hun har hatt en bratt utviklingskurve, og kan bli veldig god. Vi satser på at hun skal gå sin første kamp utpå nyåret.

– Ellers er det liten aktivitet i Moss for tiden. Jeg har hatt noen gruppeopplegg, men de har jeg nå lagt litt på is rett og slett fordi jeg har hatt nok med min egen satsing og oppfølgingen av Silje. Men jeg håper Silje kan avlaste meg litt etter hvert med tanke på rekrutteringen i Moss.

Populær sport
MMA har blitt en populær idrett i Norge til tross for forbudet mot å gå kamper.

– Forbundet har vel nå cirka 5000 medlemmer, og det er sikkert 60-70 klubber som driver med MMA. Sporten får mye oppmerksomhet takket være de flinke og fargerike frontfigurene vi har i Erik Meek og andre. De er flotte ambassadører for en sport som slett ikke er noe mer risikofylt enn boksing og andre ringsporter, sier Kristian Lapsley.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelI Moss åpner landets første veganbutikk
Neste artikelTrysilhus må framskynde boligprosjekt
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS