Vibeke og Kjell Nielsen i Tverrveien 3 på Ekholt har en større og mer innholdsrik hage enn de fleste huseiere. Her er det en skjønn forening av veksthus, frukttrær, grønnsaker, bær og andre nyttevekster, blomster og brennesle. – Selv om vi bruker veldig mye tid på hagen vår så er dette noe vi gjør for å ha det hyggelig, understreker Vibeke Nielsen.

Våren har kommet for fullt og de aller fleste hageeiere har mer eller mindre kommet i gang med årets våronn. For mange er vårstellet i hagen et tiltak som man bare må gjennomføre fordi man har hage. For andre er dette en etterlengtet tid som er godt forberedt og nøye planlagt. Som for eksempel hos Vibeke og Kjell Nielsen på Ekholt.

– Dette er noe vi gleder oss til gjennom vinteren. Å holde på eller bare oppholde seg i hagen er rekreasjon og terapi. Alt vi gjør er lystbetont og hyggelig, sier Vibeke Nilsen.

Mye innsats
For 11 år siden kjøpte de eneboligen i Tverrveien, hvor det også fulgte med en ett mål stor og 50 år gammel hage med  frukttrær.

– Vi hadde egentlig tenkt til å trappe ned dette med hagearbeid, men så dukket denne eiendommen opp og da ble vi igjen bitt av galskapen, ler hun.

Vibeke Nielsen tar oss med på en rundtur gjennom hagen, mens hun forklarer. Det aller meste er satt i system. Den en gang så flate, åpne og kjedelige hagen er full av bed, kjøkkenhage, frukttrrær, vannspeil, sitteplasser og et veksthus hvor tomatplantene allerede står høye og ranke.

– Jeg var litt overoptimist med tanke på våren og sådde tomater allerede i januar. Men årets vinter ble lengre enn jeg trodde, så nå forsøker vi å forhindre at tomatplantene blir for lange og tynne. Men tomatplanter kan plantes ganske dypt så jeg tror dette skal gå bra.

Kompostgjerde
Det er ennå grått og trist også i familien Nielsens hage, men overalt stikker knopper og løker opp av bakken. Hagen er delt inn i nøye gjennomtenkte soner, og familiens miljøvennlige profil setter sitt preg. Blant annet brukes regnvannet fra takrennene til vanning, men det mest iøyenfallende er kompostgjerdet.  Et gjerde som er laget av kvister som kuttes av busker og trær.

– En utrolig enkel løsning, hvor vi har satt armeringsjern parvis ned i bakken med jevne mellomrom. Deretter tres kvistene ned mellom jernene. Etter hvert som kvistene komposteres stapper vi ned nye kvister fra toppe, forklarer hageeieren.

Mye spiselig
Vibeke Nielsen understreker at de ikke er lidenskapelige hobbygartnere for at hagen skal se penest mulig ut.

– Hagen vår ville aldri vunnet noen konkurranser, men det er heller ikke målsettingen. Vi er en aktiv familie som samler oss om hagen. Her lar vi bokstavelig talt humla suse. Mange har sagt at «så flinke dere er», men det vi holder på med er kun en nytelse.

Hageentusiasten forteller at veldig mange av tingene de har i hagen er spiselige.

– Vi er ikke så veldig opptatt av plantens utseende, men synes det er morsomt dersom det vi dyrker kan ha nytte eller spises. Derfor har vi mye tomater, squash, frukt, druer, gulrøtter, løk, salat og andre grønnsaker og spiselige blomster som for eksempel hylleblomsten. Den lager vi deilig saft av.

Nesle til nytte
For mange er bekjempelsen av brennesle og annet ugress en langvarig kamp gjennom våren, sommeren og høsten. Hos familien Nielsen blir til og med brennesle tatt vare på i en mindre skala.

– Brennesle er ypperlig som mat. Vi lager både pai og suppe av nesla. Den smaker som spinat. Men dersom det er andre som har lyst til å prøve nesle så husk at det kun er de nye skuddene som er gode. Og husk for all del å bruke hansker, smiler hageeieren.

Jobber med naturen
Hun mener det ikke er vanskelig for noen å skape en hage som er frodig og som også inneholder mye spiselig.

– Etter hvert får man litt erfaring med hva slags stell de forskjellige plantene skal ha, hva slags jord de trives i, sol og lysforhold, vanning og gjødsel. Det er også mulig å lese seg til en del. Det er viktig at hagearbeidet ikke blir stress, at man beholder gleden og hyggen, men en må være nysgjerrig. Og husk for all del at du jobber med naturen, ikke mot den.

Ekteparet Nielsen er også mer enn gjennomsnittet opptatt av økologi og bruk av naturlig gjødsel.

– Vi kjøper økologisk hønsemøkk som vi gjødsler med. Ellers så har vi både kald og varm kompost, og vi forsøker utnytte alle ressurser slik at de går tilbake til hagen. Blant annet samler vi regnvann i tønner for vanning, forteller Vibeke Nielsen.

Del
Foregående artikkelHer kan du spille frisbeegolf
Neste artikelMagne er landets beste i modellfly akrobatikk
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS