Gokart: Mens svenskene kunne sette seg bak rattet i en gocart som barn så måtte Erik Toverud vente til han var 16 år.  Den gang måtte man også ha lappen på lett motorsykkel for å kjøre gokart. Likevel slo han svenskene og ble nordisk mester.

Gokart: – I dag kan en starte med gokart i Norge allerede de året en fyller seks år. Reglene på 80-tallet var atskillig strengere. En måtte til og med ta sertifikat på lett motorsykkel. Noen forsøkte seg med traktorlappen, men det holdt heller ikke, smiler Erik Toverud.
Våler-mannen var en av frontfigurene i KNA Varna, som klubben nå heter, på 80-tallet. Sammen med jevngamle Iver Bjerke herjet han på norske baner. De to kameratene fartet også Europa rundt med gode resultater, selv om konkurrentene hadde en del års karriereforsprang.
De to Varna-kjørerne toppet karrierene sine med hvert sitt nordiske mesterskap i henholdsvis 1988 og 1990. Iver var den første norske gokartføreren som ble nordisk mester på mange år, og da Erik gjentok suksessen to år etter så var det en stor begivenhet for en sulteforet norsk motorsport.
Kjempetalent
I tillegg hentet Iver Bjerke med seg tre norgesmestertitler, mens Erik Toverud ble norsk mester fire ganger før han la opp som 27-åring i 1992.
– Erik var et kjempetalent som kunne blitt så god han ville dersom han hadde hatt muligheten til å satse. Det vil si hatt de pengene i ryggen som trengs for å bli god i motorsport, sier Iver Bjerke.
Erik Toverud selv smiler beskjedent av påstanden.
– Jeg hadde kanskje litt flaks i de rette løpene, sier han forsiktig, noe som tilbakevises av styremedlemmene i KNA Varna, Jorunn Ingebretsen og Tore Ingebretsen.
– Vi har hatt mange store talenter og gode kjørere opp gjennom årene. Erik er en av de største, hevder de.
Da Erik Toverud ble nordisk mester ble løpet arrangert på Klepp. Det var ingen tilfeldighet at han vant løpet, for samme år gikk Våler-føreren til topps i Combio Cup som ble arrangert i alle de nordiske landene. Toverud forsøkte seg også mot Europa-eliten gjennom løp i land som Italia og Frankrike.
Så på Sportsrevyen
I motsetning til veldig mange av de som hevder seg i motorsport så har det aldri vært noen foreldre som har pushet Erik Toverud.
– Dette var noe jeg startet med på egenhånd. Da jeg var guttunge så jeg et innslag om gokart på Sportsrevyen, og jeg ble heltent på å kjøre selv. Da det ble klart at det skulle komme en gokartbane i Våler så bød muligheten seg. Banen her i Våler åpnet i 1982, og en kort periode før banen her åpnet så var jeg med Iver Bjerke til Jessheim for å trene. Jeg ble fullstendig bitt av basillen.
I dag er det treninger på gokartbanen i Våler tre dager i uka. Erik Toverud forteller at han ikke rakk å trene så mye.
– Det var løp to dager så å si hver eneste helg, og mellom løpene gikk det mye tid til å skru og finjustere karten. Jeg måtte gjøre det aller meste selv.
51-åringen tar gjerne turen innom banen på avisas oppfordring.
– Jeg er fortsatt medlem, men det er ikke så ofte jeg er her lenger selv om jeg ikke bor mer enn en snau mil unna. Jeg satt noen år i styret, men nå er jeg bare med i en komite som deler ut en ærespris i Knut Bjerkes minneløp.
Men det er ingen tvil om at det fortsatt jobbes godt i klubben. Nå legges det ned en kjempeinnsats i å utvide banen, og i tillegg har KNA Varna landets fineste fasiliteter.
Fem-seks år siden sist
Han forteller at det ikke har blitt så mye gokart-kjøring etter at han la opp for 24 år siden.
– Det går lang tid mellom hver gang. Nå er det vel en fem-seks år siden sist, da jeg ble bedt om å stille opp i det årlige totimersløpet KNA Varna arrangerer. Men jeg må innrømme at det kribler litt akkurat nå, smiler han når vi ber om et bilde i en gocart. Kanskje fristelsen er så stor at han stiller dersom kan blir invitert til årets totimersløp, som går siste helgen i september?
Toverud, som i dag jobber i Bertel O. Steen, har aldri angret på at han la opp.
– Satsingen ville kostet for mye. Tiden var inne for å prioritere andre ting.
Han har selv heller ikke blitt motorsport-pappa.
– Ungene har drevet med andre ting. Jeg har som godt er klart å holde dem unna, ler han.
Lærte mye av gocart
Erik Toverud oppfordrer alle motorinteresserte barn og unge om å prøve gokart.
– Det er en av de rimeligste motorsportene, og en flott brukt nybegynner-kart koster 8000-10000 kroner. I gokart er det dessuten ikke like lett å kjøpe seg til seier. Føreren betyr like mye. I gokart er det dessuten veldig lite skader. Førerne sitter bare centimetere over banen, det er sjelden velt og stygge påkjørsler og sikkerheten på banene er svært god.
– Den en lærer på gokartbanen er dessuten gode egenskaper en får nytte av senere i livet. En lærer mye om tålmodighet og nøyaktighet, og det å måtte ta raske valg. For min del har tiden med gokart betydd mer enn jeg trodde, sier Erik Toverud.
Talentfabrikk
I dag er det mange store norske førere og talenter som har sin bakgrunn og medlemskap i KNA Varna. Mads Østberg kjemper er i verdenseliten i rally, Dennis Olsen har gått fra gokart til formel-kjøring og gjør sine saker imponerende bra i Porsche Cup. Og i USA er Aila Ågren et stort navn etter at hun i 2014 som 21-åring ble den første kvinnelige vinner av Formel 1600-mesterskapet. Hun er nå inne i sin andre sesong i USF2000, som er på stigen til amerikanernes svar på Formel 1, Indycar.
Tore Kubberød (tekst og foto)
Del
Foregående artikkelEnkel turmat for barn og voksne
Neste artikelLars Brække: Elsker Moss, skeptisk til havna
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS