På 80-tallet var Rygge et sentrum for fekting, mye takket være far og sønn Johnsen. Tidligere norgesmester Hans Gunnar Johnsen trakk i trådene og bidro til at Rygge Fekteklubb ble landets beste, og en av de som bidro sportslig, var sønnen Dagfinn.

Hans Gunnar Johnsen var selv en av landets beste fektere, og i 1962 ble satsingen kronet med individuell NM-tittel. Da familien på 70-tallet flyttet til Rygge på grunn av jobben i Forsvaret, startet han etter hvert opp Rygge Fekteklubb.
Det ble et godt og aktivt fektemiljø i Rygge. Klubben fikk fram flere gode utøvere. I tillegg til sønnen Dagfinn Johnsen, hevdet også Gunnar Stavlund seg i norgestoppen. Men best av dem alle var John Hugo Pedersen, som ble så god at han i 1984 kvalifiserte seg til OL i Los Angeles.
Selvlært
For Hans Gunnar Johnsen startet fektingen ved en tilfeldighet mens han tjenestegjorde for Forsvaret på Gardermoen.
– Der hadde vi en idrettsoffiser som arrangerte et fektekurs jeg ble med på. Dette var noe jeg syntes var morsomt, som jeg følte jeg behersket. Men idrettsoffiseren kunne knapt nok det grunnleggende, og trener hadde vi ikke. Dermed ble det å lese bøker, og på den måten lære seg teknikk og gode treningsmetoder, smiler Hans Gunnar Johnsen.
Militære titler
Han satset lenge på fekting, og i 10-15 år var han blant landets ti beste utøvere. Toppåret var i 1962 da han gikk helt til topps i NM.
– Det ble en del medaljer i løpet av disse årene. I tillegg var det mange militære konkurranser både i Norge og utlandet. Blant annet deltok vi hvert år i militært nordisk mesterskap, der vi tok hjem laggullet flere ganger.
Hans Gunnar Johnsen hadde aldri noen trener eller instruktør i sin egen aktive karriere. Men da forsvarsfamilien kom til Rygge fra Andøya i 1974, startet han opp en klubb på flystasjonen sammen med noen kollegaer.
– Det ble etter hvert et godt fektemiljø og mange unge, lovende fektere. Jeg tok en del kurs og fungerte som trener og leder. Vi var i en årrekke landets nest beste klubb etter Bygdøy, og ett år ble vi til og med norgesmestere for lag. Jeg var også selv med på Ryggelaget de første årene, forteller han.
Idrett for alle
Hans Gunnar Johnsen trente fekting ganske lenge.
– Det krever mye og hard trening, og ikke minst tålmodighet, for å bli veldig god. Siden idretten er den nest minste i Norge målt i antall medlemmer (bare aking er mindre), så kreves det ikke så mye for å bli en topp 10 her til lands, men internasjonalt er det tøft. Og man når gjerne ikke toppnivå før man er rundt 30 år.
– Samtidig er dette en idrett som egner seg for både gutter og jenter, og som man kan holde på med til man blir ganske gammel. Men det er en idrett som krever mye fysisk, og jeg ble litt bekymret for meg selv på slutten. Jeg hater nemlig å tape og tok derfor i litt i overkant for å gjøre det bra, smiler han.
NM-gull for lag
Dagfinn Johnsen oppnådde aldri å bli individuell norgesmester, som faren Hans Gunnar gjorde, men NM-gull har han likevel hjemme. Rygge Fekteklubbs lag var nemlig så gode et år at de vant lag-NM.
– I tillegg ble det seks-syv NM-titler i det militære mesterskapet, men også der ble jeg slått av fattern. Han fikk vel 11 militære NM-gull i tillegg til bronse i et internasjonalt mesterskap, sier Dagfinn Johnsen.
Comeback i vinter
Det er nå mange år siden det var aktivitet i Rygge Fekteklubb, og klubben er flyttet til Fredrikstad. Dagfinn Johnsen gjorde forleden et aldri så lite mini-comeback i en alder av 53 år. Han deltok i NM og veteran-NM.
– 14 år etter at jeg sist tok i en kårde, forsøkte jeg meg litt i vinter. Det ble fire treninger før det som var målet med comebacket: veteran-NM. Der ble det tredjeplass og bronse i klassen for de over 50 år, en tredjeplass jeg for øvrig delte med en annen Rygge-fekter, John Hugo Pedersen.  De jeg møtte, hadde trent et par ganger i uka over lang tid, og hadde mitt treningsgrunnlag vært bedre, kunne det gått enda bedre. Men en morsom opplevelse var det, smiler Rygge-mannen.
Han kunne tenkt seg å forbedre plasseringen i neste veteran-NM, men hva det blir til med fektetrening framover, er Dagfinn mer usikker på.
– Jeg har rett og slett ikke tid. Det er squash, sykling og golf jeg skal drive med nå. Spesielt golfen tar jo vanvittig mye tid, både fordi jeg spiller selv, og fordi jeg jobber fulltid i Moss og Rygge Golfklubb.
Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)
Del
Foregående artikkelSiste sommeren med MS Hausten
Neste artikelHåper på 100 barn til skøyteskole
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS