Skjærgården rundt Moss er som ei maurtue om sommeren, med store og små fritidsbåter. Det er ikke til å unngå at det fra tid til annen skjer en ulykke eller oppstår problemer med båten. Tryggheten er at Redningsselskapet ikke er langt unna. 

Et korps på cirka 70 frivillige sørger for at redningsskøyta «Elias» til enhver tid er bemannet. Selskapets lokale leder, Stian Moseby-Kire, forteller at det er tett mellom oppdragene i sommerhalvåret.
Redningsselskapets Sjøredningskorps Moss er et av mange sjøredningskorps underlagt det nasjonale Redningsselskapet. Det lokale korpset teller cirka 70 medlemmer fordelt på 15 crew. Like syd for kanalbrua i Moss har Redningsselskapet sin lokale base. Her ligger også redningsskøyta «Elias» klar til å rykke ut på kort varsel dersom alarmen går.
Beredskap 24/7
– «Elias» betjenes hver eneste dag hele året. De 15 vaktlagene består av fire frivillige som går en turnus hvor de har vakt hver 15. dag. Siden alt er basert på frivillighet, er vaktene på ukedager fra klokken 17.00 til 23.00, mens det i helgene er vakter fra klokken 09.00 til 23.00, forteller leder Stian Moseby-Kire.
Det er selvsagt en del småbåttrafikk i farvannet rundt Moss også utenom dette, og lederen understreker at de også da rykker ut om noe skjer.
– Utenom vaktene har vi en beredskapsordning som tilsier at vi i løpet av 30 minutter skal være på sjøen. Så vi har et våkent øye på det som skjer, 24 timer i døgnet. Jeg synes det er bra med tanke på at all virksomheten vår er basert på frivillighet.
Stort område
Skulle noe skje, er «Elias» ganske så raskt på plass, selv om ansvarsområdet redningskorpset i Moss har, er ganske stort.
– Vi fikk «Elias» i 2015 som en erstatning for utrangerte «RS Sundt», og den toppmoderne båten dekker alle våre behov. Den er sjøsterk og svært godt utstyrt, og med en toppfart på 42 knop er vi raskt ute hos dem som trenger hjelp, selv om området vårt er stort. Redningskorpset i Moss skal i utgangspunktet dekke området fra Strømtangen, over mot Bolærne og Horten, og opp mot Drammen.
– Vi har også et fast bemannet redningskorps på Oscarsborg i Drøbak som vi samarbeider mye med. Grensene mellom de forskjellige korpsene er ikke faste, for har de for eksempel oppdrag innover mot Oslo, overlapper vi deres område. Det ligger også redningsskøyter på Hvaler og i Tønsberg, og det er opprettet et nytt korps i Horten som vil bli operativt etter hvert.
Beredskap hele året
Det er selvsagt sommerhalvåret som er den mest hektiske perioden for mannskapet på Redningsskøyta i Moss.
– Men vi har beredskap hele året, for det finnes jo en del båtfolk som er ute hele året. Om vinteren blir det også en del øvelser både alene og sammen med andre korps. Det er også en del kursvirksomhet. Gjennom året deltar vi også på en del andre arrangementer, forteller Stian Moseby-Kire.
At «Elias» har betydd mye for mange, siden båten ble stasjonert i Moss for to år siden, er det ingen tvil om. I følge redningsselskapets hjemmeside har «Elias» og mannskapet bidratt til at tre liv er reddet, man har assistert 591 personer fordelt på 281 fartøy som av en eller annen grunn har befunnet seg i en nødssituasjon.
Fakta om RS 159 «Elias»
Byggeår 2015. En redningsskøyte i den såkalte Bergesen 2-klassen. Det er den største som betjenes av et frivillig korps.
– Lengde 13,8 meter
– Dekksbredde: 4,2 meter
– Vekt: 12 tonn
– Toppfart: 42 knop
– Motor: To motorer på hver 500 hestekrefter
Beredskapstelefon til «Elias»: 916 79 659
Del
Foregående artikkelSkal ruste opp Elverhøy
Neste artikelSUP deg rundt i Moss
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS