Du har sikkert sett dem – på Bygdedagen i Rygge,  under Spelet om Christian Frederik eller på Fossefrokost i Moss. Staute karer

i fargerike uniformer og med århundregamle våpen. Vi har møtt fire av medlemmene i
Artillerihistorisk Forening.

Det kan kanskje virke litt sært at mannfolk  i godt voksen alder agerer soldater fra «fornstora da’r» med eldgamle geværer og ditto kanoner. Men for dem som er bitt av basillen, er dette om ikke blodig alvor, så iallfall en meget seriøs hobby.

– Det er morsomt, men også spennende  og lærerikt å grave i historien på denne måten, sier Petter Voll, som i likhet med Terje Øygard stiller til møtet med BBF-
magasinet iført en uniform fra 1812 med ledsagende høy hatt som de innvidde kaller en chakot. Voll er bevæpnet med en muskett, et gevær med glattboret, langt løp som lades fra munningen, mens Øygard kan vise fram en kortere muskedunder.

Foto: Jørn Mortensen
Foto: Jørn Mortensen

– Hovedformålet  med aktivitetene i Artillerihistorisk Forening  er å gjenskape historien rundt soldaten og hans familie i krig og fred, sier Terje Løken. Han er mannen som dro i gang foreningen i 2004. Men helt siden begynnelsen av 80-tallet har han vært i miljøet, og han er også medlem av andre foreninger enn «sin egen». Det er også de fleste andre medlemmene, for øvrig.

Terje Løkens uniform er ganske annerledes enn den som Petter Voll og Terje Øygard bærer. Løken har endog sydd både uniformen og skjorta selv. Det handler om en artilleriuniform fra 1685 – mørk lilla med grønne oppbrett.  I halsen har han en kravatt som er kjøpt, men knappene på uniformen har Løken støpt selv i Grønvoldsmia på Bygdetunet i Rygge.

– Hatten er en underoffisershatt. Det skulle være stort, flott og pompøst på den
tiden, vet du, humrer Løken. Han har også utstyrt  seg med en kartusj, som er en kruttveske, samt en brødpose.  Og med seg bærer han en flintlåsmuskett, som ble brukt av forsvarsstyrker på 1600- og 1700-tallet.

Artillerihistorisk Forening har et varierende antall medlemmer. – Vi er 12-15 personer – fra Rygge, Fredrikstad, Sarpsborg og til og med én fra Jessheim. Men når vi har arrangementer, er det folk fra andre tilsvarende foreninger som hjelper oss – og vice versa, sier Løken.

Mer informasjon om artilleri historisk foreningen her

– For det er nemlig ikke slik, som man lett kan bli forledet til å tro, at Artilleri-
historisk Forening er en form for Gutteklubben Grei. Her er både kvinner og barn
involvert. Kvinnelige soldater var riktignok en utenkelighet i de tider vi interesserer
oss for. Men soldater skal ha mat, vet du, og den er det «jentene» som står for, forklarer han.

– Og tro nå ikke at soldatene får servert hermetikk og frossenmat, sier Bente-Lill Øygard. Hun er det Terje Løken kaller sjef for sivilavdelingen av Artillerihistorisk Forening, og hun er iført en empirekjole  – selvsydd, naturligvis – og ledsagende hatt.

– Vi baker og lager mat etter historisk korrekte oppskrifter.  Vi driver med datidens
håndarbeid, lager lærtøy og syr kjoler selv. Kort sagt: Vi gjenskaper alt etter beste evne og er selvforsynte på de aller fleste områder, legger hun til.

– Som nevnt innledningsvis opptrer  karene i Artillerihistorisk Forening i ulike
offentlige sammenhenger med drivende kruttrøyk og høye smell. Og i disse tider er de engasjert  på Isegran i Fredrikstad under  innspillingen av «Anno», som
senere skal sendes på NRK.

– Vi kan skyte  med skarpt, men oftest går det i løskrutt, selvsagt, bedyrer Terje Øygard. Han kan fortelle at medlemmene totalt disponerer et drøyt dusin kanoner, og at det alltid legges svært stor vekt på sikkerhet i forbindelse med foreningens aktiviteter.

– Hva om jeg ønsker meg en skikkelig salutt, for eksempel i forbindelse med en fødselsdagsfeiring?

– Da er det bare å si ifra, så «årnær’e sæ» nok, smiler Løken, Voll og 2 x Øygard.

Per L. Johansen (tekst og foto) 

Del
Foregående artikkelPorshe GT2: Vidar Frogner best i klassen
Neste artikelFormel 1 i sikte
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS