Geir Moen: Dette er historien om en gutt som var god til å spille fotball, men som var enda bedre til å løpe fort. Derfor ble det overgang fra Sprint til sprint for Geir Moen (46), som utviklet seg til å bli et hurtigtog i verdensklasse på friidrettsbanen.

Geir Moen: Det er ikke så mange år siden han la piggskoene på hylla, plaget med skader som han var de siste årene i karrieren. Men ikke alle husker like godt, så derfor koster vi på oss et tilbakeblikk.

La oss ta den nasjonale merittlisten først: På friidrettsforbundets oversikt over mannlige utøvere med flest NM-titler finner vi Geir Moen fra Moss IL på andreplass. 18 NM-gull, fordelt med ni på 100 meter og like mange på 200, pluss fem sølv- og fire bronsemedaljer er hans fangst. Geir er slått, knepent, av diskoskasteren og kulestøteren Knut Hjeltnes, men han rangeres foran alle andre, inkludert en  størrelse som Carl-Fredrik «Bassen» Bunæs, for eksempel.

Den aller første gullmedaljen kunne Geir henge rundt halsen etter 200-meter’n under NM i Byrkjelo i 1988. Da var gutten 19 år gammel. Gullfangsten fortsatte utover 1990-tallet. Blant annet tok han hjem seieren på 100 meter sju år på rad fra 1993.

Å nå til topps i Norge er vel og bra. Men Geir Moen gjorde seg meget solid bemerket også internasjonalt. Han tilhørte  «den gylne norske friidretts-generasjonen», sammen med blant andre Trine Hattestad og Steinar Hoen.

Og sprinteren fra Moss var blant utøverne som gjorde furore under et minneverdig EM på OL-stadion i Helsinki i 1994. På 100 meter tok Geir Moen sølv, slått bare av Linford Christie.

Og så toppet det seg med EM-gull på 200 meter for «raketten» fra Moss!

Som om ikke det var nok: Året etter, i 1995, ble Geir verdensmester innendørs på 200 meter. Og under VM utendørs i Göteborg samme år kvalifiserte han seg for finalen på 200 meter – som én av to hvite løpere i feltet – og spurtet inn til 6. plass.

Det hører med til historien at Geir hadde norgesrekorden på begge distansene (henholdsvis 10,08 og 20,17) til de ble slått av Jaysuma Saidy Ndure.

Geir fikk Kongepokalen i friidrett i 1995 og 1996, og for sine prestasjoner har han mottatt både Bislettmedaljen og Aftenpostens gullmedalje.

Nå løper Geir kanskje ikke like fort som han gjorde før. Til gjengjeld jobber han med alt som går fort. Han er nemlig markeds- og salgsansvarlig i selskapet Hydrolift, som befinner seg trygt under paraplyen til den kjente designeren Bård Eker.

Ved Seutelva i Fredrikstad bygges Eker-designede båter som har karakter av alt annet enn  trauste snekker. Her selges motorsykler av merket Ducati, samt vannscootere, og her bedrives maritim design for andre aktører.

Informasjon om Hydrolift

– Kall det gjerne en godtebutikk for gutter, humrer Geir.

– Jeg er heldig som får jobbe i et kreativt miljø med en sjef som hele tiden ser framover og tenker nytt, legger han til.

Interessen for friidrett har Geir beholdt, iallfall til en viss grad.

– Når det handler om en finale, for eksempel i det nylig avsluttede friidretts-VM i Beijing, må jeg innrømme at det rykker litt i gassfoten. Men nå er jeg vel så opptatt av fotball, faktisk – idrettsgrenen som jeg måtte droppe i sin tid fordi det ble umulig å kombinere fotball, skole og venner med stadig mer trening og bedre resultater på friidrettsbanen. Det hadde nok vært spennende å se hvor langt jeg kunne ha nådd som fotballspiller. Men i ettertid kan jeg vel si at det var et fornuftig valg å satse på friidretten, kommenterer han.

Nå er trebarnspappa Geir Moen lagleder for ivrige og dyktige 10-åringer på Sprint-Jeløy 2005.  Tilfeldig? Nei! For på det laget spiller sønnen Anders….

– Det er kult å være tilbake i fotballmiljøet. Sprint-Jeløy er en jordnær og virkelig bra klubb. Det er en utrolig aktivitet på og rundt Bellevue. Og jobben som gjøres av alle involverte, er virkelig imponerende, sier Geir Moen, som avslutningsvis sender en verbal bukett roser til Moss IL-trener Morten Røraas.

– Jeg var ikke noe supertalent. Men Morten var flink til å bygge et miljø, og han visste å utvikle og forvalte talentet mitt. Det er jeg ham evig takknemlig for, sier Moss’ gjennom tidene raskeste mann.

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelLykkelig med ball
Neste artikelSkooler: Rørleggeren som ble datagründer
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS