Det er mange grunner til å glede seg over våren. For Rune Botnemyr og dattere Aurora (11) betyr våren noe helt annet enn for folk flest. Da kommer nemlig alle trekkfuglene tilbake og det skaper selvsagt store opplevelser og høydepunkter for fugletittere i alle aldre.

– Jeg er ute hele året i større eller mindre grad, men våren er utvilsomt et høydepunkt for oss som er interessert i fugler. Da kommer trekkfuglene tilbake og aktiviteten er stor, sier Rune Botnemyr.

58-åringen, som er bosatt på Baugsåsen, har i 40 år vært fugletitter eller hobbyornitolog som han selv kaller det. Mens ungdom flest løp etter damene og feiret overgangen fra ungdom til voksen så vokste interessen for fugletitting hos Rune Botnemyr og en gjeng med kompiser.

– Vi fikk jo gjort det samme som andre ungdommer også, men det ble mange turer ut i skog og mark, smiler han.

Et mekka for ornitologer

Og sånn har det fortsatt. Rune Botnemyr er ute på jakt etter gode fugleobservasjoner hele året. De aller fleste turene foregår lokalt for Rygge-mannen understreker at vi bor midt i smørøyet når det gjelder fugleliv.

– Det er veldig mange gode muligheter for gode fugleoopplevelser i Mossedistriktet. Vi bor i et område som har både flotte skoger, våtmark, innsjø, fjorden og jordene. Det gir et flott mangfold. Et område som har gitt meg mange flotte opplevelser er innerst i Rosnesbukta i Kurefjorden.

– Kurefjorden har lenge vært fuglereservat på grunn av sin viktige funksjon spesielt for vadefugler. Kurefjorden har et unikt mangfold når det gjelder fugleliv, og det er totalt observert mellom 250 og 260 forskjellige arter der. På en tur til Kurefjorden kan vi faktisk se mellom 70 og 80 arter, men da er vi ute noen timer.

– Ellers så bruker jeg en del tid ved Botnerbaugen når pålandsvinden er sterk. Da kan man se mange flotte sjøfugler som havhester og suler. Det blir også mange flotte fugleturer i nærområdet på Baugsåsen, hvor det er en høy bestand av spurvefugler.

Rovfuglene er favoritten

Men Rune Botnemyrs favorittarter er rovfuglene, og der er det også flotte muligheter i vår distrikt.

– Østfold har den klart største fiskerørnbestanden i Norge, og bare rundt Vansjø hekker det cirka 20 par med fiskeørn. Ellers har vi mye av både musvåk og spurvehauk for å nevne et par av de mest vanlige artene med rovfugl.

Mens mange av hans kollegaer har med seg fett kamerautstyr med telelinser ut på obervasjonsturene og fyller harddisken på laptopen med bilder så nøyer Rune Botnemyr seg med opplevelsen.

– Jeg har aldri vært så opptatt av å ta bilder av de fuglene jeg ser. For meg er det viktigste opplevelsen der og da. Derfor har jeg ikke så mye bilder av de fuglene jeg har sett, selv om de har vært sjeldne.

Store opplevelser

Botnemyr tar også turer ut av distriktet for gode fugleopplevelser. Blant annet til Falsterbro i Skåne hver høst for å se på rovfugltrekket. Det har også blitt en del turer til Hornborgasjøen et par timer inn i Sverige for å se på tranetrekket. Og en på en del av familiens ferieturer har fugleobservasjoner vært nøye planlagt.

– Men min interesse for å se fugler er hovedsakelig lokal. Det er imidlertid mange hobbyornitologer som samler på observasjoner. Vi som driver med denne hobbyen har et svært effektivt nettverk rundt i Norge. På den måten får vi raskt beskjed dersom det er gjort spesielle observasjoner. Noen av hobbyornitologene setter seg da i bilen eller på flyet umiddelbart for selv å få med seg obervasjonen dersom de mangler den på lista si.

Viktig funksjon

58-åringen understreker at hobbyornitologene faktisk gjør en viktig oppgave i tillegg til at de dyrker en stadig mer utberedt hobby.

– På artsobervasjoner.no, som brukes til alt av fugler og dyr, deler vi alt av hva vi ser av fugl ute på våre turer. Når vi er ute så teller vi gjerne hvor mange fugler vi ser av de ulike artene. På den måten bidrar vi til at det holdes oversikt over bestanden. I tillegg merker vi en del fugl hvert eneste år. Jeg tipper at vi merker rundt 500 fugler i løpet av en sesong.

Lørdagskveld ute i skogen

Hvis dere lurer på hva Rune Botnemyr og datteren Aurora gjorde en lørdagskveld før påske så var ikke det å kose seg med snacks foran TV-skjermen. Mens mammaen i familien var hjemme i varmen dro far og datter til Hankøsund. Her tråkket de rundt ute i skogen i mørket og hørte på Hubroer.

– Skal en oppleve de natteaktive artene så må vi jo ut på kvelden, og selv om vi ikke får sett fuglene så er det jo også en opplevelse å høre dem, smiler han og understreker at han slett ikke har tvunget denne interessen på datteren.

– På ingen måte, for hun er med ut høyst frivillig. Det hender også innimellom at hun har med seg noen venninner. Det er morsomt å se at fugletitting også gir barn gode opplevelser.

 

Tekst: Tore Kubberød
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelNAV med ny «speed date»
Neste artikelFår barna ut på tur med Rødskjeggkister
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS