Ekteparet Grethe og Svein Walter Mathisen har en felles hobby: Frimerker. De to pensjonistene har gjennom et langt samliv brukt store deler av fritiden på å samle merker. Men de er en utdøende rase.  – Jeg er bekymret for rekrutteringen, for vi er nesten de yngste aktive medlemmene i filatelistklubben, sier Svein Walter Mathisen.

Det er 71 år gamle Svein som er den desidert mest ivrige frimerkesamleren av ektefellene. I vinterhalvåret bruker han flere timer hver eneste dag på hobbyen sin. I tillegg er ekteparet på plass til medlemsmøter i Moss Filatelistklubb annenhver mandag. Både Svein og Grethe Mathisen har hatt de fleste verv i klubben, og begge sitter også nå i styret.

Moss Frimerke samlere filatelist– Jeg begynte å samle som syvåring og var med onkelen min til møter i Moss Fliatelistklubb. Der måtte jeg sitte helt nederst og holde kjeft. Barn skulle bare sees og ikke høres på den tiden, humrer Svein Walter Mathisen.

Et helt rom med frimerker
Kona begynte først å samle for 20 år siden.
– Svein hadde jo brukt så mye tid på dette i alle år, og så foreslo han at jeg skulle bli med på et møte i klubben. Det var jo flere damer der som jeg kunne prate med. Jeg syntes det var interessant og det er jo veldig fint at vi begge kan ha den samme hobbyen, sier Grethe Mathisen.

I den store eneboligen er det mange tegn på at det bor frimerkesamlere. Helly-Hansen- og Peterson-veteranen har et eget rom i andre etasje som er stappende fullt av frimerker. Her er det frimerkealbum over atskillige hyllemetere, bokser med sortere frimerker, poser med klipp og litteratur om hobbyen. Selv om han har et helt rom til disposisjon så har hobbyen vokst ut i de tilstøtende rommene.

– Vi er nok ekstreme, og har millioner av frimerker.

Autografer
Når Svein samler på norske frimerker så er det atskillig mer omfattende enn å kun ha et merke av hvert som er gitt ut i kongeriket.

– Noen merker er det et uttall av varianter av. Det kan være feiltrykk. Jeg samler også på hefter, førstedagsbrev, brev og stort sett alt som er mulig å samle på rundt norske frimerker. Jeg samler også på autografer av personer som er avbildet på norske frimerker, og har etterhvert fått en samling på cirka 400 autografer. Noen er vanskelige å få tak i, og både Nordahl Grieg og Henrik Ibsen står høyt på ønskelisten. Men jeg har flere storheter som Fritjof Nansen, Roald Amundsen og kong Oscar I, smiler Svein og tar fram et brev den nest siste svenskekongen i Norge sendte til mossekvinnen Anna Gerner.

Nye merker dyrest
Han forteller at det faktisk er vrient å skaffe nyere norske frimerker.
– Det gis ut 20-25 forskjellige frimerker i Norge hvert år, men privatpersoner og bedrifter sender jo ikke brev som tidligere. Vi må derfor på postkontoret for å kjøpe frimerkene, og det eneste postkontoret i Østfold er i Varnaveien. Det blir ganske kostbart siden vi skal ha både stemplet, ustemplet, på brev, som blokker og i hefter. Og noen av merkene koster jo kanskje opp 70-80 kroner.

– Posten gir ut like mange merker som før, men hovedsakelig for samlere. Mens frimerkene tidligere hadde et opplag på et par millioner gis de nå ut i kanskje ikke mer enn 100.000 eksemplarer.

Samler temaer
Grethe er ikke like ekstrem som ektemannen.
– Jeg synes det er interessant å samle på temaer, og har opp gjennom årene skaffet meg en rekke forskjellige temasamlinger. Noen av dem har blitt stilt ut, som samlingen «Fra kongle til papir», hvor jeg tar for meg hele treforedlingsindustrien. Jeg har også en samling jeg har kalt «Fra drue til vin», mens den jeg mest glad i er en vindmøllesamling, sier hun.

Hun har også temasamlinger om golf, bjeller/kirkeklokker og vannliljer. Den minste samlingen hun har er sparkstøttinger.

– Det er i Norge og Sverige ikke gitt ut mer enn totalt syv frimerker med bilder av sparkstøttinger, men det er mye annet som kan komplettere samlingen. Det kan være postkort med sparkstøttinger, større varianter av frimerkemotivet, brev og postkort med spark-frimerkene og mye annet, forklarer hun og tar fram en A4-mappe som er fylt med informasjon og objekter knyttet til de syv sparkstøttingsfrimerkene.

Svein Walter Mathisens hobby har selvsagt sin verdi, og de eldste og mest verdifulle albumene har fått plass i en stor brannsikker safe.

– En samler ikke på frimerker på grunn av verdien, for verdien for enkeltmerker er liten. Det dyreste merket vi har i Norge nå er katalognummer 44, et grønt 12-øres frimerke, som går for 4000 kroner dersom kvaliteten er god.

Verdens største hobby
Frimerker er verdens største hobby, og mossingen forteller at det er et helt annet nivå over interessen i en del andre land.

– Spesielt i land som Kina og Russland er det et enormt oppsving. Der blomstrer filatelien som aldri før, og frimerker omsettes for store verdier. Jeg håper jo at det skal komme et nytt oppsving i Norge.

Det er mange som har gamle frimerkesamlinger liggende i esker, skuffer og skap, uten at de vet noe om hva de har liggende.

– Vi oppfordrer alle til å ta kontakt for en uforpliktende prat, og vi kommer gjerne gratis for en vurdering av hva som ligger der. Det er viktig at frimerker kommer ut på markedet, slik at de kommer samlere til gode.

Messe 26. mars
Moss Filatelistklubb er med sine 85 år en av landets eldste filatelistklubber. Klubben har nå 63 medlemmer hvorav 20-25 deltar regelmessig på møtene annenhver mandag på Røde Kors Huset i Kallumveien 3.

Det arrangeres ofte messer og auksjoner rundt i Norge. Hvert år har Moss Filatelistklubb en stor messe på Bøndernes Hus i Råde. Hit kommer hundrevis av samlere fra hele Norge. Årets messe finner sted 26. mars.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelSom far så sønner
Neste artikelFord Mondeo hybrid; Rimelig luksus!
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS