Med Verdensrommet håper Refsnes skole å inspirere elevene til å bli nysgjerrige, utforskende og vitebegjærlige. Det gamle biblioteket på skolen er gjort om til et eldorado for elever som vil finne ut av det de lurer på.

Avdelingsleder Siv Mathisen ved Refsnes skole forteller at alle ved skolen er glade for at de har fått denne muligheten.

– Vi hadde et grupperom til overs som ble brukt til noe tilsvarende, men i mindre skala. Så fikk vi 200.000 kroner fra Abelstiftelsen til dette prosjektet. Dermed kunne vi lage dette Verdensrommet hvor elevene skal kunne ta og kjenne på ting, prøve ut det de lurer på, bli inspirerte til å få fram forskertrangen, sier hun.

Fra venstre Andrea, Linnea, Sol og Julia dele tanker og diskutere løsninger på rotasjoner i koordinatsystemet.

I alle fag
Det var et ekstra fokus på matematikk som var starten på prosjektet. Et fokus som startet i 2015 og som på de nasjonale prøvene viser at Refsnes skole har fått mange elever opp på et høyere nivå i faget.
– Selv om det er matematikken som ligger i bunn her så kan Verdensrommet brukes i alle fag. Det er opp til lærerne hvordan de ønsker å bruke rommet. De som ønsker å bruke rommet setter seg opp på en bookingliste. Starten viser at rommet kommer til å bli veldig godt brukt, sier Siv Mathisen.

Matte Rom skole Foliering PS Press Reklame
Fra venstre Isak, Olav (bak), Eivind, Mats og Ferdinand i arbeid med volum og kubikk.

Lærere med ekstra ansvar
Avdelingslederen forteller at de har to lærere som er spesielt knyttet til bruken av rommet.

– De to er såkalte matteveiledere både for elevene og for sine lærerkollegaer. De jobber med å få alle til å bli inspirert, til å tenke litt annerledes og til å se hvilke muligheter som ligger i Verdensrommet.
Vi merker allerede at både lærere og elever er inspirerte og at elevene får en høyere motivasjon til å lære når de kan omsette det de skal lære i praksis og se hvordan ting faktisk fungerer. Når klassen har et prosjekt eller en oppgave så kan de i Verdensrommet utforske det de jobber med. Dermed blir ting lettere å forstå.

Matte foliering Skole Moss
Her ser du (fra venstre) Andre og Linnea som regner ut grader og vinkler.

Gjennomtenkte løsninger
Siv Mathisen forteller at de i tillegg til bidraget fra Abelstiftelsen også har brukt en god del egne penger og ressurser på å innrede rommet.

– Men det hadde ikke vært mulig uten bidraget fra stiftelsen. Vi hadde en del av det som står i rommet fra før, men både innredning og innkjøp koster ganske mye. For at rommet skulle bli optimalt så ligger det en gjennomtenkt helhet bak alt som er gjort. Vi har nå et rom som alle trinn vil nyte godt av.
– I tillegg så har vi også vært heldige med erfaringen til den ene av matteveilederne. Hun har tidligere jobbet på Vitensenteret, som hun var med på å bygge opp. Det er mange av hennes tanker vi har bygd videre på.

Avdelingsleder Siv Mathisen forteller at selv om rommet er i bruk så vil det litt senere bli en markering.
– Vi planlegger en offisiell åpning i uke 12 i forbindelse med Matematikkens Dag. Da vil vi invitere gjester til å se på Verdensrommet.

Foliering Moss PS Press Reklame
Folierings ansvarlig i PS Press Reklame, Trygve Walle

PS Press Reklame og foliering
PS Press Reklame har for øvrig også vært delaktige i utformingen og innredningen av Verdensrommet. Folieringsekspert Trygve Walle har sørget for at rommet er foliert med matematiske hjelpemidler.

 

Tore Kubberød (Tekst)
Jørn Mortensen (Foto)

Del
Foregående artikkelMoss; Et mekka for ølhunder
Neste artikelMoss Sentrum: Inviterer til Valentine på isen
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS