Om du visste det fra før, er du nok én av forholdsvis få. At Moss har sitt eget baseball-lag, altså. Moss Shields er navnet.

Moss Shields BaseballI store deler av verden er baseball en enormt populær idrettsgren med voldsom utbredelse. Det gjelder ikke minst i USA, der «alle»spiller eller i det minste har spilt baseball på et eller annet nivå. Det nærmeste vi kommer folkesport, tør man si, over there.

I norsk sportsfauna er baseball enn så lenge en relativt fremmed fugl. Men nå finnes det iallfall et miljø i Moss. Det skyldes ikke minst Brian Howard, en amerikaner som har bodd i Norge i snart 16 år, og som har tatt med seg fascinasjonen for baseball over «dammen».

– Moss Shields er inne i sitt fjerde år. Vi spilte organisert i fjor, men ikke i år. Av ulike årsaker har vi fokus på andre ting i år, ikke minst på å utvikle klubben. Vi spiller kamper fra tid til annen, men ikke i noen serie, sier Brian Howard, som kan fortelle at det finnes baseball-lag i Fredrikstad, i Ås og flere i Oslo.

Internasjonalt
Ta en kikk på navnene på baseballkortene på disse sidene. Da skjønner du fort at Moss Shields-laget består av spillere fra nær sagt hele verden.

Moss Shields lagbildet– Ja, de fleste er ikke-etnisk norske. Men de utgjør en god blanding. Her er det spillere fra sju land i oppvarming, humrer baseballsjefen Howard.

For én som ikke er «inni det», kan reglene i baseball virke kompliserte. Derfor tyr vi til Wikipedia. Der leser vi at baseball er en form for slåball. To lag, hvert av dem med ni spillere, veksler på å spille angrep og forsvar.   Målet er å score flest runs, som kun spillere på det angripende laget kan oppnå.

– For å score et run må en spiller begynne som slagmann og deretter besøke alle basene i en gitt rekkefølge. Laget som spiller forsvar, prøver å forhindre run ved å få spilleren out. Etter tre outs bytter lagene side. Totalt er det ni omganger, innings, der hvert lag spiller både angrep og forsvar. Så langt Wikipedia.

Celebert besøk
– Det meste kan læres kjapt. Men det er vanskelig å mestre baseball fullt ut. En spiller skal ha en god kast-arm. Det er noe mange nordmenn sliter med. Her i landet er vi nok mer tilbøyelige til å sparke en ball enn å kaste den, filosoferer sjefen.

– Noen problemer til tross: Howard ser et utviklingspotensial i Moss Shields.

– Vi er 16 voksne, og klubben er én av få i Norge som har et barneprogram. I dag har vi 24 barn som driver med baseballtrening, sier Howard.

– I år ligger hovedvekten som nevnt på utvikling av klubben. Det innebærer blant annet at Moss Shields i juni får besøk av ingen ringere enn Rikkert Faneyte, en nederlender som har spilt profesjonell baseball for San Francisco Giants og Texas Rangers i USA.

– Han bør nok ha et og annet å lære bort i løpet av den to dager lange treningsleiren som planlegges.

Lyst til å begynne med baseball, ta kontakt med Brian Howard på 473 52 225

 

Foto: Jørn Mortensen

Tekst: Per Johansen

Del
Foregående artikkelSpennende nyhet fra Renault
Neste artikelBMW 1; Kompakt barsking i ny drakt
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS