Erland Johnsen ble kåret til årets spiller i Chelsea i 1993/94-sesongen. Samtidig var ikke Erland Johnsen god nok for midtstopperplass på det norske landslaget. I dag er han trener for G16-landslaget.

Erland Johnsen er en av tidenes beste midtstoppere i norsk fotball. Problemet er at mange av de andre på topplisten hadde sin storhetstid samtidig med mossingen. 24 landskamper ble det til slutt, en fattig kamp unna den høythengende gullklokka. 49-åringen fikk også gleden av å delta i VM-sluttspillet i USA i 1994, hvor Norge ble slått ut med fire poeng, like mange som gruppevinneren. Erland spilte her den siste kampen, som endte 0-1 mot Irland.

Titler i tre land
Men svært få norske fotballspillere kan se tilbake på en like imponerende fotballkarriere, som inkluderer cup- og serietitler i tre forskjellige land. Han fikk med seg to seriemesterskap med Bayern Munchen, ett cupmesterskap i England med Chelsea, to seriemesterskap med Rosenborg i tillegg til det overraskende seriemesterskapet med moderklubben Moss i 1987.

Pauseunderholdning
Det aller første kjennskapet med Erland Johnsen fikk fotball-Norge i pausen på cupfinalen i 1983 hvor Moss FK slo Vålerenga 2-0. Som pauseunderholdning arrangerte NFF en fem-meters konkurranse mellom HamKam-keeper Tore Antonsen, Lillestrøm-spiller Arne Erlandsen og unge Erland.

– Jeg var invitert med fordi jeg allerede da var kjent for fysikken, og det var jo litt morsomt at en 16-åring fra Moss slo to kjente spillere, minnes Erland med et smil.

Har fortsatt rekorden
Og fysikken ble midtstopperens varemerke gjennom hele karrieren. Det ble etter hvert mange engelske stjernespisser som fryktet rødluggen fra Moss gjennom de åtte sesongene i Chelsea. Mark Hughes, som selv var kjent for å være både tøff og kompromissløs karakteriserte Johnsen som sin verste motspiller. Og Erland har fortsatt rekorden for tidligst gult kort i en engelsk FA-cup finale. I finalen i 1994 fikk han kortet allerede etter 27 sekunder etter å ha taklet Ryan Giggs i knehøyde.

– Den rekorden blir nok stående, humrer han.

– Jeg var aldri kjent for å være en råtass, men folk fryktet nok fysikken min. Jeg  var hard å møte, men fair. Fysikken er nok et resultat av at jeg alltid har vært glad i å trene. I oppveksten ble det allsidige aktiviter i flere timer hver dag. Vi spilte fotball, gikk på ski, spilte ishockey og drev med alle mulige aktiviteter.

Til storklubber
Erland Johnsen startet i Ekholt BK men gikk raskt over til Moss. Her markerte han seg tidlig som et talent utenom det vanlige, og 16 år gammel var han klar for A-laget. I Moss FK fikk Erland sin første tittel som fotballspiller da klubben med Nils Arne Eggen som trener overrasket hele fotball-Norge med seriemesterskapet.

Året etter gikk Erland Johnsen i klubbkamerat Einar J. Aas sine fotspor, da han signerte kontrakt med Bayern Munchen. Etter to seriemesterskap og 21 kamper for den tyske storklubben gikk ferden i 1988 videre til London og Chelsea. Her ble det mange gode sesonger og hele 182 kamper for A-laget i løpet av åtte sesonger.

Årets spiller
De beste resultatene var en tapt og en vunnet cupfinale. Det største var kanskje 93/94-sesongen da Erland ble kåret til årets spiller i klubben. Da det mot slutten av 1996/97-sesongen ble klart at Erland skulle forlate Chelsea så fikk han i sesongens siste seriekamp, mot Leeds, æren av å være lagets kaptein.

Mer informasjon om idrettsveteranen

I 1997 vendte Erland Johnsen hjem til Norge, og det ble to sesonger og to seriemesterskap i Rosenborg og to sesonger i Strømsgodset før han som 32-åring la skoene på hylla.

Savner treningsfeltet
Siden 2002 har mossingen vært trener. De første to sesongene som assistent for Erik Brakstad, og siden har Erland vært trener for Follo, Lillestrøm og Strømmen. Nå er han inne i sitt tredje år som trener for G16-landslaget.

– Det er utrolig morsomt og inspirerende å jobbe med så mange store fotballtalenter som jeg gjør i dag. Det gror godt i fotball-Norge, og jeg trives med jobben. Samtidig er det tryggere å jobbe i forbundet enn i klubbene, smiler han med henblikk til at dårlige sportslige resultater har gjort mange trenere arbeidsledige.

– Når det er sagt så er det slett ikke umulig at jeg ender opp som klubbtrener igjen. En skal aldri gro fast. Dessuten savner jeg tilværelsen på treningsfeltet og i garderoben i en klubb. Det blir ikke helt det samme på landslaget. Men samtidig så kan jeg nå ta meg sommerferie med god samvittighet. I en klubb er man på fra morra til kveld hele året.

Hjertet banker for Moss FK
Er det noen mulighet for at Erland Johnsen igjen blir å finne på benken i Moss FK?
– Det får tiden vise. Moss FK er uansett klubben i mitt hjerte, og jeg ser at det drives atskillig bedre i klubben nå enn på lenge. Det hadde selvsagt vært morsomt å få være med på en liten opptur med en klubb en er glad i.

– Jeg kunne også tenkt meg et par år som trener i utlandet. Enten på et lavere nivå eller på et fotballakademi. Det kunne vært nyttig og lærerikt.

Erland følger godt med på hva som skjer i Moss FK. Både fordi han er glad i klubben, og ikke minst fordi sønnen Patrick er i A-stallen.

– Jeg ser så mange A-kamper og rekruttkamper jeg rekker, og det er morsomt å følge med. Klubben har blitt flinkere med de unge spillerne, og jeg håper Patrick utvikler seg videre slik at han får mer spilletid.

– Dessuten håper jeg av hele mitt hjerte at Moss FK hever seg slik at de i det minste redder plassen i divisjonen. Det er mange som rykker ned, og det blir en tøff kamp.

Tekst: Tore Kubberød
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelEr bilen din sommerklar?
Neste artikel3 retter for 2 personer for 100,-
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS