2017 har blitt det store gjennombruddet for Erik Solbakken. Moss Roklubbs ener har lenge vært et ubestridt talent. I år har han slått ut i full blomst med pallplass i verdenscupen. Nå satser 23-åringen på VM-medalje senere i høst.

Erik Solbakken bør så absolutt være fornøyd med årets sesong. 2017 har gitt tredjeplass i verdenscupen i Posnan i dobbeltfirer, to NM-gull og plass i B-finalen i EM i singlesculler med 12. plass som resultat.

To NM-gull med Moss Roklubb
– Sesongen har overgått forventningene, og spesielt tredjeplass i verdenscupen setter jeg veldig høyt. Med tanke på at jeg i fjor konkurrerte i U23-klassen, så forventet jeg at overgangen til senior skulle bli stor. Jeg hadde ikke forventet pallplasseringer i verdenscupen allerede i år, smiler mossingen.

I NM tok Moss Roklubbs ener gull i dobbeltfirer sammen med lagkameratene Ola Larsson, broren Einar Solbakken og trener André Sørensen. I dobbeltsculler var det Ola Larsson som var makker. I verdenscupen er det Oscar Helvig (Oslo), Martin Helseth (Ålesund) og Nils Jacob Hoff som er makkere. Sistnevnte er veteranen i båten og har blant annet VM-gull i dobbeltsculler i premiesamlingen.

VM-medalje er realistisk
Dobbeltfireren er en av båtene landslaget i roing satser stort på fram mot de store mesterskapene. Den første muligheten kommer allerede i høstens VM som starter i Florida 26. september.

– I utgangspunktet er finaleplass målsettingen, men med tanke på at vi har vært på pallen i verdenscupen, så er medalje et realistisk mål. Konkurransen i VM blir ikke noe hardere. Båten vår er dessuten ganske fersk, og vi har blitt stadig bedre samkjørte utover i sesongen.

Håpløs i fotball
Det var tilfeldig at det ble roing for Erik Solbakken. – I motsetning til i mange andre familier, var det ingen i min familie som hadde noen bakgrunn i rosporten. Moren min hadde blitt oppfordret til at jeg skulle prøve roing. Selv var jeg på leting etter en sport, siden jeg var relativt håpløs i fotball. Og det var en veldig hyggelig gjeng som var samlet til treninger i roklubben.

Det var sommeren i niendeklasse på skolen at Erik Solbakken startet med roing. Etter et par år begynte han å få resultater, men at det kunne bli til noe stort, forstod han ikke før for et par år siden i U23-klassen.  Som best oppnådde han en tiendeplass i junior-VM.

Privilegert
Nå er han på landslaget sammen med blant annet legenden Olaf Tufte.  – Vi har et sterkt trenerteam med Johan Flodin i spissen. Svensken ble i 2013 kåret til verdens beste rotrener. I tillegg har vi et vanvittig bra landslag med en fin blanding av ringrever og unge roere. Det er et privilegium å få være på lag med Olaf Tufte som i alle år har vært mitt store idol. Han rodde sitt første internasjonale mesterskap da jeg var to år gammel og har enormt mye å lære bort til oss unge. I tillegg er både han og de andre veteranene opptatt av å lære av oss. Vi har et landslag hvor alle drar lasset sammen.

Sterke tradisjoner
Roing er ingen stor sport i Norge, men likevel er det en av de mest tradisjonsrike og suksessfulle sommeridrettene våre.

– Vi har et lite miljø men sterke tradisjoner i å hente medaljer i internasjonale mesterskap. Dette er takket være at vi alltid har hatt gode trenere og enkeltutøvere helt i verdenstoppen. Roforbundet har alltid vært flinke til å få mye ut av lite. I tillegg har vi en enorm frivillighet rundt i klubbene, og ikke minst Årungen Rostadion som har betydd utrolig mye.

Heltidsutøver
Etter å ha tatt bachelor ved BI planlegger Erik Solbakken nå å satse som toppidrettsutøver på heltid noen år. – Vi trener ganske hardt med cirka 20 timer i uka fordelt på 10-11 økter. Da trenger vi tid innimellom til hvile og restitusjon. Det er sikkert mulig å øke treningsmengden litt, men en skal finne den hårfine riktige balansen i forhold til overbelastning og skader.

Solbakken kunne tenkt seg noe han kunne hatt fokus på ved siden av satsingen mot VM og OL.
Jeg kunne tenkt meg en liten deltidsjobb, også med tanke på at roing ikke tiltrekker seg de store sponsorene. En eventuell arbeidsgiver må imidlertid akseptere at jeg er mer borte enn til stede, siden det er mye reising til konkurranser og treningssamlinger. Men det er jo arbeidsoppgaver det er mulig å gjøre via nettet også, så jeg er åpen for forslag, smiler han.

Del
Foregående artikkelMazda CX-5: Storselgeren har blitt enda bedre
Neste artikelKarriereveiledning: Speed date for 750 ungdommer
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS