Han satte seg i en Optimistjolle første gang da han var åtte. I sommer seilte han fra Guernsey til Göteborg med hele familien. I mellomtiden tok han OL-sølv, VM-gull og et lass med andre mesterskapsmedaljer i seiling.

Det er selvfølgelig Ole-Petter Pollen vi snakker om. Rygge-gutten, som representerte Moss Seilforening, imponerte stort på 1980- og 1990-tallet, først i Europajolle og senere i Flying Dutchman(FD). Nå er han 49 år – bosatt på Stabekk i Bærum med kone og tre døtre.

Businessmann
Og Ole-Petter Pollen gjør det godt også som forretningsmann. Han er helt sentral i selskapene Normaritime AS og Whisper Norway AS.

– Normaritime, som jeg eier sammen med Geir Dahl Andersen, selger seilbåter. Vi er agenter for et svensk merke, og i år leverte vi 60 båter. Ikke verst, det, for to mann, sier en smilendeOle-Petter, som tar imot BBF-magasineti selskapets base på Dronningen på Bygdøy i Oslo.

 

 – Jeg vet ikke helt nøyaktig, men det ble 13 eller 14 EM-, VM- og OL-medaljer til sammen.

Pollen er også styreleder og daglig leder i Whisper Norway. Selskapets formål er, ifølge Purehelp.no, å «drive engroshandel med maskiner og utstyr til kraftproduksjon og installasjon med tilhørende utstyr».

– Alternativ energi er nøkkelordet. Vi er gode på små, effektive dieselmotorertil båter, lastebiler og hytter, blant annet, redegjør han.

Med svoger’n
Men det er likevel Ole-Petter Pollens prestasjoner på det våte element som er mest interessante i vår sammenheng. Og merittlisten er lang. Karrieren i Europajolle toppet seg med VM-gull i farvannene utenfor Tønsberg i 1985. Deretter tok MSF-gutten steget over i Flying Dutchman – først sammen med klubbkameraten Erik Holme, senere med Erik Bjørkum, som i parentes bemerket er Ole-Petters svoger i dag.

Kort fortalt: Pollen/Bjørkum kapret annenplassen i EM i FD i Palma de Mallorca i 1988. Og vi husker godt OL-seilasene i Seoul samme år – de som endte med at guttene sikret seg en råsterk sølvmedalje. Året etter ble det VM-bronse på denne duoen under VM i Alassio. Ole-Petter deltok også i de olympiske leker i Barcelona i 1992, da sammen med Knut Frostad, og endte på 7. plass.

– Jeg vet ikke helt nøyaktig, men det ble 13 eller 14 EM-, VM- og OL-medaljer til sammen. Noen NM-grossist var jeg ikke, men jeg har vel 8-10 medaljer fra NM og 7-8 fra Nordisk mesterskap, forteller han.

Det meste av medalje- og premie-samlingen står i kasser på loftet, men noen pokaler har Ole-Petter satt opp som premier i diverse regattaer.

Revolusjon
Mange sportsinteresserte husker at Stein Johnson snudde opp-ned på norsk skøytesport foran 1963-sesongen.

– I seiling inntraff «revolusjonen»

et par tiår senere, da Jan Steven Johannessen og Jan-Kristian Vedeler Jensen kom inn på trenersiden. Det er de to som har æren for at vi i dobbelt forstand fikk vind i seilene. Vi ble gode, flere av oss: Karl-Einar Vedeler Jensen, Erik Holme, Kari Ekerholt og i all beskjedenhet jeg selv, sier Ole-Petter i dag.

– Det kanskje viktigste de to tilførte, var vissheten om og forståelsen av at man ikke blir god alene. Det å trives i en gruppe med gode treningspartnere, der man utfordrer hverandre samtidig som man deler tips og erfaringer – det er en forutsetning for å opp nå virkelig gode resultater, tror jeg – sammen med viljen til å vinne. En analytisk hjerne er heller ikke å forakte, legger han til.

Kamp på kniven
Og virkelig gode ble de. Foran OL i 1988 var det knivskarp konkurransemellom tre FD-mannskaper om Norges ene plass i startfeltet – Pollen/Bjørkum, Erik Holmes båt og én duo fra Bergen.

– Vi trakk det lengste strået. Men med andre vindforhold enn det Seoul bød på, kunne Erik godt ha tatt OL-medalje.Så jevne og gode var vi. Men så var vi da også særdeles dedikerte til idretten vår. Vi tilbrakte månedsvis av gangen med grunntrening i Cádiz sørvest i Spania, og vi trente opp mot 1300 timer i året, forteller han som skrev seg i inn historiebøkene med sin sølvmedalje.

«Én gang seiler, alltid seiler» står som tittel på denne artikkelen. Det gjelder for Ole-Petter, som fremdeles er aktiv på vannet, om enn langtfra påolympisk nivå.

– Jeg har planer om å seile en Formula 18, en katamaran, i noen regattaer i Sverige neste år. Det er en krevende båt å seile, så jeg får vel lene meg på gammel erfaring, humrer Ole-Petter Pollen.

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelMercedes GLC: Oser av suverenitet og krefter
Neste artikelTar ungdom på alvor
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS