Snart 80 år gamle Aage Skaftun er fortsatt aktiv i Moss Karateklubb. En klubb han var med på å stifte og som han i en årrekke var selve limet i. Som 51-åring var han den eldste i Norge som oppnådde svart belte. Konkurranser har han imidlertid aldri deltatt i, men han var så god at han hadde vært på landslaget om han hadde vært en del år yngre.

I fjor feiret Moss Karateklubb 40-års jubileum. Like lenge har Aage Skaftun vært en naturlig del av inventaret både i treningslokalet og på styrerommet. Opp gjennom årene har han hatt alle typer oppgaver. Blant annet var han i en årrekke både formann og trener. Fortsatt er veteranen, som fyller 80 år 18. april, på plass på treningene to ganger i uka.

Fra løping til karate
Skaftun, som kom til Mossedistriktet på grunn av jobben i Forsvaret, forteller at han var 39 år gammel da han fikk sitt første møte med karate.

– Dette var den gang en forholdsvis ny sport i Norge. Jeg hadde alltid trent mye og var bra til å løpe. Så kom jeg over en artikkel i Moss Avis om at det var en karatetrener som inviterte til trening i et kjellerlokale på Ryggehallen. Jeg ble litt nysgjerrig, og siden jeg bodde i nærheten så tok jeg meg en tur. Det har jeg aldri angret på, for etter en trening så var jeg bitt av basillen, smiler Aage Skaftun.

Trente hver dag
Siden har han vært en ildsjel, pådriver og viktig ressurs for Moss Karateklubb. I tillegg til å ta på seg ulike oppgaver for klubben så har han også trent hardt selv.

– Jeg trente karate hver eneste dag. I tillegg ble det en del økter med styrketrening. Dette var noe som lå for meg. Veien til svart belte ble imidlertid lang, for to ganger skiftet vi stilart. Dermed brukte jeg litt tid på å lære meg nye teknikker. Men som 51-åring kunne jeg endelig knytte på meg det svarte feltet som den til da eldste i Norge som hadde kvalifisert seg for svart belte.

Holdt landslagsnivå
Aage Skaftun har aldri hatt interesse av å konkurrere.
– Det henger sammen med at jeg startet med idretten i voksen alder. Jeg trente imidlertid innimellom med landslagsutøvere og fikk bekreftet at jeg holdt et høyt nivå. De var nemlig ikke så veldig overlegne for jeg fikk stadig inn poeng på dem. Så hadde jeg startet med denne idretten 10-15 år tidligere så hadde jeg nok vært på landslaget, sier han.

– Samtidig så synes jeg også at det har vært like morsomt å bare trene eller trene andre slik at de utviklet seg til gode karateutøvere.

Æresmedlem
I fjor feiret Moss Karateklubb 40-års jubileum. En alder klubben ganske sikkert aldri ville oppnådd hadde det ikke vært for Aage Skaftun. I en periode på 80-tallet hvor treneren forsvant og klubben opplevde splittelse så var Skaftun den som klarte å bevare restene og legge grunnlaget for at Moss Karateklubb igjen kunne stabilisere seg. For innsatsen er han selvsagt for lengst utnevnt til æresmedlem i klubben. En av to entusiaster som har oppnådd den utmerkelsen.

I veldig god form
For tiden har Aage Skaftun på grunn av sykdom måttet ta seg en pause fra karatetreningen. Men det er ikke mer enn et par måneder siden han var på plass i treningslokalene to timer i uka. I tillegg har han tatt ukentlige styrketreningsøkter.

– Jeg håper å være på plass igjen om ikke så veldig lenge. Treningen er viktig for meg. Den er med på å holde meg frisk og i god form. Takket være karaten så er jeg nok i atskillig bedre form enn en gjennomsnittlig 80-åring, smiler han.

Æresmedlemmet i Moss Karateklubb mener alder ikke er noen hindring for å drive med karate.

– Dette er en sport som både unge og gamle kan drive med og ha stort utbytte av. Det eneste kriteriet er at man må tåle skikkelig slit, for karatetrening er hardt. Men det er ikke farlig å bli litt svett.

Om Moss Karateklubb
Moss Karateklubb ble stiftet i 1977. Opp gjennom årene har klubben hatt utøvere som har gjort det skarpt både nasjonalt og internasjonalt. Moss Karateklubb har i dag utøvere i alle aldere fra 8 til 80 år og alt fra mosjonister til aktive konkurranseutøvere som satser hardt på idretten sin. Tilholdssted er Sjøgaten 15.

 

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (Foto)

Del
Foregående artikkelGjør en viktig jobb for samfunnet
Neste artikelMosseparaplyen tilbake i butikkene
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS