Edward Valholm var en av de aller første som startet opp med taekwondo i Østfold, og i 1985 var mossingen en av de som deltok i prøve-NM. Åtte år senere ble arbeidet for å fremme kampsporten og satsingen kronet med NM-gull.

Det var tilfeldig at Edward Valholm havnet i taekwondo. Etter å ha startet opp med judo i Moss og senere gått over til karate så dro han til USA for å studere.

– Her ble karateklubben jeg knyttet meg til lagt ned og da kom jeg over en klubb som drev med taekwondo. Da jeg kom hjem så var den nærmeste klubben i Ski, og dermed ble det et par år med pendling inn til Follo før jeg var med på å starte Moss Taekwondo Klubb, forteller han.

Startet i Øreåsen
Spiren til Moss Taekwondo Klubb startet med at Edward Valholm tok et initiativ overfor Øreåsen Fritidsklubb. – Jeg kontaktet dem for å høre om de var interessert i trening. Det var det mange som var og vi ble tildelt treningstid i Øreåshallen. Tilbudet var så populært at vi fikk lyst til å starte klubb og i 1987 var Moss Taekwondo Klubb en realitet. Senere har vi hatt tilhold på Rygge Squash & Bowlingsenter, Ekholt skole og M8-senteret før vi for drøyt ti år siden endte opp i flotte lokaler i Rabekkgaten.

Toppåret 1993
Interessen for taekwondo i Moss var stor, og det var mange på treningene. Men Edward Valholm var lenge den eneste som konkurrerte i tillegg til at han var instruktør og styrte klubben. Karrieren hans varte fram til 1995, og i rundt ti år kjempet han i toppen i sporten i Norge, sanket seire i norgescupstevner og medaljer i mesterskapene.

– 1993 ble det store året mitt. Da var jeg i toppform gjennom hele sesongen. Resultatet ble at jeg vant både norgescupen og NM-gull, sier mannen som har sort belte i 4. grad.

Som 27-åring tok han avgjørelsen om å avslutte toppsatsingen.
– Jeg måtte ta noen valg, for det ble rett og slett for mange oppgaver. I tillegg til å satse på egen karriere var jeg hovedinstruktør og primus motor i klubben. En klubb som stadig utviklet seg og ble større. Jeg ønsket derfor å fokusere på utviklingen av nye utøvere. I tillegg trengte jeg å prioritere min egen utdannelse.

Hapkido
Valholm, som fyller 50 år i 2018, driver ikke lenger med taekwondo. Nå er det hapkido som gjelder.

– Det har vært mitt hovedfokus de siste 15 årene. Dette er en blanding av jiu jitsu og taekwondo, hvor det er lov med armlås, kast, feiing og andre ting. Det fine er at jeg fortsatt kan være med i Moss Taekwondo Klubb. Klubben har etter hvert fått en gruppe på 12-14 medlemmer som driver med hapkido og som jeg er instruktør for.  Når det er behov så hjelper jeg også til med undervisningen i taekwondo,

God terapi
Edward Valholm mener taekwondo og andre kampsporter er god terapi og et godt alternativ for barn og ungdom som ikke passer inn i lagidretter.

– Jeg har sett flere barn og ungdommer som har hatt stor nytte av treningene våre. De har kommet til oss med fokusproblemer og konsentrasjonsvansker. Etter å ha trent med oss en stund så har vi sett klar framgang. Det samme gjelder muskelkoordinasjon. Treningene og øvelsene som man kan gjøre på egen hånd.

– For min egen del er også treningene veldig god terapi. Så fort jeg tar på meg drakta og bukker i døra inn til treningslokalet så er det en knapp som kobler seg på og som i halvannen time tar meg vekk fra alt annet. Jeg tømmer hodet fullstendig.

Æresmedlem
Uten Edward Valholm så hadde det ikke vært noen Moss Taekwondo Klubb. Siden klubben ble stiftet for 30 år siden så har han vært med i en eller annen grad. For innsatsen så ble han for en del år siden hedret med æresmedlemskap. Han er fortsatt med og på plass i lokalene i Rabekkgaten en til to ganger i uka, selv om han nå bor i Ski.

– Jeg forsøker å trene selv, i tillegg til at jeg fortsatt hjelper til som instruktør. Treninger står imidlertid ikke lenger øverst på prioriteringslista. Nå er det familien og oppfølging av egne barn som er viktigst. Men minst en gang i uka tar jeg turen til Moss. Jeg har også stadig kontakt med venner fra tiden jeg var aktiv både her og i Moss Karateklubb. For ikke lenge siden var jeg med på karateklubbens 40-års jubileum, og jeg håper mange av de andre gamle spøkelsene kommer ut av skapet og dukker opp når Moss Taekwondo Klubb over nyttår skal feire 30-års jubileum, smiler han.

Tore Kubberød, tekst

Jørn Mortensen, foto

Del
Foregående artikkelSubaru XV, fremkommelighetens mester
Neste artikelMoss Glass & Fasade: Glassmestere for både store og små kunder
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS