Dyregård i Rygge har fått eplene i hus. 120 tonn førsteklasses epler er varsomt plukket. Nå går saftpressene for fullt, og resultatet blir 80.000 liter økologisk eplesaft på Norges største eplegård. I tillegg utvider ekteparet  Bjerketvedt med nye produkter.

Dyregård: I år som i fjor er det frukten fra 10000 epletrær som er høstet. Totalt har gården hele 35000 trær. 23000 trær har siden de ble plantet i fjor blitt pleiet og stelt med langs E6 på Dilling. I tillegg er det ytterligere 2000 trær som blir klare for høsting på Dyre gård. Dermed vil Anne-Lene og Hans Olav Bjerketvedt stå bak landets største eplegård.

Et godt epleår
Anne-Lene og Hans Olav Bjerketvedt på Dyregård kan fortelle om et godt epleår.
– I fjor høstet vi cirka 70 tonn, i år ender vi opp med cirka 120 tonn. Dels fordi trærne vokser og gir mer og dels fordi det har vært et godt år, sier Hans Olav Bjerketvedt.

Mer informasjon om eplegården

Nå går de moderne saftpressene for fullt på Dyre gård. Bortsett fra de cirka 30 tonnene med epler gården leverer til Bama skal resten bli økologisk most i flere varianter.

– I tillegg leiepresser vi for en rekke andre epleprodusenter som EpleMoss, som høster fra hager rundt i distriktet og Epleslang som gjør det samme i Oslo. Vi har epleprodusenter rundt omkring på hele Østlandet som kommer hit med eplene sine. Totalt vil det bli presset et sted mellom 250-300 tonn, sier han.

Økologiske produkter
Samtlige produkter som Dyre gård står bak er økologiske. Det er eplemosten det produseres mest av.

– I år har vi for første gang hatt nok eplemost til å forsyne kundene våre hele året. Men mosten av eple/gulrot og eple/rødbet har vi gått tomme for. Nå er de straks tilbake på plass i butikkhyllene, sier Anne-Lene  Bjerketvedt.

– Blandingen med rødbet er spesielt populær i treningsmiljøer. Rødbet er noe av det sunneste som finnes. Den sørger blant annet for at blodet tar opp oksygen raskere og mer effektiv. Mange tar dermed eple/rødbetmosten i forbindelse med ritt eller andre konkurranser.

Mos og cider
Hun forteller at de også jobber med nye produkter.
– Vi skal forsøke oss på en cider i år. I tillegg har vi kjøpt inn nødvendig anlegg for å starte produksjonen av eplemos/syltetøy. En eplemos som selvsagt også blir økologisk og med så lite sukker tilsatt som mulig.
Hvor mange utsalg produktene fra Dyre gård i Rygge finnes har ikke Anne-Lene Bjerketvedt tall på.

– Vi får forespørsler fra hele landet fra butikker som gjerne vil selge produktene våre. Tidligere i år inngikk vi leveringsavtale med Tine som vil bli nyttig.

Håndarbeid på høyt nivå
Hun understreker at det ligger mye og nøye arbeid bak epleproduksjonen.

– Dette er håndarbeid på høyt nivå som er nøye planlagt. Fra tidlig vår til seint på høsten er det mye å gjøre. Ingenting er tilfeldig. Ta for eksempel beskjæringen hvor vi ser på hvert enkelt tre hvor sterkt det, og hvor mye frukt vi mener treet bør bære. Folkene våre er profesjonelle håndbeskjærere. Hvert tre får massevis av kjærlighet, smiler hun.

Dyregård har forskjellige sorter epler
– Det er heller ikke tilfeldig. Vi har valgt sorter som blir modne på forskjellige tider så vi kan høste jevnt i løpet av sensommeren og høsten.

Startet i 2011
Siden den spede starten i 2011 har epleproduksjonen på Dyre gård vokst enormt.

– Vi plantet de første trærne i 2011 og høstet cirka 1000 kilo det året. I 2012 investerte vi i presseriet, men produksjonen var ikke større enn at butikkene var tomme for produktene våre før jul. Nå er vi på et nivå hvor vi skal kunne holde butikkene med varer gjennom mesteparten av året, sier Anne-Lene Bjerketvedt.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (Foto)

Del
Foregående artikkelMotoren blir god som ny igjen
Neste artikelI Moss åpner landets første veganbutikk
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS