Dykking: 17 blå på gradestokken får de aller fleste til å holde seg på land. Kuldegrader hindrer derimot ikke gutta fra Moss Undervannsklubb fra et aldri så lite vinterdykk.

vinter dykking
Dan Kåre Engebretsen, Stig Jørgensen og Petter Schmedling lar ikke kuldegrader stoppe et dykk. Foto Charlotte Bøhm

Dykking er livet for Dan Kåre Engebretsen, Stig Jørgensen og Petter Schmedling som skal gjennomføre et dykk ved Tronvikstranda på Jeløy. Jørgensen har med liten motvilje fått oppgaven som dykkeleder på land. Klubbleder Engebretsen og undervannsfotograf Schmedling skal ut å svømme.

– Det er litt kjølig i dag, innrømmer klubbleder.

Vinterdykking
Man vet aldri hva man kan finne under vann. Foto av Petter Schmedling F. Schmedling.

Utstyr for norske forhold
Alle med grunnkurs, enten Padi Open Water eller CMAS, kan dykke selvstendig i Norge. Selv om Schmedling og Engebretsen har mange dykk bak seg, er det dykkelederen som får medaljen for flest.

– Jeg har over 1660 dykk totalt på 14 år. Jeg ligger i snitt på 150 dykk i året her i Norge, forteller Jørgensen, som til vanlig er dykkeinstruktør ved Dykkerhuset.

Moss Undervannsklubb

Ved dykking i kulda må man passe på litt ekstra når det gjelder oksygenflasken. Bare litt fuktighet ved åpningen kan ødelegge dykket. – På denne tiden er det viktig å ha utstyr som er beregnet på forholdene, som tåler litt kulde. Dessuten bør man ikke åpne ventilen på flaska og teste for mye, slik man ofte gjør på sommeren. Nå er det lurere å vente til man kommer i vannet, hvor det da er plussgrader. Fryser flaska kan dykket være spolert, sier Jørgensen.

Norsk fauna under vann
Det florerer av liv, også under vann. Foto av Petter Schmedling F. Schmedling

Av utstyr er ikke så mye forandret for dykkerne, som normalt dykker med tørrdrakt året rundt. Både Engebretsen og Schmedling sverger derimot til trefinger-hansker i kulda, som skal skåne fingertuppene fra kulden.

Rolig sjø gir bra sikt under vann
Grunnen til at dykking på vinteren er fasinerende er, ifølge dykkerne, god sikt. I havet er det mye liv som man kan se, men også dette blir påvirket av kulden. – Det er artig å dykke hele året, for du vet aldri hva du finner. Det er litt mindre liv på vinteren. Hvor mye eller lite man ser kommer også an på vinden. Rolig vann og lave temperaturer gir normalt god sikt, sier Jørgensen.

Viktig med forhåndsregler
Før dykkerne beveger seg ut i iskalde bølgeskvulp, får dykkeleder beskjed om hvor lenge de skal være under vann og hvor de har planlagt å dykke. – Dette er viktig informasjon, for hvis det skulle skje noe underveis kan jeg gi hjelpemannskap en pekepinn på hvor dykkerne kan være. Her er det store områder å svømme på, forteller dykkeleder.

Forsøpling truer dyrelivet
Etter 45 minutter, bobler det i vannoverflaten og gutta er på vei opp. Fotograf og dykkeleder har med seg en stor teine opp på land.

– Denne teinen kan ha stått under vann siden i fjor. Denne står jo å fisker året rundt. Utstyr som dette kan fange fisk og annet liv i
mange år, sier Engebretsen.

Dykkere får utbetalt penger for å fjerne umerkede teiner og gammelt garn på havets bunn. Den lille fortjenesten er fra Norges Dykkerforbund i samarbeid med Sparebanktjenesten DNB.  På tross av teinen er begge fornøyde med dykket.

– Nå gleder jeg meg til kaffe, sier Schmedling.

– Kakao, smiler Engebretsen.

Tekst: Charlotte Bøhm

Del
Foregående artikkelVarmepumpe: Viktig med vedlikehold
Neste artikelMiddagsåsen klar for åpning
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS