Han har livnært seg som tegner siden han var 18 år, og de siste 12 årene har han vært Norges eneste Donald tegner. Møt Arild Midthun, en over gjennomsnittlig entusiastisk bergenser, som kreerer de kjente og kjære figurene fra sitt arbeidsværelse i Son

Det hele begynte med at tidligere MAD- og Pyton redaktør, Dag Kolstad sa til forlaget Egmont at det hadde vært gøy å ha en norsk Donaldtegner. Tidligere har jeg blant annet tegnet for både «Norsk MAD» og «Pyton», og ønsket å lage en Donald-historie for moro skyld. Så ble det slik at tegnebordet fanget, og da jeg fylte 40 kunne jeg titulere meg som Donaldtegner. Det er altså 12 år siden nå, sier Arild. Jeg trives så godt i Andeby, der er en lun humor som passer meg godt. Jeg er ikke så morsom selv egentlig, jeg er mere «humre-morsom», og det er jo det Donald også er.

Disney tegner, Arild Midthun, digitaltDet har blitt noen tegninger opp igjennom årene. Jeg har nok tegnet rundt 50 forsider i året, det blir vel ca 600 til sammen, og så har jeg tegnet godt over 100 forskjellige historier fra Andeby.

Jeg husker juleheftet fra 2014, «Helt på vidda», det ble fullstendig utsolgt, og ble til slutt umulig å få tak i. Jeg hørte at det ble lagt ut på finn.no for 1000 kroner, og ble et samleobjekt. Det er jo litt stas, smiler han.

Vi har hatt en konkurranse om temaet for årets julehefte, og det ble vunnet av en jente. Hun hadde en meget god idé, men mere vil jeg ikke røpe, smiler han lurt.

Tett samarbeid
Jeg samarbeider tett med forfattere som for eksempel Knut Nærum, som skriver manus til Donald-historiene. Eller rettere sagt, han skriver og jeg redigerer, og slik sendes manuset frem og tilbake, til vi blir fornøyde. Det er en kreativ prosess før det endelige produktet blir ferdig, og krever selvfølgelig at man er på bølgelengde. Jeg er heldig som samarbeider med så dyktige folk, sier han.

Min kone, Kristin, er med i prosessen, og skriver alle endringene inn i Word-dokument. Hele prosessen er som et gruppearbeid, der barna mine også er involvert. Jeg har alltid lest Donald for dem på sengen,  nå er de blitt for store til det. Men jeg ber de fortsatt om å se på tegninger og teste historier, for å høre hva de synes

Travel hverdag
Det er min kone som holder styr på meg, smiler Arild. Det vil si, det er hun som har oversikt over hva jeg skal til enhver tid, jeg er mye på farten. Det er ikke uvanlig at arbeidsdagen starter klokken fem, jeg må ofte begynne tidlig for å rekke over alt. Allikevel har jeg konstant dårlig samvittighet, det hagler inn med mail jeg skulle ha svart på, det finnes så mange Donaldfans verden over. Jeg reiser mye, og går fra det ene til det andre hele tiden.

Nå har jeg akkurat kommet igjen fra Bislett games og Donaldlekene. Jeg er også mye i utlandet, og skal både til Luxemburg og Tyskland innen kort tid. Sommerferien i år faller rett og slett ut. I fjor hadde jeg fire dager fri, to lørdager og to søndager, og det var ikke på samme helg en gang, smiler han. Men det er dette jeg trives med, og kunne ikke tenke meg å bytte plass med noen.

– Hvilke oppdrag har du når du reiser?
– Jeg holder mye foredrag. For alle grupper av mennesker i alle aldre. Innholdet er omtrent det samme; det handler om bevisstgjøring.

Tegner materiell– På hvilken måte da?
– Bevissthet rundt det vi omgir oss med, på alle plan. Jeg jobber med historiefortelling, og det er jo slik at når jeg presenterer meg som Donaldtegner så får jeg alles oppmerksomhet med en gang. Jeg ønsker å inspirere til leseglede. Leseglede gir leseevne, som igjen gir utdannelse. Og utdannelse er fremtiden, rett og slett. Jeg er opptatt av å formidle dette, enten jeg holder foredrag for en gruppe analfabeter i et område i øst-Afrika, eller på Svalbard. Gi barna en tegneserie, det vekker nysgjerrighet og de vil ha mer. Det er absolutt ikke nødvendig å få med seg hvert eneste ord. Leselysten vekkes, bevisstheten utvikles, og det er det som er viktig. Hvordan kommuniseres det, hvilke bilder blir brukt, og hvilke ord?  Man kan bruke historiefortelling til mye, og alle kan fortelle en historie, sier Arild entusiastisk.

Søvn viktig
– Tar du aldri fri?
– Jo, når jeg sover. Jeg har et utmerket sovehjerte, og sover godt hver natt.

– Er det ikke vanskelig å legge fra seg alle ideene?
– Jeg kan legge meg med et kreativt problem, og så drømmer jeg en løsning. Jeg har utviklet min egen metode; jeg fôrer hjernen med så mye informasjon som mulig, det foregår helt logisk og mekanisk. Deretter lar jeg hjernen jobbe intuitivt, jeg flyter med, og vet at det alltid dukker opp de bildene jeg har bruk for. Det er en helt ordløs prosess der fantasien får flyte fritt, og når jeg har sett for meg bilde for bilde, justerer jeg bare etterhvert. Igjen; det handler om bevissthet, sier Arild. Det kan se ut som jeg er midt i en virvelvind, og alt bare blåser rund meg, men jeg er aldri stresset. Jeg vet hva jeg holder på med. Jeg er midt i stormens øye, og der har jeg det bra. Jeg har til nå aldri levert en eneste gang etter deadline, jeg kommer alltid i mål til slutt, sier han.

Tilstede her og nå
Jeg hadde en slags midtlivskrise da jeg var 30, og måtte stille meg selv spørsmålet; hva er det som er viktig for meg. For meg handlet det om hva som gir lykke her og nå. Ikke i morgen, ikke om et år, men akkurat nå. Og svaret ble; å tegne. Det å tegne gir meg en umiddelbar glede, og det er det jeg vil fortsette med videre. Det handler om å stå inne for den jeg er og det jeg gjør: jeg er en tegner. Det er også viktig for meg å være sammen med andre. Jeg lever på en måte i to forskjellige verdener. Jeg kan ha ti idéer til forskjellige historier og tegninger i hodet på en gang, samtidig er jeg en familiefar og ektemann. Jeg håper og tror jeg er tilstede, både i tegneverdenen og den virkelige verdenen, sier han.

– Hva inspireres du av?
– Jeg inspireres av det livet jeg lever, hverken mer eller mindre. Igjen må jeg si at jeg er heldig som jobber sammen med så flinke folk, forfattere og redaktører. Min jobb er å gjøre en fantastisk historie enda bedre, å tilføre det lille ekstra. Det er som å danse eller å spille fotball eller musikk. Det handler alltid om det gode samspillet.

Tekst : Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelGolf: Tidlig åpning av golfbanen på Evje
Neste artikelVil gi noe tilbake til klubben
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS