Den Norske Turistforening Vansjø er klare for påsken. Rundt Vansjø, Askerødtjern og Ravnsjø i Våler er det seks gapahuker og fire hytter som er klare for bruk i påskehøytiden. Med relativt sein påske så kan en natt eller to i sovepose i gapahuket bli en koselig opplevelse.

DNT Vansjø har ikke konkrete arrangementer i forbindelse med påsken, bortsett fra en fisketur til Lille-Danmark med DNT Ung tirsdag i påskeuka (11/4). Men fasilitetene deres ligger klare for bruk av både medlemmer og ikke-medlemmer. Siden starten i 2009 har den driftige lokalforeningen fått hele 2200 medlemmer og skaffet seg tre hytter, seks gapahuker og to utsiktstårn.

Den Norske Turistforening, avd Vansjø

500 overnattinger
– En kan ligge på golvet på Slottet, som ligger på Ravnsjøholmen i Våler, men det er kun i Ravnsjøhytta i Våler det er lagt opp til overnatting. Her er det hele 16 sengeplasser. For å få tilgang til denne hytta må man ha DNT-nøkkelen. Det vil si være medlem, eller være med et medlem på turen, forteller Evy S. Eliassen, daglig leder i DNT Vansjø.

– I fjor hadde vi med gruppeturer over 500 registrerte overnattinger på denne hytta. Det er veldig bra. Tallet er nok en god del høyere, for det er ikke alle som er like flinke til å skrive seg opp og betale for bruken.

Gapahukene
Ved foreningens gapahuker er det også stor trafikk og mange overnattinger i løpet av den varmeste årstiden. Fire av gapahukene er plassert ved Vansjø, mens de to siste er ved Ravnsjø. En av de mest populære er gapahuken på Dillingøya, hvor det ikke er mer enn et par hundre meter å gå fra parkeringsplassen. En annen godt besøkt gapahuk er Grevlinghuken på Årvolltangen.

– For gapahukene har vi ikke noe tall på hvor mange som overnatter. De som bruker gapahukene til overnatting skal egentlig betale en liten sum for bruken. Dette skal gå til å dekke kostnader til ved og vedlikehold. Dessverre er inntektene ubetydelige, fordi det ikke betales for bruken.

– Det er kun ved Ravnsjøhytta at det kan bestilles plass på forhånd. Ved gapahukene fungerer førstemann-til-mølla-prinsippet, og vi skiller ikke på medlemmer og ikke-medlemmer.

Populære utsiktstårn
Et annet populært tilbud som DNT Vansjø har er utsiktstårnene i Råde. På platået på Fugleleiken ble det for noen år siden satt opp og innviet et 15 meter høyt tårn hvor man ser store deler av Østfold.

– Platået og utsikten er fantastisk, og veien opp er også kort og svært godt opparbeidet slik at de aller fleste skal komme seg opp. Det andre utsiktstårnet på Rørfjell ikke så langt fra Tomb tok vi over ansvaret for fra Råde kommune. Vi sørger for vedlikehold og drift av tårnet, sier Evy S. Eliassen.

Kaptein Rødskjeggs skattekister
Et populært tiltak som sikkert vil bli flittig brukt av barnefamilier i påska er Kaptein Rødskjeggs skattekister. Dette er et tilbud vi har hatt i fem-seks år i samarbeid med Orienteringsklubben Moss. Vi setter ut de første skattekistene på Kureåsen i Rygge 1. april. Midt på sommeren blir skattekistene flyttet til Mossemarka. Kistene får kartkoordinater som folk kan følge, men det er heller ikke nødvendig med verken kompass eller gps. De som drar på skattejakt finner kistene enkelt, bare ved å følge skattekartet som kan lastes ned på dntvansjo.no eller fås på Solgaard Cafè, Bylab, Bjørn C.

– Dette tilbudet fungerer slik: I kistene ligger det leker. Barna kan ta med seg en valgfri leke hjem under forutsetning av at de har med seg en pent brukt leke som de legger tilbake i kista. På den måten vil det alltid være leker til de neste som kommer.

Barnas Turlag
Hvis du er mellom 2 og 12 år så kan du få skattekart ab DNT Vansjø og OK Moss slik at du kan dra på skattejakt. Skattekartene er gratis og kan hentes hos Bjørn C, Bylab Moss, Sparebank1, Solgaard Cafe (Kias) og på Norødegården.

Kaptein Rødskjeggs skattekister er et tilbud som er i regi av DNT Vansjøs barnegruppe «Barnas Turlag». Gruppa har fra februar til september flere varierte og spennende turer i Moss, Rygge, Råde og Våler. Turer som er tilpasset barn opp til 12 år.

Anbefaler Ravnsjø
Den daglige lederen for DNT Vansjø sliter med å peke ut sin egen favorittur i Mosseregionen.

– Det er vanskelig, for det er så utrolig mange flotte turmuligheter. Skal jeg trekke fram ett bestemt område så må det bli Ravnsjø i Våler. Dette området er jeg veldig glad i, og en tur dit kan på det varmeste anbefales for alle som ikke har vært der. Der har vi jo også både hytter og gapahuker for de som kan tenke seg å overnatte.

Seks gapahuker

Havnahuken
Gapahuken ligger i den vestlige delen av Vansjø på vestsida av Dillingøya i Moss kommune, noen få meter fra vannet omkranset av beitemark og skogsteiger med fine fiske-, bade- og turmuligheter. Her er det gapahuk med plass til 6 og leirplass for 2 mellomstore telt. Plassen har godkjent ildsted/grill, ved, sagkrakk og sag, men ikke drikkevann. Vannet i Vansjø ligger under marin grense og veldig næringsrik. Dessuten er det mye båttrafikk og utslipp fra landbruk og flyplass. Anbefaler å ha med vann. Det er do på stedet. Adkomst via båt eller parker bilen ved «Viken Hotel» og gå ca 2 km

Kvernøyhuken
Gapahuken ligger på sørøstsida av Store Kvernøya nordøst i Vansjø på et kommunalt friområde i Moss kommune. Huken ligger få meter fra vannet, lunt til med utsikt mot Nåløyet i Vansjø. Det er mange fine fiske- og bademuligheter på øya. Her er det gapahuk med plass til 6 og leirplass for 2 mellomstore telt. Plassen har utedo (skal få biodo), godkjent ildsted/grill, ved, sagkrakk og sag, men ikke drikkevann. Vannet i Vansjø må kokes for å kunne drikkes.

Gudøyhuken
Gapahuken ligger på nordvestsida av Gudøya i den østlige delen av Vansjø. Øya er et statlig friområde i Våler  kommune. Huken ligger noen få meter fra Storefjorden med flott utsikt mot Mosseros. Det er mange fine fiske-, bade- og turmuligheter på øya.Her er det leirplass med plass til mange telt og gapahuk med plass til 6.Plassen har utedo (skal få biodo), godkjent ildsted/grill, ved, sagkrakk og sag, men ikke drikkevann. Vannet i Vansjø må kokes for å kunne drikkes.

Grevlinghuken
Stedet ligger på fastlandet langt vest i Vansjø på østsida av Årvolltangen i et kommunalt barskogvernområde i Rygge. Huken ligger noen få meter fra vannet og har lett adkomst fra merket sti. Her er det gapahuk med plass til 6 og leirplass for 2 mellomstore telt. Det er mange fine fiske-, bade- og turmuligheter i området.Plassen har biodo, godkjent ildsted/grill, ved, sagkrakk og sag. Drikkevann hentes i brønnen til speiderhytta Canada. Vannet i Vansjø må kokes for å kunne drikkes.

Nordhuken og Sørhuken
Nordhuken og Sørhuken er to gapahuker som ligger på Ravnsjøholmen i Ravnsjø. I likhet med de andre gapahukene er disse også bygget på dugnad, til fri benyttelse av friluftsfolk. Gapahukene i Vansjø følger prinsippet om førstemann til mølla, og det er plass til flere helt til det er fullt. Gapahukene på Ravnsjøholmen benyttes mye av skoleklasser, og man bør kontakte foreningen ved styreleder Helge Jodalen på telefon 414 24 878 for å sjekke at de er ledig i forkant.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelBobilkongen fra Moss
Neste artikelFiskebasaren i kanalen; Afterski
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS