Dart: Gutta med pilene

0
1089
Dart
Gode venner: Nicklas Jensen og Thor Helmer Johansen har blitt kjent gjennom klubben og trener hver dag. Thor har mange gode resultater og har vært i verdenstoppen. Det hadde vært veldig gøy å slå han, sier Nicklas.

Dart blir kanskje først og fremst sett på som et pubspill, noe som stemmer ganske så godt. Men om når vi snakker med spillerne, så dukker det opp norgesmestere og europamestere. Dart er absolutt en profesjonell sport. Om du vil.

Vi tok turen på Queens Pub i Moss sentrum en tirsdagskveld. Der har dartklubben Z-bulls sitt tilholdssted. Flere av klubbens medlemmer er på plass og noen av spillerne er godt i gang med kamp.

Dartgutta2– I dag spiller vi mot Øre Dartklubb fra Øre Villa Kro. Så det er lokaloppgjør, men kampen foregår i all vennskaplighet, sier Nicklas Jensen. Han er 26 år og nestleder i klubben. Z-Bulls ble opprettet av Thor Helmer Johansen i 2002.

– Jeg har holdt på med dart i mange år. Da jeg flyttet tilbake til Moss savnet jeg en klubb og startet denne selv, forteller han.

Z-bulls Dartklubb driver med både Elektronisk Dart (E-Dart) og ståldart.

– Vi har pr i dag cirka 43 aktive spillere i både Elektronisk Dart og stål. Vi er fra 20 til 60 år og er både kvinner og menn, sie han som i dag er kasserer i klubben.

Godt miljø
Nicklas og Thor har blitt gode venner gjennom dartklubben.

– Dart handler mye om det å være sosial. Det er alltid noen fra klubben her og vi blir godkjent og har det hyggelig sammen.

Man bestemmer selv hvor mye man trener og både Thor og Nicklas er på plass storsett hver dag.

– Vi som er mest ivrige trener hver dag. Det er ikke alle som ønsker eller har muligheten til det, o g det er helt greit, sier Nicklas.

De påpeker at selv om treningslokalene er på en pub, må man ikke drikke øl.

– Dart er nok forbundet med «fyllesport», det stemmer ikke, selv om det er flere som tar seg en halvliter mens de trener. Det er lov å gjøre det, men det er også mange som kaster piler som ikke drikker alkohol. Jeg er yrkessjåfør og kan ikke drikke hver dag. Det er helt frivillig, sier han og smiler.

Mental styrke
Det er 80 forskjellige spill innen dart. Det er ukentlige kamper innen ligaspill som er deres serie, hvor de spiller mot klubber i Østfold, som har 600 spillere til sammen.

– Vi er fire på et lag og spiller 501 – cricket – 701, som er de mest vanlige, og det er best av 13 kamper. Alt er digitalt og online, forteller Thor Helmer.

Dart spilles i mange grener og former.
– Vi spiller single, dobbel, trippel, lagspill, mix par og mange flere varianter. Man kan være proff, mester eller amatør. Jeg har mellom 40 og 50 NM-titler, fordelt på forskjellige grener og former forteller Thor Helmer.

– Thor har vært i topp 16 på verdensbasis. Han er et forbilde. Man har jo lyst til å slå han, sier Nicklas, og fortsetter:

– Drømmen er å spille en av de store turneringene. Hong Kong, hvor det er med rundt 5.000 deltakere, er øverst på lista. Ellers er det verdensmesterskap annen hvert år i Chicago og Las Vegas. Det hadde også vært kjempegøy, sier han.

Thor trente rundt tolv timer hver dag mens han var på topp.

– Det gjorde jeg i fire år. Alle finner sin egen teknikk men det en fordel å være stø på hånden. Det er ikke for ingenting det kalles «milimetersporten». Mange spiller bra på trening, men blir nervøse når de skal konkurrere, og begynner å skjelve. Det er viktig å være sterk mentalt om man skal nå toppen, sier han.

Alle er velkommen
Ønsker du å prøve å spille dart er det bare å møte opp på en trening.

– Kom når som helst. Det er alltid en fra klubben eller styret her. Ønsker du ikke å bli medlem av klubb er det for alle hver søndag klokka 17.00, sier Thor.

Vi går fra treningslokalet i andre etasje for å se an stemningen nede i puben. Det er mye folk, og flere trener. Bent Hansen og Tore Thorvaldsen er i full gang. De har det gøy og man ser at de trives i hverandres selskap.

– Dette er kjempemoro. Vi elsker å kaste pil og målet vårt er å slå Thor en gang i løpet av livet. Det hadde vært kjempegøy er de to enige om.

– Nye spillere er alltid velkommen. Det spiller ingen rolle om du har erfaring i dart fra før. Vi har lag som spiller i alle divisjonene i elektronisk dart, og nye spillere vil få hjelp, støtte og tips for å bli bedre. Man kan være med for å delta i mesterskap eller bare for moro skyld, det spiller ingen rolle sier Nicklas.

Klubben trives på Queens Pub, men er en ting som er dumt med treningslokalet.

– Fordi det er pub og skjenkebevilling, er det dessverre 18 års grense på å komme inn. Derfor kan vi ikke ha juniorlag, og det skulle vi gjerne hatt påpeker han.

De ønsker seg eget lokale, men har for lite penger.
– Medlemmer betaler 250 kroner i året, støttemedlemmer betaler 150 kroner, så bli gjerne medlem for å hjelpe oss på vei. Mange sitter hjemme alene på kveldene. Kom hit i stedet. Man blir kjent med mange hyggelige folk og får venner på tvers av kjønn og alder. Det er veldig sosialt og så lenge du klarer å kaste så kan du spille dart avslutter Thor Helmer Johansen og Nicklas Jensen.

Del
Foregående artikkelSkomaker, bli ved din lest…
Neste artikelEt blomsterliv
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS