Det er mange motivasjonsfaktorer for å komme seg ut på tur. For Tommy Spjøtvoll så handler det om å jakte på cacher. 51-åringen fra Våler har de siste seks årene vært en ivrig geocacher. Han har så langt funnet nærmere 9000 cacher i 26 land.

– Jeg startet med dette for seks år siden som en meningsfull måte for å komme meg ut av sofaen. Siden har det tatt litt av, og nå er jeg ute på tur 10-20 ganger i måneden. Enten alene eller sammen med andre geocachere. Hvor jeg drar eller lengden på turen varierer ut fra hvor god tid jeg har eller motivasjon og mål. Men det kan fort gå noen timer, sier Tommy Spjøtvoll.

Orientring med smarttelefonen
Geocaching er en form for orientering hvor man med hjelp av smarttelefon, GPS og en geocach-app leter seg fram til punkter (cacher) som er lagt ut. Cachene er plassert ut av andre geocachere, og de finnes der du minst aner det om det er i byer, langs veier og stier, ute i skogen, oppe i trær eller på toppen av fjell.

Spjøtvoll forteller at geocaching er noe absolutt alle kan drive med, både gamle og unge, også de med funksjonshemminger. 

– Det er cacher som ligger langs rullestolvennlige stier og veier enten det er ute i naturen eller i tettbebygde områder, det er cacher beregnet på familier, og cacher for de mer avanserte. Det vil si at man må gjennom utfordrende klatreruter eller opp i trær. Geocaching er en veldig fleksibel hobby. Man bestemmer selv ambisjonsnivået og setter begrensninger i forhold til hvor ofte man skal være ute og hvor lange turene blir.

Flere former for geocaching
Det finnes flere former for geocaching. Tommy Spjøtvoll forklarer: – Det mest vanlige er punkter som andre geocachere har lagt ut. Når man har funnet dette punktet så registrerer vi det og går videre til neste punkt. Punktene kan være alt fra å finne en beholder med loggbok eller man skal observere noe og sende svar til eier av punktet. I andre tilfelles må man løse oppgaver for å finne finalen.

– Det finnes cacher med bokser, hvor det ligger gjenstander som en kan bytte mot noe en har med selv. Kriteriet er at tingen man har med har en større verdi enn det som allerede ligger i boksen. Dette er en caching som fungerer ganske dårlig. I boksene ligger det ofte over tid ikke annet enn bruskorker og kongler.

– Et annet element er såkalte travelbugs. Dette er sporbare gjenstander som flyttes fra punkt til punkt, slik at det blir som et spill i spillet. 

Stort miljø
Vålermannen forteller at det i Moss og omegn er relativt mange som driver med geocaching.  – Når vi har eventer i Moss så kommer det gjerne 30-40 cachere. Det er events omtrent hver eneste dag i Norge og enkelte megaevents med minst 500 deltakere. 

Tommy Spjøtvoll forteller at dette ikke er noen hobby man noen gang blir ferdig med.

– Rett og slett fordi alle som driver geocaching kan legge ut sine egne cacher. Selv har jeg «teppelagt» Moss og omegn med rundt 400 punkter som andre cachere kan finne. 

Kan være kostbart
For å bli en geocacher trengs en smarttelefon, GPS og en geocache-app. Selv om appen i utgangspunktet er gratis så forteller Tommy Spjøtvoll at det kan bli en kostbar hobby.

– Med gratisappen så ser man bare de enkleste cachene. De fleste velger da å laste ned premium-appen som har en fast månedspris. Etter hvert som hobbyen tar av så trenger man kanskje en stige, klatreutstyr, truger, brodder, vinterutstyr og hodelykter+ og annet for å finne alle varianter av cachene som er lagt ut. Vi som er mest ivrige vil gjerne finne de cachene som er gradert høyest på grunn av vanskelighetsgrad og terreng. Da holder det ikke med joggesko.

I geocachingmiljøet er registrering av cachene man finner og statistikk viktig, selv om få innrømmer det. Spjøtvoll har nøye oversikt over hvor mange punkter han selv har funnet og hvor de ligger. Alt finnes på Geocaching.com sin nettside. 

– Pr dato har jeg 8863 cacher i statistikken min. Det er mange ivrige geocachere som ligger rundt dette, og flere som er godt over 10.000. 

I 26 land
Tommy Spjøtvoll er blant geocacherne som legger over gjennomsnittet med tid og ressurser i hobbyen sin. Så langt har han registrert cacher i 26 europeiske land. Mange av cachene i andre land er funnet på ferieturer med familien. De andre i familien er ikke så ivrige, men de er med når de ønsker. For meg handler det om å ha funnet min form for trim.

Slik blir du en geocacher
Alt du trenger for å komme i gang er en gratis Geocaching-konto og den offisielle Geocaching-appen eller en GPS.

Her er tre trinn for å starte eventyret
1. Opprett en konto
Opprett en konto online eller via den offisielle Geocachingappen for å se et kart med alle geocachene i nærheten.

2. Finn en geocache
Bruk appen for å navigere til en geocache i nærheten. Ikke glem å ta med skriveredskap!

3. Del opplevelsen din
Når du finner geocachen, signerer og daterer du loggboken, legger geocachen tilbake nøyaktig der du fant den. Så deler du opplevelsen online.

Vil du vite mer så kan du gå inn på en av følgende nettsider:
http://xn--geocachingstfold-uxb.no/

https://www.facebook.com/groups/192528854190725/

Del
Foregående artikkelBastømodellens far med bok
Neste artikelVelkommen til Bytårnet i sommer
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS