Bytårnet Moss, Skarmyra
Ivar Ernø er den som uten tvil har jobbet mest og lengst for at Bytårnet skal tas vare på og være åpent for publikum. Sammen med Vidar Hauge Halvorsen og 13 andre frivillige sørger han denne sommeren for at Bytårnet er åpent hver eneste helg.

Fra 9. juni og ut august vil Bytårnet være åpent for publikum fra 11.30 til 14.30 hver eneste lørdag og søndag. Ivar Ernø har sørget for at 15 frivillige mossinger deler disse vaktene seg i mellom.

– Jeg er utrolig glad for at vi fikk tak i tilstrekkelig antall frivillige. Det var en flott positivitet og det trengtes ikke mange telefonene før vi hadde 15 personer på vaktlistene, smiler Ivar Ernø.

Viktig ildsjel
Han har engasjert seg for Bytårnet som privatperson fordi han synes tårnet fortjener all mulig oppmerksomhet.

– Moss kommune har som eier pusset opp Bytårnet. I 2009, den gang jeg var leder for Selskabet for Moss Bys Vel, så sørget vi for belysning. Deretter ble det enighet med Skarmyra og Krapfoss Vel om at de skulle ha ansvaret for vakter slik at tårnet kunne holdes åpent. Men etter at den mest ivrige personen falt fra så stoppet dette litt opp.

– I 2012 gikk jeg av som leder for Selskabet for Moss Bys Vel, men engasjementet for Bytårnet var noe jeg ikke greide å legge vekk. Derfor har jeg fortsatt å jobbe for at tårnet skal kunne holdes åpent for publikum så mye som mulig, smiler Ivar Ernø.

Godt besøk
Han håper at de med forutsigbare åpningstider hver eneste helg klarer å lokke flest mulig til tårnet.

– Og skulle noen være i tvil så er det bare å se etter om vi har satt ut et flagg ved foten av tårnet. Står flagget der så er tårnet åpent. I tillegg til at vaktene skal sørge for at tårnet er åpent så vil de også være behjelpelige med blant annet å svare på spørsmål. De som ønsker ytterligere informasjon kan ta med seg en av brosjyrene som vil ligge ved inngangen til tårnet.

Vidar Hauge Halvorsen har også vært engasjert rundt Bytårnet en stund. Han forteller at det på enkelte dager har vært bra med folk innom.

– På det meste i fjor var det 40 personer på en dag. Jeg synes det er bra og at det viser behovet. De som kommer innom er både gamle og nye mossinger, barnefamilier og turister som besøker Moss.  De færreste i Mossedistriktet har vel vært innom tårnet selv om det snart har stått der i 100 år, sier han.

Utstilling i trappene
I trappene opp til det 16 meter høye tårnet vil det også i år være en utstilling av bilder.

– Det er Olav Dalåsen, som både jobber i MK Eiendom og er leder for Malakoff og Skarmyra Vel, som har ansvaret for utstillingen. I fjor sørget han for en rekke flotte bilder fra den store utstillingen som var på løkka i 1937 og som på tre måneder hadde besøk av over 300.000 mennesker og som ble åpnet av Kong Håkon og senere besøkt av daværende kronprins Olav. Hva som blir tema for årets utstilling vet vi ennå ikke, sier Ivar Ernø.

Snart 100 år gammelt
Det er ikke sånn at Bytårnet har vært åpent for publikum hvert år. I en del år var dessuten Bytårnet i en så dårlig forfatning at det ikke var sikkert å slippe publikum inn. I flere år var tårnet kun åpent 17. mai og etter avtale med Moss kommune. 

Bytårnet ble reist i 1920 i forbindelse med Moss bys 200-års jubileum.Tårnet er tegnet av arkitekt Rudolf Emanuel Jacobsen. Det er utført i sten med kobbertak og spir. Steinen som ble brukt til byggingen ble hentet fra Skarmyrfjellet.

Hensikten med tårnet var at det skulle være til forlystelse og glede for byens borgere, et fyrtårn for byen og et svar på at Fredrikstad og Halden hadde henholdsvis Gamlebyen og Fredriksten festning. Det var fabrikkdirektør Helly Juel Hansen som tok initiativ til byggingen, mens byggmester Sigurd Peterson sto for byggingen. 

Del
Foregående artikkelTommy jakter på cacher
Neste artikelOle Jacob byr på seg sjæl på Skarre
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS