Moss: Lars Erik Bye har byens høyeste arbeidsplass og uten tvil distriktets beste utsikt. Fra «kontorbua» kan han se helt til Færder. I 15 måneder skal sarpingen betjene krana som brukes til bygging av boligblokker i Rosenvinge Park.

Moss: Det er ikke mye som skjer i City Syd-området på dagtid som kranfører Lars Erik Bye ikke får med seg. Du har sikkert lagt merke til de to gigantkranene som på det gamle TrioVing-området. To kraner som kommer til å være et landemerke de neste 15 månedene.
Sarpsborg-firmaet Betongbygg AS har oppdraget med å sette opp de tre boligblokkene i Rosenvinge Park. To av blokkene skal bli åtte etasjer høye, mens den tredje blokka skal strekke seg hele 12 etasjer opp. Til arbeidet med såpass høye bygninger så trengs det selvsagt tilsvarende høye kraner. Den ene krana som er i aksjon er «kun» snaue 40 meter høy, mens krana som Lars Erik Bye betjener er 50 meter.
Moss utsikt Vingparken
– Jeg har sittet et par dager i en kran som var 65 meter høy, men dette er den høyeste krana jeg har jobbet i over så lang tid.
– Utsikten er strålende. Jeg ser helt til Færder når det er klarvær. Dessverre ser jeg ikke hjem, smiler sarpingen. Selv om kranføreren sitter både tørt og varmt inne i det relativt romslige styrhuset til krana så er det en værutsatt arbeidsplass.
– Jeg merker godt når det blåser ja., for vinden tar godt tak i krana. Men etter ti år som kranfører så har jeg blitt vant til det, sier han.
Erik Hansen, som er byggeplassleder for Betongbygg AS på boligblokkene, forteller at det er sikkerhetsregler i forhold til været.
– Det er litt avhengig av hvilken retning det blåser, men grensen for å holde på går ved 14-15 sekundmeter. Da stopper det seg selv. Selv om krana har lynavleder så stopper vi også opp dersom lyn og torden er like ved, forklarer han.
Betongbygg AS har cirka 25 mann i arbeid med boligblokkene Rosenvinge Park. Lars Erik Bye er en ensom ulv på byggeplassen. Han er kun nede for å spise frokost klokken 09.00. Det andre måltidet har han med seg opp.
– Jeg har radiokommunikasjon med de på bakken og den andre kranføreren. Løftene jeg skal gjøre styres jo fra de som jobber nede, forklarer han.
For de som er veldig glade i kaffe og ikke klarer å holde seg lenge mellom hvert toalettbesøk er ikke arbeidsplassen til Lars Erik Bye noe alternativ. Det er noen hundre stigetrinn opp og ned krana, så den turen tar ikke kranføreren unødvendig.
– Styrehuset er romslig, men toalett har ikke Lars Erik der oppe. Så kaffe blir det nok lite av, og han har blitt vant til å holde seg slik at han ikke behøver å gå ned mellom frokosten klokka ni og arbeidsdagens slutt, smiler byggeplassleder Erik Hansen.

Tore Kubberød 

Del
Foregående artikkelPetter «Breisladd» er verdensmester!
Neste artikelMarianne Skarpnord: Har mye å takke klubben for
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS