I en alder av 44 år, kun ett år etter at han startet satsingen på bueskyting, så ble John Harald Måleng norsk mester. – Dette kom som en stor overraskelse på alle inkludert meg selv, smiler 73-åringen som siden har blitt veteranmester fem-seks ganger, senest i fjor.

John Erik Måleng kan se tilbake på 30 år som aktiv bueskytter, men han har aldri vært i en posisjon til å kalle seg ung og lovende i idretten. Mossingen begynte nemlig ikke med idretten før han var 43 år.

– Sønnen min Lars Erik var med i klubben, og jeg var med på både treninger og stevner. Men han mistet interessen da han kom i mopedalder. Dermed overtok jeg, smiler han.

Overrasket alle
Måleng, som er både styremedlem i Moss Bueskyttere og aktiv i arbeidet med rekruttering, forteller at han aldri hadde tatt i en bue før han startet selv som 43-åring, og når han først skulle gjøre dette så var det skikkelig satsing.

– Jeg trente skikkelig hardt og intensivt. Det ble tre- til fem-timers økter tre til fem ganger i uka. Ganske snart fikk jeg jo dreisen på det, men at jeg skulle bli norsk mester for seniorer bare et år etter at jeg startet hadde verken jeg eller noen andre trodd. Det var ingen som regnet med meg i kampen om NM-gullet, men jeg hadde en god dag, sier John Erik Måleng om bragden for 29 år siden. En NM-tittel som for øvrig kom på en tid da Norge hadde mange gode bueskyttere.

– Det var knallhard konkurranse i Norge på slutten av 80-tallet, og bortsett fra Kai Svingen fra Moss så var alle de gode med i mesterskapet.

Viktige egenskaper
Mossingen mener at årsakene til at han fikk så bra resultater er flere.
– Jeg trente knallhardt det året. Dessuten hadde jeg nok den mentale styrken som er viktig, sammen med evnen til å repetere de riktige tekniske bevegelsene som er så viktige i presisjonsidrett. En bueskytter trenger også fysisk styrke, men det fikk jeg jo etter hvert som jeg satset. I løpet av et stevne, som den gang besto av 144 skudd, så kjente vi det ganske bra i både armer og resten av kroppen. Vekten vi totalt belastet armen med i løpet av så mange skudd tilsvarer tre tonn.

Måleng kan i år se tilbake på 30 år som aktiv bueskytter. I løpet av disse årene har det blitt fem-seks NM-titler i veteranklassen og noen NM sammen med lagkamerater i Moss Bueskyttere.

– Men det blir stadig tøffere, for jeg begynner jo å bli gammel. Det er jo bare en veteranklasse for de over 50 år, og mange av de som så vidt har passert denne grensa er skikkelig gode, smiler han.

Men det betyr jo at også Måleng er skikkelig god, for senest i fjor ble han norsk mester.

Flere NM?
I år deltok han ikke i NM, men han ser ikke bort fra at det kan bli flere deltakelser i årene framover.
– Jeg skyter jo fortsatt litt på trening, så vi får se. Men jeg har egentlig kommet til et punkt hvor jeg kan tenke meg å bruke fritiden på andre interesser. Samtidig er jo dette veldig morsomt og miljøet er jo også bra. Jeg var på plass også under årets NM, men da som dommer. Noen må jo utføre de oppgavene også.

John Harald Måleng mener Moss Bueskyttere har ressurser som mange klubber misunner dem.

– I 1994 kunne vi innvie vårt eget hus på Ørejordet, hvor vi har både glimrende forhold på innendørsbanen og lokaler vi kan leie ut til andre i helgene og dermed skaffe gode inntekter til klubben. Det er ingen andre klubber som har et eget hus de kan styre på denne måten. Etter hvert har det kommet egne bueskytterhaller, men det er lokaler klubbene må dele med andre.

Det gror godt
Moss Bueskyttere har faste treninger mandager, onsdager og torsdager. På mandager har klubben også nybegynnerkurs som John Harald Måleng er involvert i. I helgene satser man på utleie som skal gi sårt tiltrengte penger i klubbkassa.
– Det gror godt i Moss Bueskyttere. Rekrutteringen til klubben er ikke så verst, og vi har mange aktive. Men vi kunne jo tenkt oss at enda flere av deltakerne på nybegynnerkursene fortsatte. Men samtidig skal jo de som er her være motiverte for å fortsette.

Del
Foregående artikkelKlassisk kjærlighet
Neste artikelMikael Mellquist; 11 års kamp mot tippemonopolet
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS