Aktiviteten blomster i Moss Bueskyttere. Mange aktive skyttere farter land og strand rundt for å delta i stevner. I tillegg er rekrutteringen god. Som regel er det ventelister på de to nybegynnerkursene som arrangeres hvert år. 15. januar er det ny sjanse til å ta kurs. Leder Lin Kristin Vestlund i Moss Bueskyttere forteller at det er stor rift om plassene på nybegynnerkursene.

– Vi har som regel ventelister på kursene våre. Både det vi holder ved skolestart og det som arrangeres over nyttår. Så de som vil delta på kurset som starter 15. januar bør raske på. Det er fortsatt noen ledige plasser, men vi er helt sikre på at det blir fullt, sier hun.

Kurs er obligatorisk
Kursene går en gang i uka over fem mandager. På hvert kurs er det plass til ti deltakere.

– Vi ønsker ikke ha flere deltakere, fordi vi vil at hver enkelt deltaker skal få en best mulig oppfølging. Her går vi gjennom både teknikk, regler og ikke minst sikkerhet. Sikkerhet har veldig høy prioritet, og ingen slipper til på banen uten å ha tatt dette kurset. Som en del av kurset tilbyr vi deltakerne å ta de to første ferdighetsmerkene.

Nedre aldersgrense
Det er de siste par årene som Moss Bueskyttere har satt rekrutteringsarbeidet i system med disse kursene.

– Det har også betydd mye for rekrutteringen av aktive skyttere. Jeg vil tro at rundt halvparten av de som er med på kurs fortsetter i klubben. Noen finner ut at idretten ikke passer dem. Det opplever vel de fleste idrettsklubber vil jeg tro.
Lederen i klubben mener det ikke er så mange andre idretter som passer så godt til alle aldersgrupper som bueskyting.

– Vi har en nedre aldersgrense på ti år. Dette har sammenheng med både forståelse for regler og ikke minst det fysiske. Man bør jo ha en viss armlengde og styrke for å håndtere buene. Når det gjelder øvre aldersgrense så finnes det ingen limit. Dette kan man holde på med til man ikke orker mer.

Kan bli god på kort tid
Bueskyting er også en av de idrettene hvor det er mulig å bli god på kort tid, og ikke minst at man kan hevde seg i toppen i voksen alder. I forrige utgave av BBF Magasinet fortalte vi om John Måleng som startet som 43-åring og som allerede året etter tok NM-gull i kamp med skyttere som normalt hevdet seg i toppen i Europa. Lin Kristin Vestlund er selv også et godt eksempel på at det er mulig å bli god på kort tid.

– Jeg startet med bueskyting for kun to og et halvt år siden, da jeg tilfeldigvis kom over idretten. I siste NM tok jeg 4. plassen i damenes A-klasse, Så her er det muligheter for noen og enhver dersom man er villig til å legge litt trening i det. Men det fine i Moss Bueskyttere er blandingen av satsing på idretten og det sosiale. Vi har mange medlemmer som er innom for å skyte litt, ta en kopp kaffe og prate, og vi har et tjuetalls utøvere som satser bra og er med på stevner. Miljøet i klubben er veldig godt og vi har mange sosiale aktiviteter.

Eneste klubb med egen hall
Moss Bueskyttere er unike i Norge ved at de selv eier sin egen bueskytterhall.
– Det er nok mange som misunner oss hallen på Ørejordet. Det er nå flere klubber som har fått innendørshaller, men de må alle leie seg treningstid. Det slipper vi, samtidig som eierskapet igjen fører til andre forpliktelser. For eksempel medfører det at medlemmene må bidra på en del dugnader for å holde hus og utstyr i orden. Dessuten forsøker vi å leie ut hallen mest mulig i helgene til forskjellige arrangementer, slik at vi får inntekter til driften.

Ikke kostbart
For de som lurer på det så er heller ikke bueskyting noen spesielt kostbar idrett.
– Snarere tvert i mot. På kurset får du låne utstyr av klubben, og vil du fortsette etterpå kan du også leie bue av oss. Men vil du kjøpe utstyr selv så kommer du langt med cirka 5000 kroner. Da har du en bue som holder i mange år og som er god nok til at du kan bli mester, smiler Lin Kristin Vestlund.

Les også:
Wanja Marie Richardsen sikter seg inn på OL i Tokyo

NO COMMENTS