Bruce Naigles kan jobbe når som helst, men han føler seg på sitt mest skapende på kveld og natt. Så han foretrakk at vi la vårt intervjumøte til et stykke utpå dagen, og  da var han til gjengjeld totalt og udelt til stede.

– Så du har ingen kontortid fra ni til fire?
– Nei, selv om jeg nok måtte legge om litt i den retningen da vi fikk barn, så liker jeg fremdeles best å ha dagen ganske åpen.

Men det betyr ikke på noen måte at vår naturaliserte mossing fra USA rusler rundt og flytter småstein med skotuppen halve dagen, han har en CV som viser til en betydelig produksjon, og skaperkraften er tydeligvis uforminsket.

– Jo da, i praksis jobber jeg jo hele tiden.

Moss Bruce NaiglesAlltid skulptur
Han er født i Kingston, New York i 1958, og visste tidlig at han skulle bli skulptør.

– Vi var på besøk hos familie i Arizona, og kusinen min hadde fått i hjemmeoppgave fra skolen å lage en skulptur av en golfer. Det kan jeg gjøre for deg, sa jeg, og det gjorde jeg. Da var jeg tretten år gammel.

Men det skulle gå ganske lang tid før han kom i gang med yrket, eller kunstnerkarrieren, om man vil. Etter fullført skolegang la han ut på en omfattende haiketur gjennom USA, han ville ut og se livet og verden. Deretter gikk turen til Europa, blant annet til Frankrike, Hellas og Italia, hvor han lagde sin første skulptur.

– Da var jeg 25 år gammel, og bodde i et kunstnermiljø hvor det var flere skulptører. På grunn av plassmangel måtte jeg jobbe om natten, men jeg ble ferdig. Den skulpturen har jeg fremdeles.

– Og da var du i gang?
– Ja, det var jeg. Jeg har riktignok tatt meg noen pauser i perioder, men har alltid vendt tilbake til skulptur.

– Men hvis du skulle gjøre noe helt annet, hva kunne det være?
– Tja…kirurg kanskje, eller psykolog? Nei, jeg er skulptør.

Nonverbal
Bruce Naigles arbeider i en figurativ tradisjon, men han ønsker å uttrykke noe mer enn det rent fysiske med arbeidene sine.

– Jeg får inspirasjon fra veldig forskjellige områder, ideer som kan si noe om hva jeg synes om livet og verden. Jeg finner allegorier, og prøver å kle ideene med et skulpturelt språk. Selv om vi merker vinden, ser vi den ikke før den virvler med seg løs snø. Slik prøver jeg å vise noe som ikke umiddelbart er synlig med figurene mine, ikke bare å fange det fysiske, men se mennesket, gi en nonverbal beskrivelse av objektet, gjennom kroppsspråket, blant annet. Det kan begynne med en visjon, utvikle seg, og bli til et livets speil. Alt jeg opplever kan inspirere, og bli destillert til figurer.

Og det ser på ingen måte ut som Naigles er i nærheten av noen idetørke eller inspirasjonssvikt, i det rommelige atelieret hans i Møllebyen er det et sant mangfold av skulpturer og figurer i alle størrelser og fremtoninger, og han har hele tiden nye prosjekter på gang.

Reserverte
Selv om han i utgangspunktet er autodidakt, selvlært, har Naigles skaffet seg et meget solid kunstnerisk grunnlag. Han har en bachelorgrad i kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo, og bakgrunn fra Academia di bell’ arte i Italia. I tillegg har han arbeidet sammen med Per Ung i en årrekke, og har høstet impulser og erfaringer gjennom et aktivt liv i kreative miljøer.

Det har blitt noen kunstneriske høydepunkter, peak experiences, som de sier på hans hjemtrakter, i Bruce Naigles kunstneriske reise. Ett av dem er statuen The just man, som tildeles vinneren av Oslo Business for Peace Award, en årlig global pris som også kalles Nobelpris for business. Det er også han som har levert det håndfaste uttrykket for Kong Christian Frederiks Kulturpris her i byen, og så kjenner vel de fleste av oss den markante skulpturen The Muse, som står ved nedkjøringen til Refsnes Gods.

Til Moss kom han i 1998, er gift og har to barn. Og trives godt her, selv om det ikke alltid har vært like greit.

– Jeg kan nok tidvis ha følt meg litt isolert, det er ganske store kulturelle forskjeller her fra det jeg er vant til.

– Som hva?
– Nordmenn kan ofte være ganske reserverte, synes jeg.

– Men så kan du kanskje lage skulpturer av reserverte nordmenn, da?
– Nei, det går jeg sterkt imot. Jeg vil lage skulpturer av ureserverte nordmenn, med store smil.

Tekst: Lars Rune Debes
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelKometkarriere som fotballdommer
Neste artikelSom far så sønner
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS