Brødrene Markus og Jonathan Saxvik Lorentzen har valgt samme yrkesretning. Begge satser på en framtid på distriktets tak, som feiere.  De to Larkollguttene er eksemplet på at eplet ikke faller så langt fram stammen. Pappa Jan Tore Lorentzen har også fagbrev som feier.

Storebror Markus er allerede ferdig med utdannelsen og i full jobb som feier i Fredrikstad kommune, etter at han som første feier ble kåret til årets lærling i Østfold.

– Jeg skulle egentlig bli murer, men fant ut at rygg og knær ikke holdt til bæring av tunge sementbøtter og lecablokker.

Etter ett år på byggfag valgte jeg derfor å satse på feieryrket. Det hadde jo også en stor betydning at faren min også hadde fagbrev som feier. Vi har jo også vokst opp med dette. Først var faren vår feier, nå jobber han på Alarmsentralen Brann Øst i tillegg til at han driver Saxviks Fyringsservice hvor han reiser rundt og monterer peiser og
ovner samt rehabiliterer og monterer piper. Vi har vært med på dette siden vi var små.

Moss, Feiere, lærling
Brødrene Markus og Jonathan Saxvik Lorentzen er feiere og trives med yrkesvalget

Tre år i lære
Markus Saxvik Lorentzen er nå i full jobb etter å ha gått tre år i lære.
– I løpet av de tre ukene har jeg vært totalt 17 uker på Brannskolen i Tjeldsund, cirka 40 minutter utenfor Harstad. De 17 ukene har vært ganske likt fordelt på de tre årene.

Larkollgutten trives så langt med yrkesvalget.
– Det er ikke så møkkete og kaldt som mange kanskje tror. Selvfølgelig er det piper hvor vi ender opp med at kun det hvite i øynene er rent. Men stort sett går det veldig greit. Og om vinteren holder vi ikke på oppe på takene. Da reiser vi rundt og foretar branntilsyn ved at vi sjekker sikkerheten rundt piper og ildsteder.

Sikkerhet på topp
Arbeidsmiljø og sikkerhet er godt ivaretatt for feierne.
– Det er antakelig en av yrkesgruppene med de strengeste arbeidsmiljøreglene. Derfor er det en trygg jobb. En skal for eksempel ikke opp på et tak hvor det ikke er stige montert på taket, såfremt taket ikke er flatt. Og på grunn av kreftfremkallende stoffer og andre gifter som kan være i soten så bruker vi masker og annen beskyttelse. Men en skal jo ikke være redd for store høyder, smiler den nyutdannede feieren.

Behov for lærlinger
21-åringen regner ikke med at han forblir feier i all evighet.
– Foreløpig trives jeg godt, så jeg vet jo aldri. Men skulle det endre seg så er det å være utdannet feier en kort vei inn i brannvesenet. Det er ganske mange som går den veien, og det kan jo tenkes at det blir løsningen etter hvert.

Innen veldig mange yrker er det problematisk for alle å få lærlingeplass.
Sånn er det ikke i feieryrket.

– Enkelte år er rekrutteringen dårlig og jeg har forstått at alle som tar feierutdanning får seg lærlingeplass. Feierne er organisert på litt forskjellige måter rundt i Norge. Noen steder er det private firmaer som står for feiingen, andre steder som i Mosse-regionen er det interkommunale selskaper mens det her i Fredrikstad er kommunen som har ansvaret for feierne.

Skulle bli murer
En av de som er lærlinger i feieryrket er lillebroren Jonathan. Han har nå noen måneder bak seg i Moss Interkommunale Brannvesen (MIB).

– Jeg gikk første året på byggfag på videregående skole, men kom ikke inn på førsteønsket mitt som var å bli murer. Jeg jobbet derfor en del sammen med pappa, og på den måten kom jeg i kontakt med feier-sjefen i Moss. Han oppfordret meg til å søke lærlingeplass, fordi de hadde ledige plasser. Siden jeg hadde jobbet med både peiser, ovner og skorsteiner i firmaet sammen med pappa så hadde jeg jo også et lite grunnlag, forklarer Jonathan Saxvik Lorentzen.

Angrer ikke
Han har nå fått en forsmak på hva som venter når han om to og et halvt års tid er ferdig utdannet, og han har hatt de første ukene på Brannskolen i Tjeldsund.

– Foreløpig ser det veldig bra ut, så jeg angrer ikke på dette utdanningsvalget.
Dette er absolutt noe jeg kan tenke meg å holde på med i fremtiden. Jeg får være med på alt av oppgaver, og etter hvert skal jeg også forsøke meg selv.

Ikke redd for å bli møkkete
Feierlærlingen synes det er rart at ikke flere velger denne yrkesretningen.

– Det er et spennende yrke med stor variasjon i arbeidsoppgavene. Vi lærer mye om det branntekniske, om sikkerhet om hvordan vi skal utføre branntilsyn og ikke minst hvordan
ildsteder og skorsteiner skal være for at sikkerheten skal være best mulig.

Vi treffer også mye mennesker. Ungdom velger kanskje ikke denne yrkesretningen fordi de er redde for å bli møkkete, og at de frister mer å sitte på et kontor, smiler larkollgutten.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelAudi A3 vellykket oppgradering
Neste artikelFargerike Bretun: Hvordan velge riktig gulv?
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS