Oddvar Nilsen begynte som boksedommer i 1976, og er nå den som har dømt suverent flest kamper her i landet. Og han stiller fremdeles i ringen med hvit skjorte og tversoversløyfe, til tross for at han fyller sytti år i april.

Oddvar er vaskeekte Jeløygutt, han har faktisk bodd på øya hele sitt liv. Moren var østerrisk flyktning etter første verdenskrig, og faren hans jobbet på Reier gård. Familien bodde i Bråtenstua, som nå er barnehage, før de flyttet til nybygd rekkehus i Minnevegen.

De første skoleårene gikk han på Jeløy skole, med fru Kløve som elskelig lærerinne fram til fjerde klasse, og deretter Enok Aker som myndig og rettferdig klasseforstander.

– Og så ble du svært tidlig interessert i idrett?

– Ja, jeg spilte på smågutt- og guttelag i Sprint-Jeløy, og begynte etter hvert med friidrett. Ble skolemester i lengdehopp i 1959, og meldte meg inn i Moss Idrettslag samme året. Der er jeg fremdeles medlem, etter 56 år.

Men det var interessen for boksing som etter hvert overtok, etter at han hadde vært fascinert av den sporten fra han var 15 – 16 år gammel. Og da Moss Bokseklubb ble stiftet i 1968 stilte Oddvar Nilsen til trening på Melløs skole.

– Da var jeg 23 år gammel, det var nok litt seint å begynne med boksing.

Oddvar dømmer olympisk mester Andreas Zulow fra Øst-Tyskland og verdensmester Konstatin Tzju fra Sovjetunionen i Bangkok i 1990. Ringens herre i nærmere ni tusen kamper
Oddvar dømmer olympisk mester Andreas Zulow fra Øst-Tyskland og verdensmester Konstatin Tzju fra Sovjetunionen i Bangkok i 1990. Ringens herre i nærmere ni tusen kamper

– Hvordan gikk det, da?
– Jeg måtte gå rett inn i seniorklassen og fikk 15 kamper i lett tungvekt og tungvekt, og tapte flere enn jeg vant. Men jeg hadde ingen ambisjoner.

Roet ned
Deretter ble han trener i klubben, samtidig som han etter hvert begynte å dømme, først som poengdommer, og etter hvert som kampleder. Og har nå dømt utrolige 8610 kamper, nesten 2000 mer enn nestemann på lista her i landet. Han har dømt i 17 land i Europa, i tillegg til flere kamper i Thailand. Han har hatt fem olympiske mestere i ringen, og har dømt i 49 NM.

– Bare ett igjen til 50, da?
– Ja, jeg må satse på det, vet du.

For Oddvar danser fremdeles rundt på canvasen, selv om han har roet ned betydelig. Forrige sesong hadde han 102 kamper, og det er ikke rare greiene for en som gjerne kunne ha det tredobbelte.

Og så har han hatt full jobb ved siden av idretten i 44 år, i all hovedsak som verktøymaker og maskinarbeider på «Værven». Men han har levd nøkternt i alle år, har blant annet aldri hatt bil, og fem dager før han fylte 60 pensjonerte han seg, og levde på oppsparte midler fram til ordinær pensjonsalder. Og det ble det jo ikke noe mindre boksedømming av.

Høydepunkt
– Har du en kamp du kan trekke fram som et høydepunkt i karrieren?

– Finalen i King’s Cup i Bangkok i 1990 kommer kanskje aller høyest, der bokset Andreas Zulow fra Øst – Tyskland mot Konstatin Tzju fra Sovjetunionen. Zulow var olympisk mester fra 1988, og Tzju ble verdensmester i 1991.

For øvrig har han dømt i tre EM og i junior-EM.

– Nå er det vel neppe til å komme unna at boksing kan være temmelig farlig, hvordan forholder du deg til det?

– Selvfølgelig kan boksing være farlig, i verste fall kan det jo være dødelig. Men det gjelder veldig mange andre idretter også, selv om jeg ikke er så glad i å sammenligne. En god forsvarsspiller i fotball, for eksempel, skal jo levere mange tunge hodestøt, og det er jo heller ikke helt ufarlig å være skihopper eller utforkjører. Og hva med dykking og fjellklatring?

– Jo, men der har du jo ikke en motstander som prøver å slå deg i gulvet.

– Nå er det slett ikke sånn at det er knock out- seiere som er det vanlige i boksing, og når det skjer utløser det strenge karanteneregler. Men jeg har nok kunnet dømme hundre kamper og mer uten en knock out. Jeg førte statistikk over mine kamper i en fireårsperiode, og det var omkring en halv prosent av dem som ble avgjort på KO.

– Er det ikke det som er mest stas, da, en skikkelig knock out?

– Nei, jeg har aldri likt å se en bokser som ligger nede. Og jeg har stoppet mange kamper før det har kommet så langt.

– Hva med proffboksing?
– Det er greit for meg, jeg synes det kan forsvares med det regelverket som er etablert for å beskytte utøverne, selv om det går hardere for seg der. Men det spiller ingen stor rolle for meg om det tillates eller ikke.

Nye oppdrag
Det er tusenvis av mossinger som har sett Oddvar i bokseringen, uten å ha vært oppmerksom på at det var nettopp han de så i aksjon. For det var vår mann på Framnes som var boksedommeren i en av episodene i fjernsynsserien «Halvbroren». Og der ble det mye blod og gørr.

– Er du sikker på at du vil ha det sånn, da? spurte jeg regissør Per Olav Sørensen, og det ville han. Og dermed ble det mye mer blod og villskap enn jeg noen gang ville tillatt i virkeligheten. Hadde jeg gjort det ville jeg aldri fått lov til vise meg i en ring igjen. Så jeg fikk noen lattermilde mailer fra kollegaer som lurte på om jeg hadde gått halvveis fra vettet.

– Hvordan opplevde du å være TV-stjerne?
– Det var faktisk noe av det artigste jeg har opplevd i dommerkarrieren. Og det var imponerende å se hvor dyktige skuespillerne var. Vi brukte to hele arbeidsdager på å lage en scene som varte tre og et halvt minutt, så her var det ikke noe slurv eller juks.

Oddvar er fremdeles i farta, og skal ut på nye oppdrag med det første. Dermed må han holde seg i form, og det gjør den gamle idrettsmannen med glede.

– Jeg kan ikke bare sitte og glo på fjernsyn, vet du, så det blir lange gåturer fem ganger i uka. Og så sykler jeg mye, men må vel innrømme at jeg har kjøpt meg en sånn elektrisk juksesykkel. Men jeg bruker også den gamle sykkelen for treningens skyld.

Han er fremdeles i miljøet, og stikker innom treninga i Moss Bokseklubb. Dessuten er han aktiv i dommerkomiteen i Norsk Bokseforbund, og satser på å få dømme sitt femtiende NM i år.

– Når skal du gi deg, da?
– Dette blir nok mitt siste år som kampleder. Nå har jeg holdt på med boksing siden 1968, og organisert idrett siden jeg var tolv, det blir 58 år, det.

– Hvordan vil du oppsummere?
– Jeg har fått oppleve utrolig mye, og fått gode venner og kollegaer over hele verden. Men det har jo selvfølgelig også krevd enkelte forsakelser å satse så mye på idretten.

Del
Neste artikelDitt Treningssenter trapper opp
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS